Στην Κύπρο αποφάσισαν να επιβάλουν τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο: Ενώπιον της Βουλής το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Στην Ολομέλεια της 13ης Ιουλίου οδηγείται η πρόταση νόμου για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, του Βουλευτή του ΔΗΚΟ, Πανίκου Λεωνίδου. Αυτό ανέφερε ο Άριστος Δαμιανού, Βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, την Πέμπτη.

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι υπάρχει διαχρονική στρέβλωση της νομοθεσίας, λόγω της οποίας «οι ιδιοκτήτες των ραδιοτηλεοπτικών μέσων υποχρεώνονται να μετέρχονται μεθόδους που είναι νόμιμες αλλά δεν είναι θεμιτές, δεν διασφαλίζουν τη διαφάνεια και δεν διασφαλίζουν τη γνώση του ποιος είναι ο πραγματικός δικαιούχος». «Αυτό ενδεχομένως δημιουργεί συνθήκες μπερλουσκονισμού στην Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε

Ακόμη, σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια εξορθολογισμού σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης και τους άλλους φορείς. «Είμαστε σε καλό δρόμο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι έχει δοθεί περιθώριο 15 ημερών στα κοινοβουλευτικά κόμματα για πολιτικές τοποθετήσεις. Το νομοσχέδιο θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας στις 13 Ιουλίου, συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για επιβολή περιορισμού στον αριθμό των μετοχών που μπορεί να έχει κάποιος σε ένα ραδιοτηλεοπτικό σταθμό, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών είπε ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρχει περιορισμός, ενώ σε κάποιες άλλες όχι, κάτι που είναι υπό την αίρεση της απόφασης των Βουλευτών.

«Εάν εγκριθεί η πρόνοια για μηδενικό περιορισμό, οι πραγματικοί δικαιούχοι πρέπει να αποτυπώνονται με σαφήνεια και διαφάνεια», διευκρίνισε.

Από την πλευρά του, ο Πανίκος Λεωνίδου, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, είπε ότι η υφιστάμενη νομοθεσία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών είναι «ασαφής και δυσλειτουργική». Με τη ρύθμιση που επιχειρείται, συνέχισε, «φαίνεται ότι θα εξαλειφθούν τα φαινόμενα καταστρατήγησης του νόμου και δημιουργίας αχυρανθρώπων, οι οποίοι κρύβονται πίσω από τους πραγματικούς μετόχους».

Με αυτό τον τρόπο, είπε, θα υπάρξει δημοκρατικότερη λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, καθώς και πλήρης διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς τους.

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, εξήγησε ότι οι ιστοσελίδες δεν υπάγονται στον νόμο της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης. «Πρέπει κάποια στιγμή το κράτος να βρει τρόπο λειτουργίας τους με βάση τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας», κατέληξε.

Χριστοδουλίδης: Κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποτραπούν περαιτέρω τετελεσμένα -Το Κυπριακό τέθηκε στον Ερντογάν από Ευρωπαίους ηγέτες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: