Ο Ερντογάν θα θέσει το Κυπριακό (και) στο ΝΑΤΟ: Στοχεύει, λένε στην Άγκυρα, να …διασφαλίσει την “ισότητα” του ψευδοκράτους των κατεχομένων!!!

Ο Ομέρ Τσελίκ, ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, ισλαμικού κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία AKP, ΑΑ




Θέμα Κυπριακού αναμένεται να θέσει η Τουρκία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11-12 Ιουλίου, αποκάλυψε ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του ΑΚΡ, κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε η Μαρία Ζαχαράκη στο Sigma.

«Το Κυπριακό θα είναι αναπόφευκτα στην ατζέντα, ειδικά στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Όπως δήλωσε πρόσφατα κι ο πρόεδρός μας, πρέπει να διασφαλιστεί η ισότητα της (παράνομης) “τδβκ” για να μπορέσουν από εδώ και στο εξής να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις. Οι Έλληνες ήθελαν να κεφαλαιοποιήσουν ό,τι κέρδισαν κατά την προηγούμενη διαπραγμάτευση και να προχωρήσουν στην επόμενη διαπραγμάτευση”.

“Αυτή δεν είναι μια υγιής κατάσταση. Θα πρέπει να σταματήσουν να δηλητηριάζουν τη διαδικασία κάνοντας κάποιες ασκήσεις με τους Έλληνες και προσθέτοντας ένοπλες δυνατότητες σε αυτές», δήλωσε ο Τσελίκ, προσθέτοντας ότι «τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός ότι υπάρχουν δύο ισότιμοι “λαοί” και δύο κυρίαρχα “κράτη” (στην Κύπρο). Εδώ, οι πρόσφατες προσεγγίσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. δεν ήταν καθόλου θετικές».

Ο Ομέρ Τσελίκ επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία θέλει να συνεχίσει την ενταξιακή πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), αλλά πρέπει να ανοιχτούν πρώτα κεφάλαια.

«Οι σχέσεις με την ΕΕ συνεχίζονται. Θα πρέπει να ανοίξουμε κεφάλαια και να τα συζητήσουμε. Όταν υιοθετούν μια προσέγγιση ότι δεν θα πρέπει καν να διαπραγματευτούμε στο τραπέζι, αυτό δείχνει ότι δεν είναι πλέον μια πολιτική ένωση, αλλά ενεργεί με ιδεολογικές προκαταλήψεις. Είδαμε στον τελευταίο πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας ότι δεν είναι δυνατόν η ΕΕ να κάνει άνοιγμα και να διεξάγει διπλωματία χωρίς την Τουρκία.

Μπορούν να γίνουν βήματα για την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης και την απελευθέρωση των θεωρήσεων. Θα ήταν σημαντικό όσον αφορά τους μηχανισμούς συνεργασίας για το μέλλον», σημείωσε.

  • «Δεν θα υποταχτούμε στα καπρίτσια του Κογκρέσου»

Ο Ομέρ Τσελίκ καταφέρθηκε εναντίον του Κογκρέσου και είπε ότι «η Τουρκία είναι κυρίαρχο κράτος και έχει την εξουσία να διασφαλίσει την ασφάλειά της σε κάθε περίπτωση. Τα βήματά μας όσον αφορά την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας δεν θα καθοριστούν με βάση τα καπρίτσια των Αμερικανών γερουσιαστών. Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από μία πολιτική που θέτει σε κίνδυνο την κοινή ασφάλεια του ΝΑΤΟ».

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ είπε επίσης ότι δεν είναι αρκετά αυτά που έχει κάνει μέχρι στιγμής η Σουηδία σε νομοθετικό επίπεδο κατά της τρομοκρατίας του ΡΚΚ, ενώ με κομψό τρόπο έθεσε πάλι ζήτημα «παζαριού» με ΗΠΑ για τα F-16, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι αν δεν δοθούν τα μαχητικά αυτά στην Τουρκία, κανείς δεν πρέπει μετά την επικρίνει, αν αγοράσει από αλλού.

«Το ΝΑΤΟ πρέπει να δείξει ενδιαφέρον στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να επιφέρει δύο μέτρα και σταθμά στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Ορισμένες πρακτικές, όπως η υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων από ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ που επιτίθενται σε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, πρέπει να σταματήσουν.

Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη Σουηδία και το ΝΑΤΟ με οικοδεσπότη τον κ. Τσαγατάι. Υπάρχουν βήματα που έγιναν από τη Σουηδία, λένε ότι “εκδώσαμε δύο μέλη του PKK”. Πρέπει να υπάρξει μία δυναμική εφαρμογή. Πότε η δικαιοσύνη δεν εφαρμόζει τους νόμους όπως πρέπει με δικαιολογία την ελευθερία της έκφρασης, πότε οι δυνάμεις ασφαλείας δεν τους εφαρμόζουν. Επιπλέον, τα άτομα που μας εξέδωσαν δεν συνδέονται με την τρομοκρατία, αλλά με τα ναρκωτικά.

Πρέπει να θεσπίσουμε ένα πρότυπο αρχών. Η υποστήριξη των ΗΠΑ, μέλους του ΝΑΤΟ, προς το PYD (σ.σ. Κούρδοι Συρίας) δημιουργεί μια εικόνα που βλάπτει την κοινή ασφάλεια. Αν κάποιος απέχει από την παροχή αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία, που θεωρεί απαραίτητο για τις αμυντικές της ανάγκες και επιχειρεί να επιβάλει σιωπηρό ή ρητό εμπάργκο, η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων από την Τουρκία δεν πρέπει να επικρίνεται με κανέναν τρόπο».

  • Διαδικασία εξομάλυνσης με την Αίγυπτο

Όσον αφορά την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου, ο Ομέρ Τσελίκ τη χαρακτήρισε «σημαντική» και δήλωσε ότι η διαδικασία προχωρά.

«Προχωρά με ένα εξαιρετικά ισχυρό όραμα. Ευελπιστούμε ότι, με τη συνάντηση των αρχηγών των κρατών μας στο εγγύς μέλλον, η διαδικασία αυτή θα αποφέρει εξαιρετικά πολύτιμα αποτελέσματα όσον αφορά την περιφερειακή ειρήνη και την ενεργειακή ασφάλεια», υποστήριξε.

  • Ναυάγιο: «Πρέπει να διεξαχθεί διεθνής έρευνα και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι – Οι ενέργειες της ελληνικής ακτοφυλακής αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, σε ενημέρωση δημοσιογράφων μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ρωτήθηκε και για το πολύνεκρο ναυάγιο με τους μετανάστες και ζήτησε διεθνή έρευνα για τις συνθήκες της τραγωδίας, αφήνοντας υπόνοιες για τη συμπεριφορά της ελληνικής ακτοφυλακής.

«Πρόσφατα, συνέβη ένα ατύχημα ενώ η ελληνική ακτοφυλακή προσπαθούσε να σπρώξει με απάνθρωπες μεθόδους το σκάφος με τους 600 μετανάστες στα τουρκικά χωρικά ύδατα σύμφωνα με ορισμένες αναφορές ή στα ιταλικά χωρικά ύδατα σύμφωνα με άλλες αναφορές. Θα πρέπει να υπάρξει διεθνής επιτροπή έρευνας και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Οι Έλληνες τρυπούν βάρκες –δήλωσε ο άθλιος Τσελίκ- και άνθρωποι αφήνονται στο έλεος του θανάτου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ δεν ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Frontex, η οποία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων. Τώρα οι ενέργειες της ελληνικής ακτοφυλακής είναι ενέργειες που θα πρέπει να εξεταστούν ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Είναι μια απόπειρα να σκοτώσουν ανθρώπους. Η ελληνική ακτοφυλακή μετατρέπει τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο μεταναστών μπροστά στα μάτια όλων μας. Οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν», δήλωσε.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος νουθετεί τον κατοχικό ηγέτη: Είναι …ανοιχτός, λέει ο άθλιος, για διάλογο που θα αφορά το φυσικό αέριο της Κύπρου!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: