Η Ο.Κ.Ο.Ε. δεν είναι αμπελοχώραφο και κομματικό φέουδο κανενός: Μοναδικό κόμμα για όσους την υπηρετούν πρέπει να είναι η Κύπρος και ο Κυπριακός Ελληνισμός

Στιγμιότυπο από το 17ο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος (Ο.Κ.Ο.Ε.). Φωτογραφία από τον συγγραφέα, Ντίνο Αυγουστή




Του ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ, Λάρισα

Με μεγάλη επιτυχία και σε κλίμα απόλυτης σύμπνοιας και συναίνεσης πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 27-28 Μαΐου στην Αθήνα το 17ο Τακτικό Συνέδριο της Ο.Κ.Ο.Ε (Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος).

Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους εξέχουσες προσωπικότητες της Κύπρου και της Ελλάδας και σύνεδροι απ΄ όλα τα ελλαδικά γεωγραφικά διαμερίσματα. Την Κυπριακή Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο οποίος απηύθυνε θερμό χαιρετισμό και κήρυξε την έναρξη των εργασιών του.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Δρ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, η κυρία Μαρία Καλμπουρτζή, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων (αναφέρθηκε κυρίως στο δράμα που βιώνουν οι συγγενείς των αγνοουμένων μας και στην τουρκική αδιαλλαξία εξαιτίας της οποίας δεν μπορεί να δοθεί μια οριστική λύση στη διακρίβωση της τύχης τους) και η Διευθύντρια του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας κυρία Εύα Παπαδάτου, η οποία έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολύχρονη αγαστή συνεργασία της με την Ο.Κ.Ο.Ε. και τα στελέχη της.

Παρέστησαν ακόμη ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Πλάτων Βακαλάκης ως εκπρόσωπος του Μακαριοτάτου Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, ο Μορφωτικός Σύμβουλος της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Λουκάς Ξενοφώντος, ο Πρόεδρος του ιστορικού Σωματείου Σ.Α.Κ. (Συμπαράσταση Αγώνα Κύπρου), κ. Γιώργος Κουρούκλης, ο κ. Ανδρέας Ανδρουλιδάκης κ.ά.

  • Στο Συνέδριο μίλησαν για το Κυπριακό και τις δυνατότητες δράσεων της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας στην Ελλάδα, ο Πρέσβης ε.τ. κ. Περικλής Νεάρχου και ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Παναγιώτης Ήφαιστος.

Η τελετή έναρξης, το συντονισμό της οποίας είχε η κυρία Λυδία Συλλούρη, έκλεισε με προβολές από τις σημαντικότερες δράσεις της Ο.Κ.Ο.Ε. και των Κυπριακών Συλλόγων ανά την Ελλάδα.

Ήταν ένα διήμερο κατά το οποίο δόθηκε η δυνατότητα για κατάθεση προτάσεων από όλους τους Συλλόγους που δραστηριοποιούνται σε όλα τα μήκη και πλάτη του Ελλαδικού κράτους, με απώτερο σκοπό τη σωστή ενημέρωση των αδελφών Ελλαδιτών στα θέματα της Κύπρου, αλλά και τη με κάθε τρόπο συνεισφορά των Σωματείων μας και του καθενός ξεχωριστά στις τοπικές κοινωνίες.

Τελευταία πράξη των εργασιών του Συνεδρίου ήταν η ανάδειξη των μελών των νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Ύστερα από ομόφωνη απόφαση όλων των συνέδρων εκλέχθηκε το νέο δεκαπενταμελές Δ.Σ. (για θητεία δύο χρόνων) το οποίο στην πρώτη του συνεδρίαση καταρτίσθηκε σε Σώμα, ως εξής:

Γεώργιος Συλλούρης (Πρόεδρος), Κώστας Σταματάρης (Αναπληρωτής Πρόεδρος), Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή (Α΄ Αντιπρόεδρος), Χάρης Φωκάς (Β΄ Αντιπρόεδρος), Ελευθέριος Κωνσταντινίδης (Γενικός Γραμματέας), Χαράλαμπος Πενλίδης (Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας), Χριστόδουλος Κύρου-Τσάκαλος (Οργανωτικός Γραμματέας), Αλέξιος Κωνσταντίνου (Ταμίας και Αντιπρόεδρος Αττικής), Ελένη Πουγιούκα (Αντιπρόεδρος Κεντρικής Μακεδονίας), Γεώργιος Συμεωνίδης (Αντιπρόεδρος Αιγαίου και Νήσων), Γιαννάκης Χατζηϊωάννου (Αντιπρόεδρος Κρήτης), Ευάγγελος Πολυβίου (Αντιπρόεδρος Νοτιοδυτικής Ελλάδας), Βικτωρία Μουστάκα (Αντιπρόεδρος Δυτικής Μακεδονίας), Σταύρος Πευκίδης και Κώστας Κυριακίδης Μέλη, με Αναπληρωματικό Μέλος τον Σταύρο Τενεκετζή.

Το νέο Δ.Σ. επαναβεβαίωσε τη στράτευση του στην προσπάθεια ενίσχυσης του αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για απελευθέρωση της ιδιαίτερης πατρίδας μας από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής.

Σε ό,τι αφορά της προσπάθειας λύσης του Κυπριακού επανέλαβε τη πάγια θέση της Ο.Κ.Ο.Ε. για μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, λύση που θα κατοχυρώνει πλήρως την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Μια λύση που δεν θα παρεκκλίνει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο με κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Μεγαλονήσου.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ψήφισμα για το Κυπριακό, «Λύση του Κυπριακού δεν νοείται χωρίς την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων και χωρίς την άρση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας και οποιασδήποτε τρίτης χώρας…».

Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος, παρά τις συντονισμένες προσπάθειας μερικών παλιών στελεχών της να δημιουργήσουν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της, θα συνεχίσει να υπηρετεί δημοκρατικά, έντιμα, ανυστερόβουλα και υπεύθυνα την Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα στην Μητέρα Πατρίδα, πάντα μακριά από οποιεσδήποτε κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες.

Πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι καθοιονδήποτε τρόπο προσπαθούν να θέσουν εμπόδια στην εύρυθμη και δημοκρατική λειτουργία της. Η Ο.Κ.Ο.Ε. δεν είναι αμπελοχώραφο και κομματικό φέουδο κανενός. Μοναδικό κόμμα για όσους με οιονδήποτε τρόπο την υπηρετούν πρέπει να είναι η Κύπρος και ο Κυπριακός Ελληνισμός. Αφήστε τα κόμματα έξω από τους συλλόγους μας.

*Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το μασκαραλίκι που ονομάζεται ευρωπαϊκός διαγωνισμός τραγουδιού: Η Eurovision και το εθνικό ατόπημα της πρώην “Πρώτης Κυρίας” της Κύπρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: