«No help…Go Italy»: Αρνήθηκε κάθε βοήθεια το αλιευτικό* Αντιμέτωποι ακόμη και με ισόβια οι διακινητές

Διασώστες του ΕΚΑΒ μεταφέρουν με φορείο διασωθέντα από το ναυάγιο της Πύλου, στο λιμάνι Καλαμάτας, Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023. Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεταφορά των διασωθέντων μεταναστών του ναυαγίου της Πύλου απο το λιμάνι της Καλαμάτας στη δομή της Μαλακάσας.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Βαρύτατες κακουργηματικές διώξεις που δυνητικά μπορεί να επιφέρουν ακόμη και ποινές ισοβίων περιλαμβάνει το κατηγορητήριο με το οποίο ειναι αντιμέτωποι οι εννέα συλληφθέντες διακινητές, οι οποίοι οδηγήθηκαν στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας.

Εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παράνομη διακίνηση μεταναστών σε διεθνή και ελληνικά χωρικά ύδατα, πρόκληση ναυαγίου, που είχε αποτέλεσμα το θάνατο και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.




Προηγήθηκε σύσκεψη των Εισαγγελέων Καλαμάτας με τον εποπτεύοντα τις έρευενες Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Γιώργο Οικονόμου προκειμένου να συνταχθεί ο κορμός της ποινικής δίωξης.

Δεν αποκλείεται στη συνέχεια να επεκταθεί η δίωξη από τον ανακριτή, όπως επίσης να μεγαλώσει ο κύκλος των κατηγορουμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται το ieidiseis (ρεπορτάζ: Μαίρη Μπενέα) υπήρχε σκέψη στις Δικαστικές Αρχές να ασκηθεί επιπλέον ποινική δίωξη, για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, αδίκημα που καλύπτει ενδεχομένως και ευθύνες εμπλεκομένων πέρα από τους συλληφθέντες.

Ωστόσο, επικράτησε η άποψη ότι, οι υπάρχουσες κατηγορίες «απορροφούν» το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και τελικά δεν επεκτάθηκαν και σε αυτό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, οι κατηγορούμενοι Αιγυπτιακής υπηκοότητας (ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών), αποτελούσαν πλήρωμα του πλοίου και είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων.

Στη Μαλακάσα οι διασωθέντες

Έφτασαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μαλακάσας διασωθέντες από το πολύνεκρο ναυάγιο που συνέβη ανοικτά της Πύλου. Τα μισθωμένα από τον Δήμο Καλαμάτας λεωφορεία που τους μετέφεραν, ξεκίνησαν νωρίς το πρωί από το λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Αυτή την περίοδο στο ΚΥΤ Μαλακάσας δυναμικότητας 1500 μεταναστών, φιλοξενούνται περίπου 95.

Το ΚΥΤ της Μαλακάσας ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2022.

Αρνήθηκαν κάθε βοήθεια

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Σιακαντάρης διευκρίνισε ότι «το σκάφος του λιμενικού προσέγγισε το αλιευτικό δύο ώρες πριν από το ναυάγιο. Οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν κάθε βοήθεια και το αλιευτικό συνέχισε την πορεία του». «Το λιμενικό δεν έριξε προς το αλιευτικό σχοινί πρόσδεσης» ξεκαθάρισε. «Δεν μπορεί να συναρτάται η προσέγγιση του Λιμενικού με τη βύθιση του σκάφους μόνο και μόνο χρονικά» υπογράμμισε.

Οσον αφορά τους κατηγορούμενους ως διακινητές ανέφερε:

«Έχουν απαγγελθεί βαρύτατες κατηγορίες, επομένως δεν διατρέχουμε τον κίνδυνο λόγω της γρήγορης κίνησης των ανακριτικών αρχών, να είναι μαζί με τους υπόλοιπους, να μεταφερθούν στις δομές που θα μεταφερθούν και οι υπόλοιποι ναυαγοί και εν συνεχεία να έχουμε τον κίνδυνο να κυκλοφορούν ελεύθεροι».

Για το κατά πόσο έγινε προσπάθεια προσέγγισης του Λιμενικού στο σκάφος και για το εάν πέταξε σχοινί πρόσδεσης προς το αλιευτικό, ο κ. Σιακαντάρης ήταν ξεκάθαρος.




«Να θυμίσω ότι το Λιμενικό προσέγγισε δύο ώρες πριν το ναυάγιο. Μετά από την προσέγγιση του Λιμενικού και μετά την άφιξη του στην περιοχή, το σκάφος συνέχισε την πορεία του. Έμεινε από μηχανή, σταμάτησε η μηχανή του στις 2 παρά 20 και στις 2 βυθίστηκε. Επομένως δεν μπορεί να συναρτάται η προσέγγιση του Λιμενικού με τη βύθιση του σκάφους μόνο και μόνο χρονικά»

«Δεν έχει δώσει σχοινί προσέγγισης το Λιμενικό» υπογράμμισε. «Σχοινί χρησιμοποιείται στη θάλασσα για ρίψη εφοδίων από τα δύο παραπλέοντα εμπορικά. Σχοινί, όχι ρυμούλκησης, χρησιμοποίησε για λίγα λεπτά και το λιμενικό κατά την προσέγγισή του από απόσταση. Στη συνέχεια το πήραν οι επιβάτες στο αλιευτικό για λίγα λεπτά, Στη συνέχεια το πέταξαν στη θάλασσα και συνέχισαν την πορεία τους».

«Δεν υπήρχε σχοινί πρόσδεσης. Ήταν σχοινί προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να πλησιάσουν, να δουν αν θέλουν οποιαδήποτε βοήθεια. Την αρνήθηκαν έλεγαν «No help…Go Italy» και συνέχισαν την πορεία τους» σημείωσε.

«Υπήρχε μια ένταση πάνω στο πλοίο από ότι αναφέρουν αλλά αυτά προκύπτουν σιγά σιγά και από τις καταθέσεις» πρόσθεσε.

«Το σκάφος του λιμενικού έφτασε στις 22:40 στην περιοχή και η βύθιση έγινε στη 1:02, δύο ώρες αργότερα» ξεκαθάρισε.

Μετά τη μεταφορά των διασωθέντων στη δομή της Μαλακάσας ο κ. Σιακαντάρης ενημέρωσε πως «θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες της επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου, που εκτιμούμε ότι θα υποβάλλουν οι ναυαγοί και θα γίνουν τα προβλεπόμενα από αυτή την διαδικασία».

«Κάτι έγινε σε αυτό το πλοίο. Πολλά στοιχεία θα προκύψουν από τις ανακρίσεις των εννέα, αλλά και τις συνεντεύξεις και τις συζητήσεις με τους υπόλοιπους ναυαγούς» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο ναυάγιο της Κρήτης διεσώθησαν όλοι

Γνωρίζουμε ότι «το ίδιο βράδυ, την ίδια μέρα, το βράδυ της 13ης Ιουνίου, είχαμε δύο ναυάγια στην Ελλάδα. Το ένα είναι αυτό για το οποίο συζητάμε και είχε αυτή την τραγική κατάληξη. Υπήρχε και ένα άλλο σκάφος νότια της Κρήτης με πολύ χειρότερες καιρικές συνθήκες, από ότι από αυτές που αντιμετώπιζε το αλιευτικό στο Ιόνιο, το οποίο προσέγγισαν οι λιμενικές αρχές, ζήτησαν βοήθεια και διεσώθησαν όλοι οι επιβαίνοντες. Μέχρι το μεσημέρι είχαν πάει με λεωφορείο σε νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Διπλασιασμός των ροών μέσω Μεσογείου το 2023

αριθμός των μεταναστών που διασχίζουν την κεντρική Μεσόγειο έχει υπερδιπλασιασθεί το 2023 σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex.

Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2023, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέγραψαν περισσότερες των 50.300 εισόδων μέσω της κεντρικής Μεσογείου, «ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί από το 2017», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Frontex.

Ο Economist απαξιώνει την πολιτική των διεφθαρμένων Βρυξελλών για το μεταναστευτικό: Δεν κατάλαβαν ότι η Ευρώπη αποτελεί μαγνήτη για τους μετανάστες…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: