«Τεράστιες» προκλήσεις αντιμετωπίζει το νέο οικονομικό επιτελείο του Ερντογάν: Πολύ δύσκολο να ανακάμψει σύντομα η τουρκική οικονομία

FILE PHOTO: epa06376494 Turkish Finance Minister Mehmet Simsek (L) and European Commissioner in charge of jobs, growth, investment and competitiveness Jyrki Katainen give a press briefing after a EU-Turkey High Level Economic Dialogue in Brussels, Belgium. EPA, OLIVIER HOSLET




Η καθοδήγηση της Τουρκίας προς μια βιώσιμη οικονομική πορεία θα χρειαστεί μια απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού και την περαιτέρω υποτίμηση της λίρας, εκτιμά η εφημερίδα Financial Times, (κείμενο Adam Samson).

Τα αποθέματα  ξένου συναλλάγματος της χώρας έχουν πλέον εξαντληθεί  από τις ανορθόδοξες πολιτικές του Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan), καθώς 23 δισ. δολάρια χρησιμοποιήθηκαν  για τη στήριξη της λίρας πριν από τις εκλογές του Μαΐου.

Σημειώνεται ειδικότερα ότι το νέο οικονομικό επιτελείο που όρισε ο Erdoğan ύστερα από την επανεκλογή του τον περασμένο μήνα, με επικεφαλής τον πρόσφατα διορισμένο υπουργό Οικονομικών Mehmet Şimşek και τον νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας Hafize Gaye Erkan, αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις καθώς προσπαθεί  να τραβήξει μια οικονομία συνολικής αποτίμησης  900 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το χείλος του γκρεμού.

Υπάρχουν προσδοκίες ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν απότομα, αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα όταν η επιτροπή νομισματικής πολιτικής θα συναντηθεί με τον Erkan στο πηδάλιο για πρώτη φορά.

Αυτό θα ανατρέψει την πολιτική χαμηλών επιτοκίων που ασκεί ο Erdoğan, ο οποίος θεωρείται υπαίτιος της  σοβαρής κρίσης κόστους ζωής που βιώνουν οι Τούρκοι.

 «[Μια ανατροπή] δεν θα ήταν εύκολο να επιτευχθεί αφού οι πρόσφατες οικονομικές πολιτικές δημιούργησαν σημαντικές ανωμαλίες», εκτιμά ένας ανώτερος αναλυτής στο τουρκικό υποκατάστημα ενός διεθνούς χρηματοοικονομικού ομίλου. «Ακόμα κι αν θέλουν να επιστρέψουν στις ορθόδοξες πολιτικές, αυτά τα βήματα μπορεί να δημιουργήσουν παρενέργειες», προειδοποιεί.

Υπενθυμίζεται ότι το εμβληματικό οικονομικό πρόγραμμα του Erdoğan, που επικεντρώθηκε στη διατήρηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα παρά τον υψηλό  πληθωρισμό και στην υπεράσπιση της λίρας, έχει προκαλέσει σοβαρές ανισορροπίες και οδήγησε σε φυγή ξένων κεφαλαίων.

Η χρήση μη συμβατικών εργαλείων επιταχύνθηκε ενόψει των εκλογών καθώς ο Erdoğan χρησιμοποίησε κρατικούς πόρους για να τονώσει την οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της παροχής δωρεάν φυσικού αερίου και της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Περίπου 23 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν επίσης για τη στήριξη της λίρας μεταξύ των αρχών του 2023 και των εκλογών του δεύτερου γύρου του Μαΐου, σύμφωνα με υπολογισμούς του οικονομολόγου Haluk Bürümcekci, οι οποίοι αποκλείουν άλλες παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω στήριξη του νομίσματος.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα χρειαστούν αρκετές διαδοχικές ενέργειες για να ανακάμψει η οικονομία: «Η σταθεροποίηση της οικονομίας θα χρειαστεί μια μεγάλη και κυμαινόμενη προσαρμογή  της συναλλαγματικής ισοτιμίας», εκτιμά  ο οικονομολόγος της Goldman Sachs Clemens Grafe.

Πρόσθεσε ότι «χρειάζεται επίσης μια σημαντική αυστηροποίηση της πολιτικής για την επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης» προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Οι προσδοκίες ποικίλλουν για την απόφαση για το επιτόκιο της 22ας Ιουνίου, αλλά αρκετές κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες εκτιμούν ότι είναι πιθανή μια αύξηση από 8,5% σε 20% ή και υψηλότερα, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Financial Times, Adam Samson – Turkey’s new finance team faces huge challenge to fix economy

Απέναντι βρέθηκαν Γαλλία -Γερμανία για την αλλαγή κανόνων στο Σύμφωνο Σταθερότητας -Ως το τέλος του ΄23 η διαπραγμάτευση για να μπεί τέλος στη χαλάρωση του χρέους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: