Παρά την επικοινωνία Κασκαρέλη με Φιντάν: Mεγάλος αριθμός μεταναστών σε νησίδα, θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα

FILE PHOTO: Στρατιώτες κοντά στο χωριό Μαράσια, στις όχθες του Έβρου, στην Ορεστιάδα. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Επιφυλακή στα σύνορα καθώς υπάρχει πληροφορία για μεγάλο αριθμό μεταναστών που βρίσκεται σε μια νησίδα στον Έβρο, επί τουρκικού εδάφους, και είναι από μια ΜΚΟ η οποία έχει την έδρα της στην Τουρκία.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο ρεπόρτερ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ορεστιάδα, Δημήτρης Σταματάκης είπε πως λόγω του τέλους των βροχών στην περιοχή υπάρχουν αυξητικές ροές μεταναστών.

Το καινούριο είναι ότι πάνε και διαλέγουν κάποιες νησίδες μέσα στο ποταμό Έβρο και από εκεί προσπαθούν να περάσουν οι περισσότεροι οργανωμένα στην ενδοχώρα, σημείωσε.

Στη συνέχεια o ρεπόρτερ της ΕΡΤ ανέφερε ότι σήμερα στην αστυνομική διεύθυνση Ορεστιάδας θα βρεθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπος Λαλούσης ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τους αστυνομικούς.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος:

«Είναι ίσως η θετική συγκυρία να είμαστε και τυχεροί που είναι αυτός σε αυτή τη θέση γιατί μέχρι πρόσφατα ήταν αρχηγός ΓΕΣ. Έχει υπηρετήσει τόσο στην 16η Μεραρχία στο Διδυμότειχο όσο και στην 12η Μεραρχία στην Αλεξανδρούπολη.

»Γνωρίζει πάρα πολύ καλά το μεταναστευτικό αφού ο στρατός είναι το δεύτερο κομμάτι σε αυτό το παζλ που προσπαθούμε να κρατήσουμε σφραγισμένα τα σύνορά μας μετά την Ελληνική Αστυνομία και τους συνοριοφύλακες. Θα έχει συζητήσεις με τους αστυνομικούς παράγοντες της περιοχής».

«Θα μπορέσουμε να δούμε λίγο πώς αντιμετωπίζεται αυτή η κατάσταση, η οποία αρχίζει πλέον να γίνεται σύνηθες φαινόμενο, δηλαδή το να πηγαίνουν σε κάποιες νησίδες είτε είναι ελληνικές είτε τουρκικές. Τα κυκλώματα προτιμούν να τους στείλουν σε κάποιες νησίδες ελληνικές, να πάνε για να μπορέσουμε από κει και πέρα μετά οι ελληνικές αρχές να τους απεγκλωβίσουν» ειπε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ συμπληρώνοντας:.

«Ο υπουργός θα εξετάσει με τους αστυνομικούς διευθυντές της Αλεξανδρούπολης και της Ορεστιάδας το θέμα, Τι προτείνουν, ποια είναι τα καινούργια δεδομένα τα οποία έχουν προκύψει για να δούμε πώς ακριβώς θα αντιμετωπιστεί στη συνέχεια αυτή η κατάσταση».

Τηλεφωνική επικοινωνία Κασκαρέλη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ 

Το θέμα των αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στον Εβρο αποτέλεσε το αντικείμενο τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Βασίλης Κασκαρέλης με τον νέο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Χακάν Φιντάν.

Η επικοινωνία κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς εκτός από τα 80 άτομα που διασώθηκαν από νησίδες του Εβρου, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για άλλα 300 άτομα που βρίσκονται στη μεθόριο των δύο χωρών και ετοιμάζονται να περάσουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας υπουργός ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του την παρέμβασή του για να μην συνεχιστούν οι αφίξεις μεταναστών στα χερσαία σύνορά μας.

Η τηλεφωνική επικοινωνία κρίθηκε απαραίτητη μετά τους περίπου 80 Γεζίντι που εντοπίστηκαν σε νησίδες στον Έβρο και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και ταυτοποίησης στο Φυλάκιο του Έβρου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι περισσότεροι από 300 μετανάστες βρίσκονται στο ποτάμι επιχειρώντας να μπουν στην Ελλάδα.

Από την ελληνική πλευρά ανακοινώθηκε επισήμως μέσω Twitter το τηλεφώνημα Κασκαρέλη – Φιντάν, ενώ αναφέρεται ότι συζητήθηκε το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης.

Άλλωστε, ήταν νομοτελειακό οτι ο Έλληνας υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών θα επιχειρούσε να έλθει σε συνεννόηση με τον Τούρκο ομόλογό του, ζητώντας του να ασκήσει την επιρροή του για να μην συνεχιστούν οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα.

O Χακάν Φιντάν δύσκολα μπορεί να επικαλεστεί αναρμοδιότητα ή άγνοια για το μεταναστευτικό αφού επί σειρά ετών ήταν ο πανίσχυρος αρχηγός της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας MIT που είχε «ενοχοποιηθεί» ότι ενορχηστρώνει τις ροές προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του μετά το υπουργικό συμβούλιο που έλαβε χώρα στην Αγκυρα, δήλωσε – αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική και στο όραμα της κυβέρνησής του – ότι: «η Τουρκία είναι μεγαλύτερη απο την Τουρκία, είναι μεγαλύτερη απο τα 780.000 τ.χλμ.»

«Δεν είμαστε κολλημένοι στα στενά όρια και αυτό φάνηκε απο τη συμμετοχή (σ.σ. στην τελετή της ορκωμοσίας του Τούρκου προέδρου το περασμένο Σάββατο) τόσων ηγετών απο όλα τα μέρη του κόσμου», συνέχισε ο Τούρκος ηγέτης που επανεξελέγη για μια νέα θητεία στην τουρκική προεδρία στις 28 Μαΐου.

Διακηρυγμένη πρόθεση του προέδρου της Τουρκίας αλλά και του ελληνικού πολιτικού συστήματος είναι να υπάρξει κάποιου είδους συνεννόηση από τις δύο καινούριες κυβερνήσεις αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου στην Ελλάδα οπότε εικάζεται ότι η Άγκυρα δεν θα επιχειρήσει να υπονομεύσει τα ήρεμα νερά που επικρατούν στο Αιγαίο τους τελευταίους μήνες, μετά τους φονικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα και την παύση των καθημερινών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Ακόμη μια απόφαση για τα… παλιά παπούτσια του Ερντογάν: Τον καταδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον Ντεμιρτάς και Σενόγλου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: