POS και ταμειακές στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής: Πώς γίνεται το «μεγάλο κόλπο» με την… εξαφάνιση των αποδείξεων

FILE PHOTO: Συσκευή POS σε εστιατόριο στην Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια και κλείνουν τα παράθυρα για τους «επαγγελματίες φοροφυγάδες» οι οποίοι έχουν κάνει «κανόνα» την εκ των υστέρων αλλοίωση των αποδείξεων που εκδίδουν, εξαφανίζοντάς τες από τη μνήμη των φορολογικών μηχανισμών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Κώστα Τσάβαλου στο ertnews η 30η Ιουνίου και η 30η Ιουλίου είναι οι δύο κρίσιμες ημερομηνίες για τις επιχειρήσεις, καθώς σηματοδοτούν το τέλος των τεχνασμάτων έκδοσης αποδείξεων μόνο από τα POS.

Προωθείται και η αντικατάσταση όλων των φορολογικών μηχανισμών παλαιού τύπου, μέσω των οποίων παραγγελίες καταχωρούνται και εξαφανίζονται δια της ακυρώσεως, φέρνοντας τεράστια αφορολόγητα έσοδα στους επαγγελματίες της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι τέλος Ιουνίου, καθίσταται υποχρεωτική η διασύνδεση ταμειακών μηχανών – POS για επιχειρήσεις με τζίρο έως 100.000 ευρώ και μέχρι τέλος Ιουλίου για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.

Το κόστος χρηματοδότησης για την αναβάθμιση και την αντικατάσταση ταμειακών μηχανών και ηλεκτρονικών μηχανισμών θα γίνει από πόρους του Ταμείο Ανάκαμψης και συνολικά ανέρχεται σε 165 εκατ. ευρώ.

Έως το τέλος Οκτωβρίου, σε όλη την αγορά, καμία απόδειξη από POS δεν θα εκδίδεται ανεξάρτητα, παρά μόνο ενιαία αφού περάσει υποχρεωτικά από την ταμειακή μηχανή.

Το «μεγάλο κόλπο» 

Το «μεγάλο κόλπο» με τις αποδείξεις γίνεται δια της καταχωρήσεως και εν συνεχεία την ακύρωση παραγγελιών. Αφού εκδώσουν μια απόδειξη και εισπράξουν κανονικά το ποσό από τον πελάτη, προχωρούν στη συνέχεια στην ακύρωση του συγκεκριμένου στοιχείου.

Έτσι, η απόδειξη φαίνεται ακυρωμένη στο σύστημά τους – άρα και σε όσα δηλώνουν στην Εφορία -. Ωστόσο τα χρήματα έχουν μπει στο ταμείο της επιχείρησης, μαζί με τον ΦΠΑ, που ουδέποτε αποδίδεται.

Ταμειακές μηχανές και POS γίνονται πλέον «ένα» και διασυνδέονται on line με την ΑΑΔΕ για τη διαβίβαση στοιχείων. Συνολικά 400.000 ταμειακές μηχανές πρόκειται να διασυνδεθούν με την Αρχή, ενώ παράλληλα αποσύρονται μέχρι τον Οκτώβριο, περίπου 140.000 φορολογικοί μηχανισμοί.

Θα αντικατασταθούν από νέους μηχανισμούς οι οποίοι αποθηκεύουν όλα τα ποσά στη φορολογική τους μνήμη, εκδίδουν σχετικές αναφορές και διαβιβάζουν απευθείας, και όχι μέσω υπολογιστή τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ.

Εφεξής, τα POS δεν μπορούν να δεχθούν «ελεύθερες συναλλαγές», δηλαδή συναλλαγές εκτός του φορολογικού μηχανισμού και απαραίτητα η απόδειξη θα περνά μέσα από την ταμειακή. Η πληρωμή με κάρτα θα πραγματοποιείται μόνο όταν η απόδειξη εκδοθεί από την ταμειακή .

Στο υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ εκτιμούν ότι με το νέο καθεστώς θα μπει φρένο στα φαινόμενα μη έκδοσης αποδείξεων από επαγγελματίες και επιχειρήσεις ακόμη κι αν πληρώνονται με κάρτες μέσω POS, στην εκ των υστέρων αλλοίωση των αποδείξεων που έχουν εκδώσει και στην «εξαφάνιση» από τη μνήμη των φορολογικών μηχανισμών αποδείξεων που έχουν δώσει στους πελάτες τους.

Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούνται μηχανισμοί που δεν καταγράφουν τραπέζια και παραγγελίες, οι παραγγελίες «περνούν» σε αρχεία στον υπολογιστή και όχι στην ταμειακή, εκδίδονται δελτία παραγγελίας που στη συνέχεια είτε ακυρώνονται, χωρίς να καταγράφονται στην φορολογική μνήμη του μηχανισμού, είτε δεν εκδίδεται τελική απόδειξη ενώ εκ των υστέρων διαγράφεται τζίρος.

Με την υποχρεωτική χρήση νέων φορολογικών μηχανισμών για τις επιχειρήσεις εστίασης που δέχονται παραγγελίες η απόδειξη εκτυπώνεται μόνο από ενσωματωμένο εκτυπωτή, καταγράφονται στη φορολογική μνήμη οι εκκρεμείς παραγγελίες («ανοικτά» τραπέζια) και οι εκκρεμείς προς έκδοση αποδείξεις ενώ εκδίδεται “Z” εφόσον έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά τραπέζια.

Πηγή: ertnews

Με όπλο το «ΕΛΕΓΧΟΣLive», θα διεξαχθούν 30.000 έλεγχοι στα νησιά, για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: