«Είδαμε Ρώσους να παρασύρονται από τα νερά»: Νέα μαρτυρία γεννά υποψίες ότι ο Πούτιν θυσίασε και δικούς του στρατιώτες για να ανατινάξει το φράγμα

A flooded area of Kherson, Ukraine, 07 June 2023. EPA/MYKOLA TYMCHENKO




Μία νέα πληροφορία που ενδεχομένως ρίχνει φως στον υπαίτιο της καταστροφής του φράγματος στην Κάχκοβα δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα το CNN.

Σύμφωνα με αυτή, ουκρανικά στρατεύματα είδαν Ρώσους στρατιώτες να παρασύρονται στα νερά της πλημμύρας και να φεύγουν από την ανατολική όχθη του ποταμού Ντνίπρο μετά την κατάρρευση του φράγματος.

Την δήλωση έκανε προς το αμερικανικό δίκτυο αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας υποστηρίζοντας ότι πολλοί Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν μέσα στο χάος.

Πιο αναλυτικά, ο πλοίαρχος Αντρέι Πιντλίσνι (Andrei Pidlisnyi) είπε όταν το φράγμα κατέρρευσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης «κανείς από τη ρωσική πλευρά δεν μπόρεσε να διαφύγει. Όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις που είχαν οι Ρώσοι σε εκείνη την πλευρά πνίγηκαν στο νερό».

Ο Πιντλίσνι είπε στο CNN πως θεωρεί ότι οι Ρώσοι επετέθησαν σκόπιμα στο φράγμα για να διαταράξουν τα σχέδια των ουκρανικών δυνάμεων για μια επερχόμενη επίθεση.

«Γύρω στις 3 τα ξημερώματα, ο εχθρός ανατίναξε τον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovka για να ανεβάσει τη στάθμη του νερού για να πλημμυρίσει τις προσεγγίσεις και την αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου, καθώς και τους οικισμούς που βρίσκονται εκεί. Και να καταστεί [έτσι] αδύνατη η προέλαση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο μέλλον», υποστήριξε.

Ο Πιντλίσνι εξήγησε ότι η κλίση του εδάφους γύρω από τον ποταμό σημαίνει ότι ο ρωσικός στρατός -που βρίσκεται στην ανατολική όχθη- υπέστη σοβαρά πλήγματα κατά την κατάρρευση του φράγματος. Η μονάδα του μπόρεσε να παρακολουθήσει τα γεγονότα που εκτυλίσσονται μέσω της χρήσης drones και στρατευμάτων στη σκηνή.

«Η αριστερή [ανατολική] όχθη είναι χαμηλότερη από τη δεξιά όχθη, επομένως είναι πιο πλημμυρισμένη. Πλημμύρισαν και οι θέσεις του εχθρού ακριβώς στην όχθη του ποταμού. Πρέπει να καταλάβετε ότι οι θέσεις του εχθρού δεν είναι μόνο χαρακώματα, αλλά και συνηθισμένα σπίτια πολιτών», είπε ο Πιντλίσνι.

Οι ρωσικές μονάδες που βρίσκονταν σε κίνδυνο μπορεί να μην είχαν προειδοποιηθεί, πιθανώς για να διατηρηθεί το στοιχείο του αιφνιδιασμού, πρόσθεσε ακόμη ο Πιντλίσι. [σσ: Εάν αυτό είναι αληθές τότε πρόκειται για μία ακόμη απόδειξη του πόσο αδίστακτος είναι ο Πούτιν απέναντι ακόμη και στις ζωές των στρατιωτών του. Για όσους δε διατηρούν αμφιβοιλίες ας ανατρέξουν στην περίπτωση του υποβρυχίου Κουρσκ).

Σημειωνεται ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει ήδη διατυπώσει τον ισχυρισμό του Πιντλίσνι, ότι δηλαδή είναι η Ρωσία που ανατίναξε σκόπιμα το φράγμα, ενώ το Κρεμλίνο επιρρίπτει την ευθύνη για την επίθεση στο Κίεβο.

Στην πραγματικότητα, αποδεικτικά στοιχεία που να υποστηρίζουν οριστικά τον ισχυρισμό κάθε πλευράς δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί, ενώ η ανάλυση των βίντεο του φράγματος και η επεξεργασία δοφυφορικών εικόνων υποδηλώνουν ότι η κατάρρευση θα μπορούσε να είναι και αποτέλεσμα δομικής αστοχίας, αρχής γενομένης από τότε που οι Ρώσοι κατέλαβαν το φράγμα, τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

Περιμένουν βοήθεια

Κάτοικοι στην πρώτη γραμμή του μετώπου με την Ουκρανία, από τη ρωσική πλευρά, εξέταζαν σήμερα τις ζημιές που προκλήθηκαν στα πλημμυρισμένα σπίτια τους από τα νερά του φράγματος Καχόβκα και περίμεναν βοήθεια από τις αρχές ενώ άλλοι αναζητούσαν πληροφορίες για τους δικούς τους ανθρώπους στο διαδίκτυο.

Οι διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι διέταξαν τους κατοίκους τριών περιοχών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς ανέβαιναν τα νερά, χθες Τρίτη, την ώρα που Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνταν για την ανατίναξη του φράγματος.

Ο Βλαντίμιρ Σάλντο, ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της κατεχόμενης Χερσώνας, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή. Μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί 1.500 άνθρωποι από πλημμυρισμένους οικισμούς και έχουν στηθεί 48 προσωρινά κέντρα φιλοξενίας, είπε.

Στην πόλη Νόβα Καχόβκα, ακριβώς δίπλα στο φράγμα, νερά σε καφετί χρώμα έχουν καλύψει τους κεντρικούς δρόμους που είναι σχεδόν άδειοι. Στην όχθη του Δνείπερου, πλάι στο στάδιο Ενέρχιγια, μικρά δέντρα έχουν βυθιστεί στο νερό σχεδόν μέχρι τα φύλλα τους. Στις γειτονιές, οι ντόπιοι στέκουν δίπλα στα πλημμυρισμένα αυτοκίνητά τους, με το νερό να τους φτάνει στα γόνατα.

Ο Βαλέρι Μέλνικ, 53 ετών, εξετάζει ό,τι σώθηκε από το σπίτι του. Ένα ψυγείο και ένας πράσινος καναπές στέκουν μέσα στα νερά ενώ αντικείμενα κάποιας αξίας έχουν τοποθετηθεί σε ψηλότερα σημεία.

«Περιμένουμε να φύγουν τα νερά, μετά θα τα στεγνώσουμε», είπε ο Μέλνικ. Πρόσθεσε ότι ήλπιζε να φτάσει κάποια βοήθεια από τις τοπικές αρχές, ώστε να αντληθούν τα νερά αλλά «μέχρι τώρα δεν κάνουν τίποτα».

Σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα δήμαρχο, τον Βλαντίμιρ Λεοντίεφ, περίπου 100 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στην πόλη αυτήν. Μέχρι το μεσημέρι σήμερα η στάθμη του νερού στη Νόβα Καχόβκα είχε αρχίσει να πέφτει, υποστήριξε σε συνέντευξή του που αναρτήθηκε στο κανάλι του στο Telegrafm. Εξακόσιες κατοικίες, ένας παιδικός σταθμός, ένα σχολείο και μια μονή πλημμύρισαν και 900 άνθρωποι απομακρύνθηκαν, πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο Λεοντίεφ είπε ότι κάθε δευτερόλεπτο διαρρέουν από τον ταμιευτήρα 30.000 κυβικά μέτρα νερού και η πόλη κινδυνεύει από μολύνσεις λόγω των πλημμυρών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Πολλοί άνθρωποι είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν με συγγενείς τους στις πλημμυρισμένες περιοχές και αναζητούν πληροφορίες σε διαδικτυακές ομάδες συζητήσεων.

Λίγο πιο κάτω, στο χωριό Στάρα Ζμπουρίβκα, οι κάτοικοι βοηθούν ο ένας τον άλλον να φύγουν με μικρές βάρκες, είπε η Κάτια, μια γυναίκα από την περιοχή που σήμερα ζει εκτός της Ουκρανίας. Στην ομάδα συζήτησης του χωριού της, οι κάτοικοι ανέφεραν ότι το νερό τους φτάνει μέχρι το στήθος. Στην κοινότητα αυτήν ζουν περίπου 20 άνθρωποι, πρόσθεσε.

«Κανείς δεν καταλαβαίνει πόσο οδυνηρό είναι, όταν χάνεται το σπίτι της παιδικής ηλικίας σου κάτω από τα νερά. Υπάρχουν ζώα και ηλικιωμένοι εκεί. Ελπίζω να διασωθούν γρήγορα», είπε η Κάτια.

Με πληροφορίες από CNN: Ukrainian troops witnessed Russian soldiers swept away in dam breach floodwaters

Η κατάρρευση του φράγματος ανατινάζει και τη στρατηγική σκακιέρα του πολέμου: Κέρδη, ζημίες και το ιστορικό προηγούμενο της ΕΣΣΔ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: