Μετά τον Αλέξη Τσίπρα: Η σκληρή απόφαση, τα βήματα για εκλογή νέου αρχηγού και τα πρόσωπα της επόμενης μέρας

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει την παραίτησή του από πρόεδρος του κόμματος, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα, Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Ακόμη και για τους πιο μυημένους, η χθεσινή ανακοίνωση ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν επρόκειτο να συμμετάσχει στις εργασίες των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, δύσκολα παρέπεμπε στη σημερινή μείζονα εξέλιξη: Την παραίτησή του ύστερα από 15 χρόνια στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ.

Από ό, τι φαίνεται ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν καθόλου υπερβολικός λέγοντας ότι πήρε τις κρίσιμες αποφάσεις στο μαξιλάρι του: Πληροφορίες αναφέρουν ότι πέραν της οικογενείας του, ελάχιστοι άνθρωποι γνώριζαν τις τελευταίες ημέρες ότι στο μυαλό του η ιδέα της παραίτησης κέρδιζε πλέον σαρωτικά έδαφος.

«Έχω πια την εμπειρία (…) να αποφασίζω με ψυχραιμία. Και αυτό έκανα για τρία εικοσιτετράωρα. Γιατί ξέρω καλά ότι οι αποφάσεις μου έχουν επιπτώσεις και σε άλλους ανθρώπους. Ξεπερνούν εκ των πραγμάτων τον δικό μου ατομικό ορίζοντα», είπε καθισμένος σημειολογικά μόνος του στην καρέκλα του Ζαππείου.

Φαίνεται ότι αυτό που απερρίφθη την πρώτη βραδιά των εκλογών της 21ης Μαϊου ως εν θερμώ σκέψη, είχε πλέον μέσα του ωριμάσει.

Αρκεί άλλωστε κανείς να συγκρίνει τις δημόσιες δηλώσεις μετά τα αποτελέσματα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων:

Στην πρώτη δήλωση, εκείνη του Μαϊου, το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα μετά βίας απέκρυπτε τις συσπάσεις της πίκρας για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Στη δεύτερη όμως τοποθέτησή του το βράδυ της 25ης Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας φαινόταν να διατυπώνει με ψυχρό λογισμό, αν όχι σχεδόν λυτρωμένος, τα μελλούμενα.

Η τριήμερη διαβούλευση με τον εαυτό του και τον στενό του κύκλο είχε αρχίσει.

Ο δε χρόνος της οριστικοποίησης της απόφασης για παραίτηση πρέπει να τοποθετηθεί όχι αργότερα από την χθεσινή ανακοίνωση με την οποία ο κ. Τσίπρας γνωστοποιούσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις εργασίες των ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Όταν όλα ήταν καθαρά, συνεκάλεσε Εκτελεστικό Γραφείο. Έφθασε τελευταίος και ενημέρωσε ότι θα προβεί σε δημόσιες ανακοινώσεις στο Ζάππειο. Μετά την ολοκλήρωση του Εκτελεστικού Γραφείου, κατευθύνθηκε στο Ζάππειο, συνοδεία ελαχίστων μελών του ΣΥΡΙΖΑ: τη Ράνια Σβίγκου, τον Μιχάλη Καλογήρου, τον Νικόλα Φαραντούρη, τον Γιώργο Βασιλειάδη, και τον Αλέκο Φλαμπουράρη.
Ανακοινώνοντας την «οριστική και αδιαπραγμάτευτη» απόφασή του πρόσθεσε:

«Αυτή η απόφαση έχει και για μένα ένα στοιχείο οδύνης, όπως θα είχε και για τον καθένα. Έχει όμως και ένα στοιχείο προσωπικής πρόκλησης, ένα γοητευτικό στοιχείο», είπε και συνέχισε: «Να αποδείξω με τη στάση και το παράδειγμά μου ότι στη ζωή, στην πολιτική, ιδίως στην πολιτική που αναφέρεται σε αξίες, μπορείς να είσαι μάχιμος και δημιουργικός, ίσως σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα πιο χρήσιμος, και χωρίς αξιώματα. Να αποδείξω ότι η μάχη για τις ιδέες και η προσφορά δεν ορίζεται από την καρέκλα που κατέχει κανείς»
«Αυτή είναι η απόφασή μου,

Τα επόμενα βήματα

Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα και πιθανότατα το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προκειμένου να δρομολογήσει τον οδικό χάρτη για την εκλογή νέου προέδρου από την βάση του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα εκλέξει νέο επικεφαλής της Κ.Ο., ώστε να εκπροσωπείται το κόμμα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενόψει και της τριήμερης συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Τα πρόσωπα

Θα ήταν πολιτικά αυτοκτονικό να εκδηλωθούν αρχηγικές βλέψεις τις πρώτες ώρες μιας μείζονος εσωκομματικής ανατροπής.

Αναπόφευκτα, όμως, τις επόμενες ημέρες, τα φώτα θα πέσουν πάνω σε πρόσωπα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θεωρείται ότι μπορεί να δηλώσουν παρόντες και παρούσες στην κούρσα της διαδοχής:

Αυτή τη στιγμή τα κουκιά είναι μετρημένα:

Η 38χρονη Έφη Αχτσιόγλου είναι ίσως η πλέον προφανής περίπτωση στελέχους που θα μπορούσε να παίξει ρόλο. Ήπιων τόνων στις περισσότερες εμφανίσεις της, με καλές σπουδές, και σχετικά άφθαρτη συμπληρώνει αρκετά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την προοπτική μιας ριζικής μετάβασης στην επόμενη μέρα.

Ο Αλέξης Χαρίτσης, 46 ετών, πρώην υπουργός επίσης με μετριοπαθή και συγκροτημένο λόγο, ανήκει μεν στην λεγόμενη ομάδα των «53+», θεωρείται όμως ικανός να λειτουργήσει συνεκτικά μεταξύ των διαφόρων τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, που τις επόμενες ημέρες θα βρεθούν αναπόφευκτα σε κινητικότητα.

Όσον αφορά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η υποψηφιότητά του ενδεχομένως να είναι και μονόδρομος δεδομένου ότι υπήρξε ηγέτης της -ας την ονομάσουμε έτσι- εσωκομματικής αντιπολίτευσης των «53+». Ισως το μεγαλύτερο μειονέκτημα σε μια τέτοια κίνηση θα ήταν το τεχνοκρατικό προφίλ του που δεν συμβαδίζει με την πολιτική διαπαιδαγώγηση στην οποία έχει συνηθίσει τμήμα της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Κρατήστε και ένα τελευταίο όνομα ως αουτσάιντερ που ναι μεν έχει τροχοδρομήσει σε παραπληρωματικό της πολιτικής ρόλο, αλλά μια επανεμφάνισή του στην κεντρική πολιτική σκηνή δεν θα πρέπει οριστικά να αποκλειστεί. Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Η παραίτηση στα διεθνή ΜΜΕ

Ο Αλέξης Τσίπρας, που εισέβαλε στην εξουσία με μια ατζέντα κατά της λιτότητας στην Ελλάδα το 2015, αποχώρησε από το τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ μετά από 15 χρόνια στην ηγεσία του κόμματος την Πέμπτη, έπειτα από μια βαριά εκλογική ήττα, αναφέρει το Reuters. Επίσης, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει , μεταξύ άλλων, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε από τη Νέα Δημοκρατία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019, και στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, κέρδισε μόλις το 17,8% των ψήφων, έναντι 40,5 της Νέας Δημοκρατίας. «Ήρθε η ώρα να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος», δήλωσε ο Τσίπρας σε τηλεοπτικό διάγγελμα με το οποίο ανακοίνωσε την παραίτησή του. «Το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί -και πρέπει- να γίνει η αρχή αυτού του κύκλου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το Associated Press, σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι ο ηγέτης της αριστερής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε την Πέμπτη την απόφασή του να παραιτηθεί μετά από μια συντριπτική εκλογική ήττα.

«Ο Τσίπρας, 48 ετών, διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 2015 έως το 2019 κατά τη διάρκεια πολιτικά ταραγμένων ετών, καθώς η χώρα αγωνιζόταν να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και να τερματίσει μια σειρά διεθνών προγραμμάτων διάσωσης» συνεχίζει και προσθέτει ότι «στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, το αριστερό κόμμα του Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, έλαβε λίγο κάτω από το 18% των ψήφων, ενώ η Νέα Δημοκρατία που νίκησε ξεπέρασε το 40%. Ο Τσίπρας αναμένεται να παραμείνει στην ηγεσία μέχρι να εκλεγεί ο διάδοχός του από τα μέλη του κόμματος».

Το Γαλλικό Πρακτορείο τονίζει μεταξύ άλλων ότι «Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματός του μετά τη συντριπτική ήττα στις κάλπες, ενσάρκωσε κάποτε την περιφρονητική στάση της Ελλάδας κατά της λιτότητας απέναντι στους διεθνείς πιστωτές της, πριν από μια στροφή 180 μοιρών που δυσαρέστησε τους υποστηρικτές του. Στη δίνη της κρίσης χρέους της Ελλάδας το 2015, ο 40χρονος τότε μηχανικός είχε κατακτήσει την εξουσία με την υπόσχεση να καταργήσει τους όρους των πιστωτών που είχαν επιφέρει μαζικές απολύσεις και μεγάλες περικοπές μισθών στους Έλληνες».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σφραγίζει τις εξελίξεις ελέω της βάσης: Όποιος βγει νέος πρόεδρος τη Δευτέρα, αποκτά προβάδισμα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: