Στο Κέντρο Μελετών «Τάσσος Παπαδόπουλος» το αρχείο του του Σπύρου Κυπριανού: Έγγραφα για την ιστορία του Κυπριακού

O Σπύρος Κυπριανού στην Αθήνα το 1999. ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Σ




Τον Οκτώβριο του 2022, ο Αχιλλέας Κυπριανού και ο Μάρκος Κυπριανού, παρέδωσαν για ψηφιοποίηση στο Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος το παλαιότερο τμήμα του αρχείου του αείμνηστου πατέρα τους, πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σπύρου Κυπριανού, που καλύπτει τα έτη 1940-1958.

Αυτό ανέφερε ο καθηγητής, Διευθυντής του ομώνυμου Κέντρου Μελετών, Πέτρος Παπαπολυβίου, μιλώντας στο 2ο επιστημονικό συνέδριο του Κρατικού Αρχείου.

Σημείωσε ότι στο αρχείο περιλαμβάνεται πρωτότυπη αλληλογραφία, έντυπα και δημοσιεύματα της μαθητικής και φοιτητικής περιόδου του Σπύρου Κυπριανού, στη Λεμεσό και στο Λονδίνο.

Περαιτέρω περιέχονται και σημαντικά έγγραφα για την ιστορία του Κυπριακού, της περιόδου του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, όταν ο Σπύρος Κυπριανού ήταν γραμματέας του Γραφείου Εθναρχίας στην αγγλική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Παπαπολυβίου, το αρχείο παραδόθηκε στο Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος για ταξινόμηση, ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση, και σε δεύτερο στάδιο το άνοιγμά του, με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό και στους ειδικούς ερευνητές.

Με πληροφορίες από Φιλελεύθερος/Κ. ΒΕΝ

Η Άγκυρα θέλει διά της Ελλάδος και της Κύπρου να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς για τον «Τουρκικό Αιώνα»: Ο Ερντογάν σε ρόλο «μεγάλου αδελφού», η Τουρκία περιφερειακή δύναμη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: