Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς ομιλεί για «νέο παράδειγμα ειρήνης» και «τόξο σταθερότητας»: Προειδοποίησε για τις υβριδικές ενέργειας της Τουρκίας

Ο υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας επιθεωρεί τα στρατεύματα με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Δημόκριτο Ζερβάκη. Φωτογραφία via Lt Gen Dimokritos Zervakis, @chod_cy




Την εκτίμηση ότι παρά την αστάθεια που παρατηρείται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου τα πολλαπλά σχήματα συνεργασίας που αναπτύσσονται με τη συμμετοχή και της Κύπρου συμβάλλουν σε ένα «νέo παράδειγμα για την ειρήνη» μέσα από «ένα τόξο σταθερότητας» διατύπωσε την Τρίτη ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.

Ο Αρχηγός της ΕΦ ήταν την Τρίτη ένας από τους ομιλητές στην ενότητα «Θέματα εθνικής ασφάλειας» του θεματική του τριήμερου Ισραηλινο-Ελληνικού Φόρουμ που διεξάγεται στη Λευκωσία.

Ο κ. Ζερβάκης υπέδειξε ότι η Ανατολική Μεσόγειος εν γένει χαρακτηρίζεται από αστάθεια και έχει υποστεί σημαντικές γεωπολιτικέ­­ς αλλαγές την τελευταία δεκαετία που αναδιαμορφώνουν συνεχώς, τόσο τη γεωστρατηγική όσο και τη στρατιωτική δυναμική της περιοχής αλλά και ότι η καθυστερημένη αναγνώριση της σημασίας της Ανατολικής Μεσογείου, άφησε ένα κενό ισχύος δημιουργώντας ηγεμονικές βλέψεις από στρατηγικούς ανταγωνιστές.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς σημείωσε ότι ο συνδυασμός περιφερειακών ανταγωνιστών, επαναστατικών τεχνολογιών όπλων, τεχνητής νοημοσύνης, δημογραφικών στοιχείων σε συνδυασμό με ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, την πανδημία του κορωνοϊού και την κλιματική αλλαγή δημιουργούν μεταξύ άλλων κύματα ανασφάλειας και μας πιέζουν να προσαρμοστούμε.

Ο Αρχηγός της ΕΦ μίλησε για υβριδικές και καταναγκαστικές ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας, όπως η συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση των κατεχόμενων, το παράνομο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, η αεροπορική βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο κατεχόμενο Λευκόνοικο, οι καταναγκαστικές ενέργειες στην περιοχή (Λιβύη, Συρία, Ιράκ κ.λπ.) και το αφήγημα της περί γαλάζιας πατρίδας σε αντίθεση με κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, οι οποίες, όπως τόνισε δημιουργούν κύματα ανασφάλειας και αυξάνουν την περιφερειακή ένταση.

Και συνέχισε λέγοντας πως έχοντας όλα αυτά υπόψη το στρατηγικό δόγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας βασίζεται στην αποτροπή και την άμυνα.

Ο κ. Ζερβάκης υπογράμμισε ότι η Εθνική Φρουρά έχει προσαρμοστεί, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις νέες μορφές απειλών που αποκαλύφθηκαν, με την πιο επικείμενη απειλή και προτεραιότητά να είναι, αναμφίβολα, η Τουρκία και οι στρατιωτικές της δυνάμεις που σταθμεύουν στα κατεχόμενα.

Έτσι, πρόσθεσε, ως αξιόπιστη αποτρεπτική δύναμη, είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Δημοκρατίας, έτοιμοι να πολεμήσουμε και να νικήσουμε, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των πολιτών της έναντι κάθε ένοπλης επίθεσης ή απειλής και παρέχοντας τα μέσα για την επίτευξη των πολιτικών στόχων της Δημοκρατίας.

Ο Αρχηγός της ΕΦ σημείωσε ακολούθως ότι η εμπειρία και τα διδάγματα από πρόσφατες κρίσεις και συγκρούσεις, αναμφίβολα αποκάλυψαν ότι «πρέπει να προσαρμοστούμε γρήγορα» και πως «μόνο μια πολυμερώς συντονισμένη και συνολική προσέγγιση μπορεί να εγγυηθεί μια αποφασιστική απάντηση στις σημερινές πολύπλευρες προκλήσεις ασφαλείας».

Κατά συνέπεια, εξήγησε προωθήθηκε με στροφή 360 μοιρών η προσαρμογή της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Μια άσκηση, όπως είπε, που κατέστησε φανερό ότι, οι επίμονες προκλήσεις ασφαλείας, οι συγκρούσεις και η αστάθεια, καθώς και ο αυξημένος γεωπολιτικός ανταγωνισμός, οι πραγματικότητες που αντιμετωπίζουμε με την ενεργό παρουσία υβριδικών παραγόντων εντός και εκτός των συνόρων μας, απαιτούσαν αφενός να καταστεί εφικτή η διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων πολλαπλών τομέων σε ολόκληρο το φάσμα από την αντιμετώπιση χαμηλής έντασης/τυχαίας υβριδικής δράσης έως τη λειτουργία ψηλής έντασης και αφετέρου ενίσχυση της ικανότητάς συνεργασίας της ΕΦ.

«Ως εκ τούτου, η ενίσχυση της συνεργασίας μας μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών και περιφερειακών συνεργασιών, στην περιφέρειά μας καθώς και με διεθνείς εταίρους αποτελεί εθνική προτεραιότητα» πρόσθεσε.

Υπενθύμισε ακόμη ότι η Κύπρος είναι ενεργός εταίρος σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις που έχουν εκτυλιχθεί στην ευρύτερη περιοχή, μεταξύ άλλων μέσω της δημιουργίας πολυάριθμων, διμερών, τριμερών και πολυμερών μηχανισμών συνεργασίας, με στόχο, όπως είπε, την ενίσχυση της περιφερειακής προβλεψιμότητας και σταθερότητας.

«Η αμυντική μας πολιτική είναι να ενισχύσουμε τη διμερή μας αμυντική και στρατιωτική συνεργασία με βασικά κράτη μέλη της ΕΕ, χώρες του ΝΑΤΟ και περιφερειακούς εταίρους, χτίζοντας στενούς στρατιωτικούς και στρατηγικούς δεσμούς, δημιουργώντας στενές επαφές προσωπικού και ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητά μας μέσω ασκήσεων» συμπλήρωσε.

Είπε ακόμη ότι η Κύπρος επενδύει τόσο σε διπλωματικούς όσο και σε στρατιωτικούς δεσμούς στην περιοχή «γιατί πιστεύουμε στην αυξανόμενη γεωστρατηγική σημασία της περιοχής, η οποία σχετίζεται όχι μόνο με τις προκλήσεις της αλλά και με τις προοπτικές που έχει».

«Αυτό που βλέπουμε είναι ένα νέο παράδειγμα για την ειρήνη. Μέσα στο καλά εκτεθειμένο γεωστρατηγικό τρίγωνο της αστάθειας βλέπουμε μέσα από αυτά τα πολλαπλά σχήματα συνεργασίας ένα τόξο σταθερότητας» εξήγησε.

Καταληκτικά ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς τόνισε ότι τα θέματα εθνικής ασφάλειας και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος και οι ένοπλες δυνάμεις της είναι πολύπλοκα και πολύπλευρα, υποδεικνύοντας πως παρόλα αυτά «η αποφασιστικότητά μας, ο στρατηγικός μας σχεδιασμός και η ενότητα του σκοπού όλων των παραγόντων και υπηρεσιών της Κυβέρνησης, θα μας καθοδηγήσουν στο να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις και να διαφυλάξουμε τα εθνικά συμφέροντα της Δημοκρατίας».

Σημαντική συνεργασία Eλλάδας και Ινδίας: Τα «μυστικά» μιας ειδικής γεωστρατηγικής σχέσης στην Ασία, τη Μεσόγειο και την Ευρώπη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: