Ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου Χρυσόστομος έλαβε την απόφαση της Εκκλησίας της Κύπρου για την αργία του: Πρέπει να εγκαταλείψει τον Μητροπολιτικό Οίκο

FILE PHOTO: Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνεδριάζει μετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ, Omega TV




Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟΥ

Επιδόθηκε επίσημα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου να θέσει σε αργία τον Μητροπολίτη πρώην Κιτίου Χρυσόστομο. Η επίδοση έγινε από τον Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριο στην παρουσία δικηγόρου του κ. Χρυσόστομου.

Με βάση την απόφαση οι μηνιαίες απολαβές του πρώην Κιτίου μειώνονται στο μισό, δηλαδή στις δύο χιλιάδες ευρώ. Θα εγκαταλείψει τον μητροπολιτικό οίκο και θα διαμένει σε διαμέρισμα, του οποίου το ενοίκιο θα καταβάλλει η Μητρόπολη.

Επίσης, του αφαιρείται το δωρεάν αυτοκίνητο και για τα έξοδα διατροφής, διακίνησης και όποια άλλα θα πρέπει να μεριμνά ο ίδιος.

Κατά μια άποψη ειδικού στο Κανονικό Δίκαιο η Ιερά Σύνοδος έπρεπε την περασμένη Δευτέρα να λάβει οριστική απόφαση, διότι το όποιο αποτέλεσμα της έφεσης του πρώην Κιτίου για την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας δεν άπτεται της ενοχής του , αλλά της ποινής ενός χρόνου φυλάκισης με τριετή αναστολή.

Στο μεταξύ, οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι στις 13 Ιουλίου θα συνέλθει εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος για να εξετάσει τους οικονομικούς λογαριασμούς της Αρχιεπισκοπής, των Μητροπόλεων και των Σταυροπηγιακών Μονών.

Δεν αποκλείεται στην έκτακτη συνεδρίαση της η Ιερά Σύνοδος να επιληφθεί των δύο υποθέσεων που εκκρεμούν και που αφορούν την άρση της αργίας του αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή, που του επιβλήθηκε το 1998 και του αφορισμού από το 2015 του Ανδρέα Πιτσιλλίδη.

Σύμφωνα με εκκλησιαστική πηγή το θέμα του Παγκράτιου Μερακλή είναι «πιο δύσκολο». Η ίδια πηγή επισημαίνει ότι σε περίπτωση άρσης της αργίας του Παγκρατίου, η Σύνοδος πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τις σε βάρος του Συνοδικές αποφάσεις του 1996 και 1998 και κατά πόσο αυτές ήταν αποτέλεσμα πλάνης.

Από τα σημερινά 17 μέλη της Συνόδου, το 1998,ότανεπιβλήθηκε η επ’ αόριστον αργία, σε αυτή μετείχαν ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος ( τότε Χωρεπίσκοπος Αρσινόης) και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας -Αμμοχώστου Βασίλειος (τότε Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος). Και οι δύο είχαν εκλεγεί το 1996 κατά την πρώτη φάση της υπόθεσης Παγκρατίου. Μάλιστα, ο κ. Γεώργιος, πριν εκλεγεί Επίσκοπος ήταν ανθυποψήφιος του Παγκρατίου.

Λόγω των κινητοποιήσεων κατά του Χρυσοστόμου Α’, ανατέθηκε σε Επιτροπή υπό τον νυν Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο να βρει τρόπο ειρήνευσης στην Εκκλησία. Η Επιτροπή κατέληξε σε ένα σχέδιο, το οποίο υιοθέτησε η Σύνοδος, στις 4 Απριλίου 1996. Συγκεκριμένα, παρέβλεψε « κατ ΄ οικονομία» το κατηγορητήριο κατά του Παγκρατίου και αποφάσισε:

Την επιβολή της ποινής «της στερήσεως του να προαχθεί στον ανώτερο βαθμό, μέχρι τα μέλη της Συνόδου αποφασίσουν κάτι το φιλανθρωπότερο».

Άρση της αργίας και ανάληψη των καθηκόντων του ως Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου.

  • Διακοπή της εκλογικής διαδικασίας

Ανάθεση της διαποίμανσης της Μητροπόλεως Μόρφου στον μακαριστό σήμερα Μητροπολίτη Κυρηνείας Παύλο.

Το 1998 ο Παγκράτιος κατηγορήθηκε εκ νέου ότι ήταν φορέας του Aids, αλλά ο ίδιος υποστηρίζει ότι τον μόλυναν, «μετά από συνωμοσία». Τότε τέθηκε σε αργία επ’ αόριστον, η οποία διαρκεί μέχρι σήμερα.

Των κατηγοριών επιλήφθηκε και ο τότε Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος διαπίστωσε ότι υπήρχε υπόθεση για να παραπεμφθεί στο δικαστήριο.

Ο Παγκράτιος δεν ήθελε να δώσει μαρτυρία και ο φάκελος μπήκε στο αρχείο της Γενικής Εισαγγελίας.

Έντονη κριτική για την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου: «Αποφάσεις εκ του πονηρού, κάνουμε σκόντο σε θέματα με Ιεράρχες και σε άλλα είμαστε αυστηροί» (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: