Σπαρτιάτες: Θέμα χρόνου οι ενστάσεις στο Εκλογοδικείο για υποκρυπτόμενη ηγεσία, εκτιμούν νομικοί κύκλοι

Στιγμιότυπο από συνέντευξη Τύπου του κόμματος «Σπαρτιάτες», Photo screenshot via OPEN TV




Η είσοδος του κόμματος «Σπαρτιάτες» στη Βουλή, πυροδοτεί προβληματισμό σε νομικούς κύκλους που εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου, να ανοίξει ο «χορός» των ενστάσεων προς το Εκλογοδικείο, δηλαδή το Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο μπορεί να κρίνει τη νομιμότητα των εκλεγέντρων κομμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ.

Μέσα σε 15 ημέρες από την επίσημη ανακήρυξη των νέων βουλευτών, δίνει ο νόμος τη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων στο Εκλογοδικείο ακόμη κι από απλούς πολίτες για παράβαση της εκλογικής νομοθεσίας, ωστόσο η κρίση του αναμένεται να γίνει σε βάθος χρόνου.

«Αιχμή του δόρατος» στις ενστάσεις θα είναι δημόσια στήριξη του Κασιδιάρη στους Σπαρτιάτες, η οποία έγινε αμέσως μετά τον αποκλεισμό του δικού του κόμματος από τον Άρειο Πάγου αλλά και οι ευχαριστίες του ιδρυτή του κόμματος Βασίλη Στίγγα, προς τον καταδικασμένο χρυσαυγίτη βουλευτή, το βράδυ των εκλογών πως αυτή η στήριξη ήταν το «καύσιμο» για την είσοδό τους στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία για τα «δεσμό» του Ηλία Κασιδιάρη και Σπαρτιατών δεν ήταν γνωστά όταν εξεταζόταν η συμμετοχή του εν λόγω κόμματος από τον Άρειο Πάγο.

Σημειώνεται ότι ήδη επί του θέματος έχουν τοποθετηθεί έγκριτοι Συνταγματολόγοι που έχουν περιγράψει το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί μια τέτοια διαδικασία.

Επί παραδείγματι, ο ο Συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος, μιιλώντας χθες στον ρ/σ Παραπολιτικά 90.1 Fm μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Εντός 15 ημερών από την ανακήρυξη των βουλευτών, που θα γίνει τις επόμενες μέρες, οποιοσδήποτε νομίζει ότι υπάρχουν παρανομίες στη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας μπορεί να υποβάλλει ένσταση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Μεταξύ αυτών των παρανομιών που θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί, μπορεί να είναι και το ότι κακώς συμμετείχαν οι βουλευτές συγκεκριμένου κόμματος διότι το κόμμα αυτό εχει υποκρυπτόμενη ηγεσία από πρόσωπο καταδικασμένο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πράγμα το οποίο απαγορεύει ο εκλογικός νόμος. 

Και πρόσθεσε: «Αν το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κρίνει ότι κακώς ανακηρύχτηκαν αυτοί διότι υπήρχε υποκρυπτόμενη ηγεσία τότε μπορεί να διατάξει την έκπτωση τους και την κατανομή των εδρών αναλογικά στα υπόλοιπα κόμματα αναλόγως της εκλογικής τους δυνάμεως. Θεωρητικά θα μπορούσε να διατάξει ακόμα και την επανάληψη της ψηφοφορίας».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πιθανή η ακύρωση της εκλογής των «Σπαρτιατών» εάν στοιχειοθετηθεί σύνδεση με το κόμμα Κασιδιάρη: Τι λέει ο νομικός Νίκος Παπασπύρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: