Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου αποκαλύπτει στο Σίγμα: Η Λευκωσία θα χρησιμοποιήσει το φυσικό της αέριο με βάση τα κυριαρχικά της δικαιώματα (video)

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Παπαναστασίου στις Τομές τα Γεγονότα. Φωτογραφία από το κανάλι Σίγμα




Για τον αγωγό Κύπρου – Ισραήλ, τις νέες οικονομικές και γεωστρατηγικές προοπτικές, καθώς και για τις σκέψεις για παράταση επιδότησης του ρεύματος, κλήθηκε να μιλήσει, μεταξύ άλλων, φιλοξενούμενος στις Τομές στα Γεγονότα στο κανάλι Σίγμα, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Αρχικά ανέφερε ότι, σήμερα ήταν σημαντική μέρα γιατί παρουσίασε ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης τον απολογισμό, τονίζοντας πως οι 100 μέρες δεν είναι αρκετές για να δείξεις έργο.

Για την επίσκεψη στο Ισραήλ είπε ότι, «βγήκαμε έξω στην ανατολική μεσόγειο για να δούμε πως θα αξιοποιήσουμε του πόρους που βρίσκονται στην περιοχή μας. Κτυπήσαμε την πόρτα στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ και συγκεντρωθήκαμε περισσότερο στην Κύπρο που έχει άμεση ανάγκη να έρθει φυσικό αέριο γιατί είναι φθηνότερο».

Πρόσθεσε ότι, το κόστος είναι γύρω στα 35 ευρωσεντ την κιλοβατώρα ενώ θα έπρεπε να ήταν στο 13. Στην γείτονα χώρα, το Ισραήλ μετά από συμφωνία του ΠτΔ με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεχίσαμε τον διάλογο σε επίπεδο Υπουργείου Ενέργειας και τεχνοκρατών.

Σημείωσε επίσης ότι, θα πρέπει να δούμε κατά το πόσο το Ισραήλ θα ήθελε να εξάγει φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή μέσω Κύπρου.

Τις επόμενες μέρες θα πρέπει να υποδείξουμε τα ονόματα τεχνοκρατών οι οποίοι θα είναι ειδικοί σε μία επιτροπή για τα θέματα ηλεκτρισμό και σε μία άλλη για το φυσικό αέριο και θα υπάρχει επικεφαλής και για τις δύο επιτροπές.

«Το Ισραήλ έχει είδη υποδείξει τα άτομα για τις επιτροπές και αναμένει τις δικές μας αποφάσεις για να προχωρήσουν σε επαφές», πρόσθεσε.

Κληθείς να απαντήσει αν το φυσικό αέριο πλέον τίθεται εκτός συζητήσεων για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, απάντησε ότι το θέμα φυσικός πλούτος για ένα κράτος έχει κάθε δικαίωμα να τον εκμεταλλευθεί όπως το ίδιο πιστεύει καλύτερα για το συμφέρον του τόπου.

«Υπάρχει άμεση ανάγκη για να γίνει χρήση αυτού του φυσικού πλούτου για σκοπούς μείωσης του κόστους της ηλεκτροπαραγωγής μας. Το Αφροδίτη, είναι για κατεύθυνση προς Αίγυπτο είναι για το καλό του πολίτη διότι εκεί θα πωληθεί ενώ τα υπόλοιπα κοιτάσματα βρίσκονται σε διασπορά και δεν είναι εύκολη η αξιοποίηση τους. Η Κύπρος έχει φυσικό πλούτο τον οποίο θα χρησιμοποιήσει με βάση τα κυριαρχικά της δικαιώματα», τόνισε.

Σημείωσε ότι ένας αγωγός μέσω Τουρκίας θα ενδυναμώσει την θέση της διότι είναι ήδη ένας κόμβος στον οποίο περνούν πάρα πολλές υποδομές με κατεύθυνση την Ευρώπη.

«Η συγκυρία τώρα και το παράθυρο ευκαιρίας για την Κύπρο είναι πολύ σαφές και θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ανάγκη της Ευρώπης να χρησιμοποιήσει τον δικό της εθνικό πλούτο, όχι μόνο για ιδιοκατανάλωση αλλά για να γίνουμε ένα μικρός κόμβος υγροποίηση φυσικού αερίου», είπε.

Κλείνοντας, για την παράταση του φόρου στα καύσιμα, ανέφερε ότι για τα καύσιμα δεν δικαιολογείται να υπάρχει επιδότηση για τον ηλεκτρισμό πρέπει να πάει πιο στοχευμένα. «Θα πρέπει να μελετήσει το ΥΠΟΙΚ την επιβάρυνση στα δημοσιονομικά γιατί μια άρρωστη οικονομία θα επιβαρύνει την κοινωνία», κατέληξε.

Τα φερέφωνα του Ερντογάν προχωρούν τα έργα στο παράνομο “αεροδρόμιο” της Τύμπου: Θα “εκτελέσει” τα εγκαίνια ο ισλαμιστής πρόεδρος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: