Τουλάχιστον τρεις νεκροί και εκτεταμένες καταστροφές από ισχυρούς ανεμοστρόβιλους στην πόλη Πέριτον στο Τέξας [video]

FILE PHOTO: James Ezell looks through the remains of a destroyed home the day after a tornado in the small rural community of Wren, Mississippi, USA, 25 March 2023. At least 25 people have been killed after an overnight tornado and severe weather outbreak tore through the US state of Mississippi. EPA/THOMAS GRANING




Ως και τρεις ισχυροί ανεμοστρόβιλοι έπληξαν χθες Πέμπτη την  πόλη Πέριτον στο βόρειο Τέξας, στον αμερικανικό Νότο, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές, ιδίως σε πάρκο για τροχόσπιτα, καθώς και σε σπίτια.

Ευρύτερα, αμερικανικές κεντροδυτικές και νότιες πολιτείες έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, ενόψει ακραίων καιρικών φαινομένων: αναμένονται καταιγίδες και θύελλες ενισχυμένες από πρόσφατα κύματα ζέστης.

Στην Πέριτον του Τέξας, πόλη περίπου 8.500 κατοίκων, ο επικεφαλής της πυροσβεστικής Πολ Ντάτσερ έκανε λόγο για τουλάχιστον τρεις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, σύμφωνα με τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό KVII, ο οποίος ανήκει στο εθνικό δίκτυο του ABC News.

Βίντεο που μοιράστηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης κυνηγοί ανεμοστρόβιλων και πολίτες, καθώς και πλάνα που κατέγραψαν τηλεοπτικές κάμερες, εικονίζουν κτίρια που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν και πολλά ξεριζωμένα δέντρα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, τον Κέρι Σάιμονς, η κατάσταση είναι «πολύ άσχημη», τα πράγματα είναι «ασταμάτητα παλαβά», καθώς επλήγησαν «ευάλωτες» περιοχές, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους άνθρωποι· ωστόσο τόνισε πως δεν θα είναι σε θέση να δώσει απολογισμό των θυμάτων παρά πριν περάσουν αρκετές ώρες.

Το γενικό νοσοκομείο της κομητείας Οτσιλτρί στην Πέριτον διαβεβαίωσε πως δεν έχει παραλάβει πτώματα, ωστόσο, σύμφωνα με τη Ντέμπι Μπεκ, στέλεχος αυτής της δομής υγείας, διακομίστηκαν σε μεγαλύτερα ιδρύματα τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση.

Συνολικά, σύμφωνα με την κυρία Μπεκ, προσφέρθηκαν φροντίδες σε περίπου εκατό ανθρώπους, με λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά τραύματα. Νωρίτερα ο αρχηγός της πυροσβεστικής Ντάτσερ έκανε λόγο για τουλάχιστον 75 τραυματίες.

Σύμφωνα με τον KVII, τουλάχιστον 30 τροχόσπιτα υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν.

 

«Η Τζέιν και εγώ προσευχόμαστε για τους κατοίκους της Πέριτον απόψε. Βρίσκομαι σε επαφή με τον δήμαρχο Σάιμονς και η τραγωδία αυτή παρακολουθείται στενά από μένα και όλο το προσωπικό μου», διαβεβαίωσε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Ρόνι Τζάκσον, ο οποίος εκλέγεται στο Τέξας.

Ο κυβερνήτης του Τέξας, ο Ρεπουμπλικάνος Γκρεγκ Άμποτ, ανακοίνωσε πως αναπτύσσονται στην περιοχή ομάδες των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών της πολιτείας.

Η Πέριτον βρίσκεται σε σχετικά μικτή απόσταση από τα σύνορα Τέξας-Οκλαχόμα.

Οι ανεμοστρόβιλοι που είναι δύσκολο να προβλεφθούν μετεωρολογικά, είναι συχνοί στις ΗΠΑ, ιδίως στο κεντρικό και στο νότιο τμήμα της χώρας.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λάμποκ, ΗΠΑ

Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μεταβαίνει στο Πεκίνο: Ο Μπιλ Γκέιτς θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: