Ο λαός τον δικαίωσε, η ιστορία τον επιβεβαίωσε: Το μήνυμα του ΔΗΚΟ για την 15η επέτειο από τον θάνατο του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου

Ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος. Φωτογραφία via CNA, ΚΥΠΕ




Ανακοίνωση για την 15η επέτειο του θανάτου του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, εξέδωσε το ΔΗΚΟ.

15 χρόνια από τότε που ο Τάσσος Παπαδόπουλος πέρασε στην αιωνιότητα.

Σαν σήμερα πριν από 15 χρόνια, ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Δημοκρατικού Κόμματος, Τάσσος Παπαδόπουλος, πέρασε στην αιωνιότητα, αφήνοντας την προσωπική του σφραγίδα στα μεγάλα κεφάλαια της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας περί ελευθερίας, δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ηγετική φυσιογνωμία, σεπτή και διεκδικητική προσωπικότητα. Πρότυπο σθεναρής αντίστασης σε μεθοδεύσεις που έθεταν σε κίνδυνο το μέλλον της πατρίδας μας και του λαού. Πρότυπο αγωνιστικότητας για την ελευθερία και την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν ο σύγχρονος εκφραστής της εθνικής αξιοπρέπειας του κυπριακού ελληνισμού.  Με καθαρό πολιτικό λόγο, διορατικότητα και την προσήλωση του στο σωστό, στο δίκαιο και στη νομιμότητα υπηρέτησε τον τόπο και το λαό και αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν εκεί, σε όλες τις μεγάλες και δύσκολες στιγμές της Κύπρου. Τάχθηκε στην πρώτη γραμμή, στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959. Ήταν μέλος του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου της νεοϊδρυθείσας Κυπριακής Δημοκρατίας στα δύσκολα χρόνια, που έπρεπε να στηθεί κράτος από το μηδέν και παράλληλα να αντιμετωπιστούν οι διαλυτικές προθέσεις της Τουρκίας.  Μετά την καταστροφή, που προκάλεσε το δίδυμο έγκλημα κατά της Κύπρου τον Ιούλιο του 1974, ο Τάσσος Παπαδόπουλος ανάλαβε, με εντολή του Εθνάρχη Μακαρίου, την ευθύνη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Ως Υπουργός και Βουλευτής, ήταν πρότυπο πολιτειακού αξιωματούχου, αποτελώντας σημείο αναφοράς για την δημόσια ζωή.

Στην ιστορία έχουν γραφτεί με κεφαλαία γράμματα η φιλοπατρία, η αποφασιστικότητα, η διορατικότητα  και η αξιοπρέπεια με την οποία ο Τάσσος Παπαδόπουλος διαχειρίστηκε τις αφόρητες πιέσεις για το διχοτομικό και καταστροφικό σχέδιο Ανάν. Δεν φοβήθηκε και δεν υπέκυψε σε απειλές και πιέσεις που θα οδηγούσαν σε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διακήρυξε το γενναίο «ΟΧΙ».

Σε τέσσερεις φράσεις περιέλαβε όλη την ουσία της επιχειρηματολογίας του:

«Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο.

Δεν θα παραδώσω «κοινότητα» χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα.

Και όλα αυτά έναντι κενών, παραπλανητικών, δήθεν, προσδοκιών.

Έναντι της ανεδαφικής ψευδαίσθησης ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Ο λαός τον δικαίωσε.

Η ιστορία τον επιβεβαίωσε.

Η ορθότητα των θέσεων και των επιλογών του, έχει αποδειχθεί, καθότι αυτές ήταν σωτήριες για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος όχι μόνο υπέγραψε τον Απρίλιο του 2004 την ένταξη της ΚΔ στην ΕΕ αλλά ενέταξε τη χώρα μας και στην Οικονομική Νομισματική Ένωση.

Η θητεία του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, από το 2003 έως το 2008, θα μείνει στη μνήμη του κυπριακού λαού, ως η πενταετία της συνετούς διαχείρισης, της οικονομικής ασφάλειας και της ευημερίας, παραδίδοντας μια ισχυρή οικονομία με πλεόνασμα.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα τιμούμε τη μνήμη του Τάσσου Παπαδόπουλου, αισθανόμενοι υπερηφάνεια για την πολύτιμη προσφορά του στον Ελληνισμό της Κύπρου, στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην κυπριακή κοινωνία και ταυτόχρονα με υψηλή επίγνωση της  κληρονομιάς που παραλάβαμε από τον αείμνηστο Πρόεδρο μας.

Ετοιμότητα Κύπρου και Αρμενίας για αντιμετώπιση απρόβλεπτων απειλών, είπε ο υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: