Εκπαίδευση και συντήρηση: Oι δυο πυλώνες που κινούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, εκμεταλλευόμενες τα «ήρεμα νερά» με την Τουρκία…

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αναστροφής της εικόνας σε μια πολεμική μοίρα είναι αυτό της 331 Μοίρας “Θησέας” όπου με το που ξεκίνησε η ροή ανταλλακτικών, οι τεχνικοί έδωσαν και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό ώστε ν’ αποδίδουν συνεχώς επιπλέον αεροσκάφη στο ιπτάμενο προσωπικό. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Προς ώρας παρά το γεγονός ότι ξεκινά η υποτιθέμενη «ανατολή» του αιώνα της Τουρκίας, η Άγκυρα διατηρεί το προσωπείο του καλού γείτονα μιας και περιμένει να εξαργυρώσει αυτή την συμπεριφορά στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία.

Ωστόσο το πρώτο ταξίδι του Ταγίπ Ερντογάν μετά την επανεκλογή του φαίνεται σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας θα είναι στον μαρτυρικό τόπο των Κατεχομένων, γεγονός που τουλάχιστον στο διπλωματικό πεδίο λέει πολλά σ’ ότι έχει να κάνει με τον Ελληνισμό.

  • Όμως όσο διαρκεί το θετικό κλίμα και στο πεδίο, οι ένοπλες δυνάμεις εκμεταλλεύονται την συγκυρία διότι δημιουργείται το παράθυρο ευκαιρίας να μπουν σε ρότα παλαιές εκκρεμότητες που κάποιες φορές έμεναν πίσω ελέω της αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας.
  • Για το πολεμικό ναυτικό έχουμε γράψει ότι έχει εστιάσει στην συντήρηση των μονάδων του αλλά και στην εκπαίδευση των πληρωμάτων. Το πρώτο βεβαίως είναι ο βασικός πυλώνας διότι οι μονάδες δεν είναι καινούριες και είναι αρκετά αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε να είναι διαθέσιμες για οτιδήποτε απαιτηθεί.

Από την άλλη πλευρά η πολεμική αεροπορία, ως βασικός πρωταγωνιστής στο καθημερινό αποτρεπτικό τείχος της χώρας έναντι οποιασδήποτε αμφισβήτησης εκμεταλλεύεται το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά την 6η Φεβρουαρίου.

Στην παρούσα στιγμή σημαντικό ρόλο παίζουν οι τεχνικοί της αεροπορίας. Οι άνθρωποι που καθημερινά δίνουν τον δικό τους αγώνα για να βρίσκονται όσο το δυνατό περισσότερα εναέρια μέσα σε ετοιμότητα. Και μπορεί ο μεταφορικός στόλος ή εκείνος των ελικοπτέρων να κουβαλά τον δικό του Γολγοθά, ωστόσο δεν είναι λίγα κι εκείνα που έχουν να κάνουν με τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών.

Σίγουρα η διαθεσιμότητα των μαχητικών δεν έχει καμία σχέση με εκείνη που ήταν κατά την περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης. Και τότε όμως στους τεχνικούς και τη διαχείριση των αεροσκαφών οφείλεται το γεγονός ότι ουδέποτε όταν απαιτήθηκε δεν έλειπαν από τον αέρα.

  • Στόχος στην παρούσα στιγμή είναι το ημερολόγιο των προγραμματισμένων ή έκτακτων εργασιών στις πολεμικές μοίρες να κλείνουν το ταχύτερο δυνατό και οι περιοδικές συντηρήσεις που πρέπει να γίνονται, να ολοκληρώνονται όπως ακριβώς πρέπει.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω αποτελεί η αλλαγή στην εικόνα της 331 Μοίρας «Θησέας» με τα Mirage 2000-5. Εκεί η ροή ανταλλακτικών ύστερα από πολλά χρόνια δημιούργησε τις συνθήκες στους τεχνικούς να εργαστούν ατέλειωτες ώρες ώστε ν’ αποδώσουν τ’ αεροσκάφη διαθέσιμα.

Εκπτώσεις δεν γίνονται…

Την ίδια στιγμή εκείνο που διαμηνύεται από στρατιωτικές πηγές είναι ότι στα θέματα της εκπαίδευσης δεν υπάρχουν εκπτώσεις. Είτε στο έδαφος, είτε στον αέρα η πολεμική αεροπορία δεν κάνει «σκόντο» στα σενάρια που αφορούν την εκπαίδευση για εθνικούς σκοπούς ή την συμμετοχή της σε διασυμμαχικές ασκήσεις, όπως η  Defender 2023 που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Γερμανία

Άλλωστε δεν είναι και λίγες οι αεροπορίες που εκφράζουν την επιθυμία να εκπαιδευτούν εντός του FIR Αθηνών κι αυτό είναι ένα ακόμη δέλεαρ για την πολεμική αεροπορία να εργαστεί ακόμη περισσότερο σε θέματα διαλειτουργικότητας με συμμάχους.

  • Ο τρίτος πυλώνας πάνω στον οποίο εργάζεται το αεροπορικό επιτελείο είναι οι νέες υφιστάμενες πλατφόρμες που διαθέτει. F-16 Viper και Rafale αποτελούν την αιχμή του δόρατος και με την προοπτική ότι πάνω σ’ αυτές τουλάχιστον για την επόμενη 5ετία χτίζεται το νέο τακτικό σχήμα. Ιπτάμενοι και τεχνικοί μπορεί κάθε μέρα να δουλεύουν πάνω στις νέες πλατφόρμες και η διαρκής ενασχόληση με αυτές προσφέρει ολοένα και περισσότερες γνώσεις.

Ο τελευταίος πυλώνας είναι οι υποδομές και εκεί η αεροπορία μάλλον τοποθετεί ίσως το μεγαλύτερό της στοίχημα για το μέλλον. Οι υποδομές αφορούν τόσο τους δυο παραπάνω τύπους των αεροσκαφών αλλά και το μελλοντικό απόκτημα, τα μαχητικά 5ης γενιάς, F-35.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

Οι Ένοπλες Δυνάμεις βοηθούν και θα βοηθούν πάντα και στα πάντα, από ασθενοφόρα μέχρι αεροδιακομιδές: Μην ξεχνάμε όμως ότι δεν είναι αυτή η κανονική τους δουλειά

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: