Νέος αρχηγός της κυπριακής ΚΥΠ ο διπλωμάτης Τάσος Τζιωνής: Θα αναλάβει και τη συγκρότηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας

Ο δάσκαλος της κυπριακής διπλωματίας, Τάσος Τζιωνής. Φωτογραφία ΑΡΗΣ ΒΙΚΕΤΟΣ




Σε νέα εποχή εισέρχεται από σήμερα η Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ) με την αλλαγή φρουράς, αλλά και τον αναβαθμισμένο ρόλο της, αποκαλύπτει η εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Από σήμερα αναλαμβάνει τα ηνία των μυστικών υπηρεσιών του κράτους, ο έμπειρος διπλωμάτης και πρώην γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Τάσος Τζιωνής, ενώ υποδιοικητής μετακινείται ο μέχρι τώρα υπεύθυνος της Προεδρικής Φρουράς Πανίκος Σταύρου.

Ο κ. Τζιωνής αντικαθιστά τον επίσης διπλωμάτη καριέρας Κυριάκο Κούρο, ο οποίος αφήνει πίσω του μια σημαντική επιτυχία, την νομοθετική αναβάθμιση της Υπηρεσίας η οποία λειτουργούσε με νομοθεσία της δεκαετίας του 1970.

Ο ρόλος του διοικητή της ΚΥΠ θα είναι πλέον αναβαθμισμένος, αφού θα συμμετέχει και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που εξαγγέλθηκε χθες και μάλιστα θα αναλάβει τη συγκρότησή του. Ο κ. Τζιωνής, τον Μάρτιο του 2023, παρέδωσε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη μελέτη για τη λειτουργία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Ο έμπειρος διπλωμάτης και επί σειρά ετών μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό, επιστρέφει στην ουσία στην ΚΥΠ αφού διετέλεσε Διοικητής της, την περίοδο 2003-2008 επί Προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο κ. Τζιωνής μετά από υπηρεσία ως πρέσβης της Κύπρου στο Ισραήλ επέστρεψε στο ΥΠΕΞ ως μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής για τους υδρογονάθρακες.

Παράλληλα ανέλαβε διαπραγματεύσεις με ισραηλινούς ομολόγους του για την ενοποίηση (unitization) του κοιτάσματος Αφροδίτη στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Εργάστηκε επίσης ως διαμεσολαβητής στις διαφορές Ισραήλ -Λιβάνου για το διαχωρισμό της μεταξύ τους ΑΟΖ. Υπηρέτησε ως πρέσβης της Κύπρου στη Ρώμη και επέστρεψε στη συνέχεια ως γενικός διευθυντής του ΥΠΕΞ το 2019 θέση από την οποία αφυπηρέτησε την 30η Μαρτίου 2020.

Σημαντική ήταν η συμβολή του στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκταφές λειψάνων αγνοουμένων – πεσόντων, στον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών και γενικά στα θέματα φυσικού αερίου και ενέργειας.

Πέτυχε μετά από διαπραγμάτευση με το Ηνωμένο Βασίλειο, τον επανακαθορισμό του καθεστώτος των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο με σκοπό τη ρύθμιση της ανάπτυξης των περιουσιών που βρίσκονται εντός των ορίων των δύο Βάσεων.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα, με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, η ΚΥΠ αναδομήθηκε μετά από 53 χρόνια. Με την έγκριση κανονισμών, έχει δοθεί έμφαση στην κατάρτιση, την εχεμύθεια και την αποφυγή εξωγενών παραγόντων που θα επηρεάζουν το έργο και τη δράση της Υπηρεσίας.

Τα υποψήφια μέλη της θα ελέγχονται από Επιτροπή η οποία θα εξετάζει την κατάρτισή τους στον τομέα ευθύνης που θα αναλάβουν. Ταυτόχρονα, λόγω της ιδιαιτερότητας της ΚΥΠ θα εξετάζονται θέματα εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας πριν αναλάβουν κάποιο εξειδικευμένο πόστο.

Σημειώνεται ότι μετά την αποχώρηση του διοικητή της Προεδρικής Φρουράς, στη θέση του θα αναλάβει ο υποδιοικητής Παντελής Ιορδάνους.

Σωστός ο Πρόεδρος της Κύπρου: Η διαφθορά συνιστά απειλή για τα θεμέλια της Δημοκρατίας, είναι μάστιγα, απαιτείται διαφάνεια και λογοδοσία…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: