Η εφημερίδα Financial Times στέλνει μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ: Ξέμεινε από πυρομαχικά ο Αλέξης Τσίπρας… Θα μείνει στην ηγεσία αν χάσει ξανά;

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας χαιρετά συγκεντρωμένους υποστηρικτές του κόμματος και πολίτες στην πλατεία Αγίων Αναργύρων κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιοδείας στην δυτική Αττική, Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Η ξαφνική άνοδος του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία ως ριζοσπαστικό αριστερό ‘πολυβόλο’ αποτέλεσε μια καταιγιστική στιγμή για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), οδηγώντας την Ελλάδα στα πρόθυρα της εξόδου από το ευρώ, εκτιμά η εφημερίδα Financial Times, (κείμενο Eleni Varvitsioti).

Οκτώ χρόνια μετά, ο πάλαι ποτε πολιτικός εικονοκλάστης αντιμετωπίζει πλέον μια πιο κοσμική πρόκληση: να σώσει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ από την ατίμωση της αντικατάστασής του ως το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ειδικότερα ότι ο Τσίπρας, ο οποίος κινούνταν σταθερά προς το κέντρο κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του την περίοδο 2015-19, τώρα παλεύει για να σώσει την καριέρα του αφού τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσαν περισσότερο από 10% στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Αναγνώρισε ότι το αποτέλεσμα ήταν «απροσδόκητο και οδυνηρό», ειδικά για ένα κόμμα της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια μιας περιόδου συμπίεσης του κόστους ζωής.

Εν όψει των επαναληπτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου, ο μεγάλος αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά προσπαθεί τώρα να τον υποκαταστήσει.

Το ΠΑΣΟΚ, ένα συστημικό κόμμα που κυριαρχούσε στην ελληνική πολιτική σκηνή πριν από την οικονομική κρίση, θα προσπαθήσει να υποσκελίσει το κόμμα του Τσίπρα και να αποκαταστήσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο ελληνικό κοινοβούλιο, αφού αύξησε το ποσοστό ψήφων του κατά 3% στις πρόσφατες εκλογές.

Ο αγώνας του Τσίπρα να παραμείνει στον αφρό αντανακλά ευρύτερες αλλαγές στην ελληνική πολιτική σκηνή, καθώς το ‘κακό παιδί’ της Ευρώπης από οικονομικής απόψεως έχει πλέον ανανήψει για να επιστρέψει σε έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

Οι Έλληνες ψηφοφόροι φαίνονται πρόθυμοι να προχωρήσουν μπροστά και να απορρίψουν τον πολιτικό που κάποτε ενσάρκωσε την ανυπακοή των ετών διάσωσης. Για να κάνει τα πράγματα χειρότερα για τον Τσίπρα, το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε περισσότερες ψήφους από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια, σπάζοντας μια παράδοση στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Το αποτέλεσμα καθησύχασε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα εξασφάλιζε κυβέρνηση πλειοψηφίας εάν προκηρύξει νέες εκλογές σε ένα μήνα.

Ίσως η μόνη παρηγοριά για τον Τσίπρα είναι το γεγονός ότι το κόμμα με επικεφαλής τον αποξενωμένο πολιτικό εταίρο του Γιάνη Βαρουφάκη, τον πρώην υπουργό Οικονομικών που συγκρούστηκε με τη Γερμανία κατά τη διάρκεια της κρίσης, έφερε ένα ακόμη πιο θλιβερό αποτέλεσμα, αποτυγχάνοντας να φτάσει το όριο του 3% που απαιτείται για την είσοδο σ το ελληνικό κοινοβούλιο.

Μετά τη σύντομη θητεία του ως υπουργός, ο Βαρουφάκης άφησε τον ΣΥΡΙΖΑ και ίδρυσε το δικό του κόμμα, το MεΡA25, το οποίο πρόσφατα έκανε εκστρατεία για την εισαγωγή ενός ψηφιακού συστήματος πληρωμών με το όνομα «Δήμητρα», από το όνομα της αρχαίας Ελληνίδας θεάς της γεωργίας. Οι ψηφοφόροι δεν πείστηκαν.

Οι αναλυτές επέρριψαν την ευθύνη για την κακή απόδοση του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του Τσίπρα, επικαλούμενοι την αποτυχία του να προσαρμόσει τη ρητορική του στη νέα πραγματικότητα της Ελλάδας. Ο Τσίπρας «δεν πρόσφερε μια πραγματική πρόταση πολιτικής, αποτυγχάνοντας ως εκ τούτου να πείσει το δικό του εκλογικό σώμα», σημειώνει η Στέλλα Λάδη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

Αντίθετα, υποστηρίζει ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος πολιτικού κινδύνου στη συμβουλευτική εταιρεία Teneo , το μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας ήταν θετικό, υπογραμμίζοντας ότι θα δημιουργήσει σταθερότητα και θα πάει τη χώρα μπροστά. Ο Μητσοτάκης «αισθάνθηκε ότι το κοινό ήθελε να βάλει ένα τέλος σε αυτήν την τοξική εποχή της πολιτικής κρίσης χρέους», προσθέτει.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν παιδί της κρίσης και δεν κατάφερε να την ξεπεράσει», εκτιμά από την πλευρά του ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε την πολωμένη ρητορική της δεκαετίας της οικονομικής κατάρρευσης, ισχυριζόμενος ότι οι μικρομεσαίες εταιρείες «πνίγονται στα χρέη» και ότι «οι νέοι άνδρες και οι γυναίκες βλέπουν τα όνειρά τους να συντρίβονται», σε μια στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν. Αλλά το μήνυμα δεν βρήκε αποδέκτες. «Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει πλέον αυτή τη φάση», τονίζει ο Καλύβας.

Αντίθετα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία είχε εμπλακεί στη δική της σειρά σκανδάλων, συμπεριλαμβανομένης της υποκλοπής των συνδιαλέξεων του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, κατάφερε να αποτινάξει τις κατηγορίες και να παραμείνει όρθια. Οι νέες εκλογές θα γίνουν βάσει ενός διαφορετικού εκλογικού νόμου που πιθανότατα θα δώσει στο κόμμα του πρωθυπουργού ένα μπόνους έως και 50 βουλευτικών εδρών, αρκετό για να του επιτρέψει να κυβερνήσει μόνος του.

«Ο κόσμος παρατήρησε ότι υπήρχε μια αίσθηση διαχείρισης κρίσεων που έλειπε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και προτίμησε να ψηφίσει κάποιον που υπόσχεται περισσότερη προβλεψιμότητα στη ζωή του», εκτιμά ο Καλύβας.

Από την πλευρά του ο Τσίπρας έχει δεσμευτεί να παραμείνει επί του παρόντος, παρά το γεγονός ότι ανέλαβε την προσωπική ευθύνη για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα.

«Είμαστε υπεύθυνοι για τους πολίτες που δεν μας ψήφισαν», είπε στην πρώτη συνεδρίαση του κόμματος μετά τις εκλογές. Αλλά κάποιοι λένε ότι θα είναι δύσκολο να διατηρήσει τη θέση του εάν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ πέσουν ακόμα παρακάτω.

«Ο Σύριζα είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον Τσίπρα», παρατηρεί ο Καλύβας, γιατί ήταν αυτός που οδήγησε το κόμμα από την αφάνεια στην εξουσία. «Ταυτόχρονα όμως θεωρείται πλέον ένας πολιτικός loser κι αυτό για την πολιτική είναι μοιραίο», προσθέτει ο έλληνας αναλυτής σύμφωνα με το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Financial Times, Eleni Varvitsioti – Alexis Tsipras: Greece’s leftist firebrand runs out of steam

Ο Ρούμπιν εγκαλεί τον Πρόεδρο Μπάιντεν: Θα καταστρέψεις το ΝΑΤΟ για να κατευνάσεις την Τουρκία; Να μην ενδώσεις στους εκβιασμούς του Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: