Ιστορική επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ιερά Μονή Αγάθωνος στη Λαμία

File photo: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. photo: ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ




Μία ιστορική επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Ιερά Μονή του Οσίου Αγάθωνος στη Μητρόπολη της Φθιώτιδας.

Πρόκειται για το μοναστήρι δυτικά της Λαμίας, όπου εκτίθεται η λάρνακα του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθονίτου, ο οποίος με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου έχει περάσει στην αγιοκατάταξη ως Όσιος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το μεσημέρι ο καιρός ήταν άστατος στην περιοχή με συχνές βροχοπτώσεις και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και χαλάζι, ωστόσο, λίγο μετά τις 16:00 οι καιρικές συνθήκες άλλαξαν και ο μητροπολίτης Φθιώτιδας, Συμεών, μαζί με δεκάδες άλλους μητροπολίτες που βρέθηκαν εκεί, υποδέχτηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Στην προσφώνησή, του ο μητροπολίτης Φθιώτιδας υπογράμμισε σε όλους τους τόνους το ξεχωριστό νόημα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη, τη συμβολή του στην αγιοκατάταξη του Οσίου Βησσαρίωνα του Αγαθονίτου, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ήθος του μοναχού σημειώνοντας συγχρόνως την απόλυτη υπακοή της εκκλησίας μας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο ίδιος προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ένα εγκόλπιο του Οσίου Βησσαρίωνα σε ανάμνηση της επίσκεψής του, ενώ παράλληλα ο ηγούμενος της μονής και η αδελφότητα προσέφεραν μία εικόνα του Οσίου Βησσαρίωνα ως ενθύμιο. Επίσης, δώρα προσέφεραν ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός και ο δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραΐσκος.

Στην αντιφώνησή, του ο παναγιώτατος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους, ιδιαίτερα τους απλούς πολίτες, για την υποδοχή που του επεφύλαξαν, αναφέρθηκε σε όλα τα σημεία τα οποία έχουν σχέση με τον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθονίτη στη διαδρομή του από το Πεταλίδι της Μεσσηνίας μέχρι και το μοναστήρι του Αγάθωνα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα έργα του αλλά και στα αισθήματα τα οποία έχει δημιουργήσει στο θρησκευόμενο κοινό. Όπως τόνισε, ο ίδιος έρχεται στο μοναστήρι «ως ταπεινός προσκυνητής για τον Άγιό μας».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για τη νέα γενιά, σημειώνοντας ότι κατά την έναρξη του ταξιδιού του στη Θεσσαλία τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στα Τέμπη. «Ενθυμούμεθα πάντα τα παιδιά στο Φανάριο. Ιδιαίτερα τα ενθυμούμεθα και σήμερα. Εκφράζουμε την θλίψη και τον πόνο μας», υπογράμμισε με έκδηλη συγκίνηση και δάκρυα στα μάτια.

Τον παναγιώτατο υποδέχτηκαν, εκτός του Φθιώτιδος, Συμεών, και οι Μητροπολίτες: Δημητριάδος και Αλμυρού, Ιγνάτιος, Χαλκίδος, Χρυσόστομος, Σερβίων και Κοζάνης, Παύλος, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, Ιωήλ, Κατάνγκας (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Μελέτιος, Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, Θηβών και Λεβαδείας, Γεώργιος, Κρήνης και Καλαμαριάς, Κύριλλο, Καρπενησιού, Γεώργιος, Μάνης, Χρυσόστομος, Λαρίσης και Τυρνάβου, Ιερώνυμος, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, Ιερόθεος. Επίσης, παρέστη και ο επίσκοπος Ολβίας, Επιφάνιος ενώ τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευαν οι μητροπολίτες Σηλυβρίας, Μάξιμος και Σμύρνης, Βαρθολομαίος.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή Γ. Παλαμιώτη
Λαμία, Greece

Στο 54% η συμμετοχή των Ελλήνων ψηφοφόρων στην Κωνσταντινούπολη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: