Το 61% των ψηφοφόρων στις ΗΠΑ εναντιώνεται στους περιορισμούς του δικαιώματος στην άμβλωση: Τι δείχνει δημοσκόπηση

FILE PHOTO: Anti-abortion activist protest outside the Supreme Court in Washington, DC, USA, 24 June 2022. EPA, SHAWN THEW




Δημοσκόπηση υπέδειξε ότι το 61% των ψηφοφόρων στις ΗΠΑ τάσσεται κατά της απόφασης που έλαβε πριν από έναν χρόνο το Ανώτατο Δικαστήριο να άρει την συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση, στοιχείο που αφήνει να εννοηθεί πως το ζήτημα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τους Δημοκρατικούς στις εκλογές του 2024.

Έναν χρόνο μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, οι τρεις στους πέντε αμερικανούς ψηφοφόρους αποδοκιμάζουν την απόφαση του σώματος να ανατρέψουν την ιστορική απόφαση στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ (1973), με την οποία κατοχυρώθηκε συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση, δείχνει η δημοσκόπηση που μεταδόθηκε από το NBC News.

Το συντριπτικό 80% των γυναικών μεταξύ 18 και 46 ετών αντιτίθεται στην απόφαση, όπως και τα δύο τρίτα των γυναικών στα προάστια, δημογραφικό στοιχείο-κλειδί.

Αλλά και το ένα τρίτο των Ρεπουμπλικάνων διαφωνεί με την απόφαση, η οποία στην πράξη άφησε στις πολιτείες τη διακριτική ευχέρεια να νομοθετήσουν για την άμβλωση ή να την απαγορεύσουν εντελώς.

Δημοσκόπηση που μεταδόθηκε από το CBS News είχε παρόμοια ευρήματα, έδειξε πως το 57% των ψηφοφόρων θεωρεί την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου «κακή για τη χώρα».

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέδωσε χθες Παρασκευή εκτελεστικό διάταγμα που έχει στόχο την προστασία της πρόσβασης σε μέσα ελέγχου των γεννήσεων, το τρίτο μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων αναμένεται να ενισχύσουν την προσπάθεια των Δημοκρατικών να θέσουν το ζήτημα του δικαιώματος στην άμβλωση στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας, όπως ακριβώς έκαναν στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, όταν μπόρεσαν να αποτρέψουν το πολυσυζητημένο «κόκκινο κύμα» [σ.σ. κόκκινο είναι το χρώμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος], τονίζει ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Daily News που αναμετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο.

Με πληροφορίες από tca, dpa μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Ενημερώθηκε εκτάκτως ο Πρόεδρος Μπάιντεν για τον ανοικτό πόλεμο στη Μόσχα: Ανάμεσα στον επικεφαλής της Βάγκνερ και τη διοίκηση του στρατού της Ρωσίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: