Λεπέν κατά Μελόνι γιατί δέχθηκε το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση: Έχει ανάγκη το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ και κάνει «εκπτώσεις»

FILE PHOTO French far-right Front National (FN) party leader Marine Le Pen delivers a speech. EPA, ETIENNE LAURENT




Η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν επέκρινε την Πέμπτη (15 Ιουνίου) την μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και αυτή της πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, την οποία κατηγόρησε για «παραχωρήσεις» στις Βρυξέλλες με αντάλλαγμα κονδύλια.

Ερωτηθείσα στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό FranceInfo σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη βύθιση πλοίου που μετέφερε μετανάστες στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας, η Λεπέν δήλωσε ότι αναμένονται νέες τραγωδίες «αν δεν σταματήσουμε αυτή την πολιτική», η οποία «ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναλαμβάνουν σημαντικούς κινδύνους».

«Οι ΜΚΟ είναι συνεργοί των διακινητών», δήλωσε η ίδια, χρησιμοποιώντας παρόμοια ρητορική με αυτήν της Μελόνι στο παρελθόν.

Όσον αφορά το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, επί του οποίου οι χώρες της ΕΕ κατέληξαν την περασμένη Πέμπτη, η Λεπέν κατήγγειλε ότι τα κράτη της ΕΕ στερούνται της εξουσίας λήψης αποφάσεων.

«Οι ΜΚΟ θα καθορίζουν πλέον τη μεταναστευτική πολιτική υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα έθνη δεν θα έχουν πλέον λόγο», δήλωσε η Λεπέν.

Ερωτηθείσα αν η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης έκανε στροφή στο μεταναστευτικό, αφού είχε υποσχεθεί ναυτικό αποκλεισμό στην προεκλογική της εκστρατεία, η Λεπέν απάντησε ότι «όλα είναι θέμα πολιτικής βούλησης».

«Η ελευθερία δράσης της Ιταλίας εμποδίζεται επίσης από τη δημοσιονομική της κατάσταση», εξήγησε.

Σύμφωνα με τη Λεπέν, η ιταλική μεταναστευτική κατάσταση «σημαίνει ότι γίνονται παραχωρήσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση [από την ιταλική κυβέρνηση], διότι το σχέδιο ανάκαμψης που (η ΕΕ) έχει υποσχεθεί στην Ιταλία είναι απολύτως σημαντικό».

Η κυβέρνηση Μελόνι είναι ιδεολογικά κοντά στη Λεπέν και περιλαμβάνει τη Lega του Ματέο Σαλβίνι, σύμμαχο του Rassemblement National. Παρά τη σκληρή προεκλογική ρητορική για το μεταναστευτικό, η κυβέρνηση της Ρώμης υποστήριξε το Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, το οποίο θέτει νέους κανόνες για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών.

Για τη Λεπέν, είναι προς το συμφέρον της Ιταλίας και της Μελόνι να μετεγκαταστήσουν τους μετανάστες, αλλά για τη Γαλλία, «το συμφέρον μας είναι να πούμε όχι- δεν τίθεται θέμα να μας αναγκάσουν να δεχτούμε μετανάστες»

Όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε το Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση στις 20 Απριλίου, οι ακροδεξιοί Ευρωβουλευτές από τη Γαλλία και την Ιταλία δεν είχαν την ίδια θέση. Το Rassemblement National της Λεπέν καταψήφισε το κείμενο, ενώ οι Ιταλοί της Lega του Σαλβίνι και του Fratelli d’Italia της Μελόνι το υποστήριξαν.

Από Davide Basso | EURACTIV.fr μέσω Euractiv.gr
Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Πάνω από 10.000 οι αφίξεις με πλοιάρια μεταναστών στη Βρετανία μέσα σε έξι μήνες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: