Στο στόχαστρο του Ερντογάν τα ανεξάρτητα τηλεοπτικά κανάλια: Ψεύτικες κατηγορίες για να φιμώσει τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους

FILE PHOTO: epa10661876 Newspapers for sale at a newsstand the day after the second round of presidential elections, in Istanbul, Turkey, 29 May 2023. Turkish President Recep Tayyip Erdogan won Turkey’s presidential run-off on 28 May and was re-elected president. EPA, ERDEM SAHIN




Ο κλοιός σφίγγει για τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, καθώς μόλις τρεις ημέρες αφότου ο νυν πρόεδρος Ταγίπ Ερντογαν (Recep Tayyip Erdogan) κέρδισε τον δεύτερο γύρο των εκλογών, το Τουρκικό Συμβούλιο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (RTUK) ξεκίνησε έρευνα σε αρκετούς ανεξάρτητους τηλεοπτικούς σταθμούς που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση.

Η κατηγορία είναι ότι μετέδωσαν ομιλίες που “ταπείνωσαν” το έθνος κατά τη διάρκεια των εκλογών, μεταδίδει ο Nicolas Bourcier, ανταποκριτής της εφημερίδας Le Monde, στην Κωνσταντινούπολη.

Πιο συγκεκριμένα, το RTUK, αρμόδιο για την παρακολούθηση του οπτικοακουστικού περιεχομένου που μεταδίδεται από τα κανάλια αυτά, ανακοίνωσε, μέσω του προέδρου του Ebubekir Sahin, ότι κίνησε αυτή τη διαδικασία “μετά από πολυάριθμες καταγγελίες από τηλεθεατές“.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: “Όταν καταμετρήθηκαν οι κάλπες και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, τα Halk TVTele-1, KRTTV5, Flash Haber και SZC TV μετέδωσαν ομιλίες [..] γεμάτες προσβολές και επιθέσεις, σε μια προσπάθεια να ταπεινώσουν το αγαπημένο μας έθνος”.

Kύριος στόχος του RTUK, η Cigdem Toker, μια από τις δημοσιογράφους του Fox TV, η οποία αναφέρεται ονομαστικά στο δελτίο τύπου, κατηγορείται ότι “δεν σεβάστηκε την εθνική βούληση, τη δημοκρατία και τα αποτελέσματα των εκλογών“. Αντικείμενο αυτής της οργής, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι μια φράση που ειπώθηκε στο πλατό του καναλιού το βράδυ των εκλογών, στις 28 Μαΐου:

Η δημοκρατία δεν περιορίζεται στην κάλπη”. Στην απάντησή της που δημοσιεύεται στον ειδησεογραφικό ιστότοπο T24, η δημοσιογράφος υπενθυμίζει ότι πριν από είκοσι πέντε χρόνια, όταν ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ο ίδιος ο Erdogan επεσήμανε ότι στην Τουρκία “η δημοκρατία μετατρέπεται σταδιακά σε εκλογική μέθοδο“.

Η ημέρα διανθίστηκε κι από άλλες αντιδράσεις, προσθέτει ο BourcierO Ilhan Tasçi, εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου CHP στο Συμβούλιο, επέκρινε τη βιασύνη με την οποία ξεκίνησε η διαδικασία.

Η έκδοση μιας τέτοιας ανακοίνωσης πριν καν συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο [το όργανο λήψης αποφάσεων του RTUK] αποτελεί σφετερισμό εξουσίας. Είναι προφανές ότι έχετε ήδη λάβει την απόφασή σας! Οπότε μπείτε στον κόπο να ανακοινώσετε τις προτάσεις (ποινές)”.

Φαίνεται ότι έρχονται μαύρες μέρες για τη δημοσιογραφία στην Τουρκία“, δήλωσε ο Erol Onderoglu, εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, με τον οποίο η εφημερίδα επικοινώνησε τηλεφωνικά.

Φοβόμαστε ότι αυτή η έρευνα είναι ο προάγγελος μιας πιο τολμηρής καταστολής, ειδικά μετά την επανεκλογή και τη διπλωματική αναγνώριση του Recep Tayyip Erdogan, παρά την άδικη προεκλογική εκστρατεία. Δείχνει ότι αυτή η εκστρατεία καταστολής δεν περιορίζεται στις εκλογές, αλλά στοχεύει στον αφανισμό των ανυπότακτων μέσων ενημέρωσης στη χώρα”, ανέφερε.

ΠΗΓΗ: Le MondeNicolas Bourcier – En Turquieles chaînes de télévision indépendantes ciblées

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισέρχεται σε μια νέα φάση αβεβαιότητας με τον «Τούρκο εταίρο της», προειδοποιεί η Le Monde: Στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: