Παγκόσμιος διπλωματικός συναγερμός… Οι ΗΠΑ συντονίζουν τους δυτικούς συμμάχους: Εντατικές διαβουλεύσεις, για τη ρωσική κρίση, των χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία

epa10709776 US President Joe Biden (R) walks with his grandson to board Marine One at Joint Base Andrews, Maryland, USA, 24 June 2023. President Biden was briefed and will continue to follow the unfolding situation in Russia. EPA, SHAWN THEW, POOL




Οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) και Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους διαβουλεύτηκαν, αλλά δημόσια φρόντισαν να μείνουν στο περιθώριο της κρίσης στη Ρωσία, από την οποία ελπίζουν να επωφεληθεί η Ουκρανία, που διεξάγει αντεπίθεση για να ανακαταλάβει εδάφη τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με παρατηρητές.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε τηλεφωνικά για την κατάσταση στη Ρωσία με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Οι τέσσερις ηγέτες επαναβεβαίωσαν την «αταλάντευτη υποστήριξή τους στην Ουκρανία», ανέφερε λακωνική ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου, πάντως απέφυγαν να σχολιάσουν δημόσια τη ματαιωθείσα ένοπλη ανταρσία του επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος, κάνοντας εντυπωσιακή αναστροφή, διέταξε τα βαριά οπλισμένα στρατεύματά του να σταματήσουν την προέλασή τους στη Μόσχα.

Πέραν του όποιου ενδεχόμενου αντίκτυπου της ανταρσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, η αστάθεια σε οποιαδήποτε πυρηνική δύναμη εγείρει περαιτέρω ανησυχίες.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας ανέφερε πως ο κ. Μπάιντεν ενημερώθηκε για τις «τελευταίες εξελίξεις» στη Ρωσία σε σύσκεψη χθες Σάββατο το πρωί με στελέχη της πολιτικής και στρατιωτικής ιεραρχίας.

Παρόμοιες συσκέψεις υψηλού επιπέδου οργανώθηκαν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Προηγουμένως, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν αντάλλαξε απόψεις με τους ομολόγους του των κρατών μελών της G7 και συμφώνησαν να συνεχίσουν τον «στενό συντονισμό», σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του Μάθιου Μίλερ, εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν αντάλλαξε επίσης απόψεις με τους ομολόγους του στον Καναδά, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Βρετανία και στην Πολωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

Ένδειξη του πόσο σοβαρά πήρε αυτή την κρίση η Ουάσιγκτον: ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι του στο Ισραήλ και στην Ιορδανία.

Η ανταρσία της Βάγκνερ προκάλεσε σύγχυση στην Ουάσιγκτον και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Συγκαταλέγεται στις σοβαρότερες προκλήσεις κατά τη διάρκεια της μονοκρατορίας του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Ρωσία και στις σοβαρότερες κρίσεις για την κρατική ασφάλεια αφότου ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του 1999.

Αμερικανική στρατιωτική πηγή επισήμανε πως οι ΗΠΑ φρόντισαν να προσέχουν τι λένε δημόσια, για να μην δοθεί η δυνατότητα στη Μόσχα να τις κατηγορήσουν πως αναμιγνύονται.

Χθες η ρωσική διπλωματία προειδοποίησε τα δυτικά κράτη εναντίον οποιασδήποτε απόπειρας να «επωφεληθούν» από την ανταρσία για να προωθήσουν τα «ρωσοφοβικά» σχέδιά τους. Διατράνωσε ταυτόχρονα πως η εξέγερση της Βάγκνερ δεν θα εμποδίσει τη Μόσχα να «επιτύχει τους στόχους της» στην Ουκρανία.

  • «Δώρο»

Η σύγχυση που επικράτησε στη Ρωσία θα μπορούσε σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές να ωφελήσει τον ουκρανικό στρατό που άρχισε πρόσφατα αντεπίθεση με σκοπό να διώξει τις ρωσικές δυνάμεις από τομείς της επικράτειας που έχουν καταλάβει, στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, από το ξέσπασμα του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο επικεφαλής του ουκρανικού στρατού Βαλερί Ζαλούζνι διαβεβαίωσε χθες τον αρχηγό του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας πως η ουκρανική αντεπίθεση προχωρά «σύμφωνα με τα σχέδια».

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε πως προέλασε σε διάφορες κατευθύνσεις στο ανατολικό μέτωπο.

Η Λευκορωσία, σύμμαχος της Μόσχας που μεσολάβησε ανάμεσα στο Κρεμλίνο και στον κ. Πριγκόζιν, χαρακτήρισε χθες «δώρο» στη Δύση την ανταρσία της εταιρείας μισθοφόρων.

Στο Κίεβο η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ έκανε λόγο για «παράθυρο ευκαιρίας» και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκρινε πως η κρίση δείχνει «την αδυναμία της Ρωσίας». Με την ευκαιρία ζήτησε περισσότερα όπλα, ιδίως μαχητικά F-16 και πυραύλους ATACMS, με βεληνεκές 300 χιλιομέτρων και πλέον.

Για τον ρωσολόγο Τζέιμς Νίξι του Chatham House «η Ουκρανία θα προσπαθήσει (…) να κεφαλαιοποιήσει» την κρίση.

«Θα δώσει κίνητρο στα στρατεύματα στο μέτωπο» που προσπαθούν να διασπάσουν τις ρωσικές αμυντικές γραμμές, εκτίμησε, προσθέτοντας πως η Ουκρανία θα είναι «ευγνώμων» στον Γεβγκένι Πριγκόζιν αν έχει κέρδη, «αλά όχι για πολύ. Μπορεί να φανεί χρήσιμος προσωρινά αλλά δεν είναι κανένας ιππότης πάνω σε λευκό άλογο».

«Η χρονική στιγμή του ενδεχόμενου πολέμου των Πούτιν και Πριγκόζιν είναι τέλεια για την Ουκρανία», πλειοδότησε η Ορίσια Λούτσεβιτς του Chatham House, κυρίως επειδή θα έσπερνε «σύγχυση» και «διασπάσεις» στις ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν στην Ουκρανία.

Η ματαιωθείσα ανταρσία της Βάγκνερ δεν θα επηρεάσει «σε καμία περίπτωση» τον πόλεμο που το Κρεμλίνο έχει βαφτίσει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, αντέτεινε από τη δική του πλευρά ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ χθες βράδυ.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το AFP
Ουάσιγκτον, United States

«Ο Πριγκόζιν ταπείνωσε τον Πούτιν», κοροϊδεύουν οι Ουκρανοί: Ο αρχηγός της Βάγκνερ πάει στη Λευκορωσία περιμένοντας την αποπομπή του υπουργού Άμυνας, Σοϊγκού

Οι 20 ώρες που έδειξαν πόσο “μικρός” ηγέτης είναι ο Πούτιν: Η ανταρσία ήταν η σοβαρότερη απειλή για τον ρώσο πρόεδρο τα 23 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: