«Έχουμε υποχρέωση να μιλάμε στα παιδιά μας για τον αγώνα της ΕΟΚΑ”: Η απάντηση του Προέδρου της Κύπρου στους επικριτές του

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του TELETHON 2023 του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησε στην παρουσίαση του βιβλίου «Νίκος Σοφοκλέους, Δις εις θάνατον», και τόνισε ότι «έχουμε υποχρέωση να μιλάμε στα παιδιά μας για τον αγώνα της ΕΟΚΑ”.

“Αυτό”, συνέχισε, “δεν απομακρύνει σε καμία απολύτως περίπτωση μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, γιατί μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού για να μπορεί να σταθεί, δεν θα οδηγηθούμε στην αυτοκατάργηση, αλλά θα μπορεί να σταθεί μόνο μέσα από τον σεβασμό και τις πραγματικότητες των Ελληνοκυπρίων, αλλά και των Τουρκοκυπρίων».

Ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι «η επίλυση του κυπριακού προβλήματος αποτελεί την υπ’ αριθμό ένα προτεραιότητά της διακυβέρνησης μας».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

Δεν θα υπήρχε η Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα αν δεν γινόταν αυτός ο επικός αγώνας της ΕΟΚΑ και πρέπει να αντιληφθούμε ότι οφείλουμε σε όλους αυτούς τους αγωνιστές, οι οποίοι θυσίασαν ό,τι πιο ιερό είχαν για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι, για να είμαστε σήμερα περήφανοι για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μιλώντας για το βιβλίο, τόνισε:

Είμαι βέβαιος ότι (υο βιβλίο) θα προστεθεί στους ογκώδεις τόμους του ένδοξου ηρωικού Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ, ο οποίος καταγράφεται στις πιο ηρωικές σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου μας και παραμένει διαχρονικό υπόδειγμα αυτοθυσίας, λεβεντιάς, άδολου πατριωτισμού και αγάπης για την Ελευθερία.

  • Το κείμενο του χαιρετισμού του Προέδρου της Δημοκρατίας, ακολουθεί:

Είναι με αισθήματα ιδιαίτερης συγκίνησης, αλλά κυρίως τιμής, που συμμετέχω στην αποψινή εκδήλωση, για να μνημονεύσουμε την προσφορά ενός ανθρώπου, που δήλωσε παρών στο κάλεσμα της Ιστορίας, στο κάλεσμα της Πατρίδας μας στον αγώνα για το υπερανθρώπινο αγαθό της Ελευθερίας.

Η περιπετειώδης ζωή του Νίκου Σοφοκλέους, με το τόσο απρόσμενο τέλος, και σας καλώ να διαβάσετε το βιβλίο, καταγράφεται στο βιβλίο της Μάρως Θωμά Σοφοκλέους, το οποίο παρουσιάζεται σήμερα μετά από αρκετές αναβολές. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2021, αλλά η παρουσίασή του ματαιώθηκε αρχικά λόγω της πανδημίας και στη συνέχεια, λόγω του ξαφνικού θανάτου της συγγραφέως, την οποία θα θυμόμαστε και θα τιμούμε με αγάπη και σεβασμό.

Δεν θα πω περισσότερα για το βιβλίο, γιατί είμαι βέβαιος ότι η παρουσίαση από τον φίλο καθηγητή Πέτρο Παπαπολυβίου θα είναι, όπως εξάλλου πάντοτε, πλήρης και εμπεριστατωμένη.

Εξάλλου, βρίσκομαι εδώ για να τιμήσω εκ μέρους της πολιτείας, τη μνήμη του Νίκου Σοφοκλέους, του αγροτόπαιδου από την Πάχνα, της επαρχίας Λεμεσού, ο οποίος εντάχθηκε στις τάξεις της ΕΟΚΑ προτού κλείσει τα 16 του χρόνια, ακολουθώντας τα ηρωικά βήματα των αδελφών του.

Αυτή και μόνον η πράξη του είναι άξια αναφοράς, γιατί δείχνει το υψηλό αξιακό σύστημα, και έχει σημασία αυτό συγκρίνοντας τα δεδομένα τότε με τα δεδομένα σήμερα, των αγνών, καθημερινών, απλών ανθρώπων της πατρίδας μας οι οποίοι παρά τις κακουχίες και δυσκολίες της ζωής τοποθετούσαν πάνω από όλα το συλλογικό καλό και, χωρίς δισταγμό έγιναν στρατιώτες στον αγώνα για οικουμενικές αξίες, όπως είναι η ελευθερία και η δικαιοσύνη.

Τιμώντας τη μνήμη του Νίκου Σοφοκλέους, και χαιρετίζω την παρουσία του κ. Κόσιη και άλλων συναγωνιστών του τιμώμενου ήρωα, τιμούμε, παράλληλα, όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία της χώρας μας και ήταν παρόντες στο κάλεσμα της πατρίδας τις δύσκολες εκείνες ώρες.

Δεν θα υπήρχε η Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα αν δεν γινόταν αυτός ο επικός αγώνας της ΕΟΚΑ και πρέπει να αντιληφθούμε ότι οφείλουμε σε όλους αυτούς τους αγωνιστές, οι οποίοι θυσίασαν ό,τι πιο ιερό είχαν για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι, για να είμαστε σήμερα περήφανοι για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Και ο Νίκος ήταν παρών τόσο το 1955, όσο και το 1963, όταν χρειάστηκε να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είμαστε παντοτινά ευγνώμονες έναντι των ανθρώπων αυτών, γιατί πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της ελευθερίας της πατρίδας μας και έγιναν το άσβεστο φως που μας δείχνει τον δρόμο του χρέους που δεν είναι τίποτα άλλο από το να ελευθερώσουμε και να επανενώσουμε την πατρίδα μας και να την παραδώσουμε στα παιδιά μας πραγματικά ελεύθερη, χωρίς στρατό κατοχής και επεμβατικά δικαιώματα, σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας.

Η επίλυση του κυπριακού προβλήματος αποτελεί την υπ’ αριθμό ένα προτεραιότητά της διακυβέρνησης μας. Εργαζόμαστε μεθοδικά, στη βάση συγκεκριμένου πλάνου και σχεδιασμού, ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για επανέναρξη μιας νέας προσπάθειας στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με ενισχυμένο ρόλο για την ΕΕ, ώστε η κατάληξη να είναι τέτοια που να δικαιώνει τους αγώνες και τις προσδοκίες και του Νίκου Σοφοκλέους και όλων των αγωνιστών της πατρίδας μας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, για να δημιουργήσουμε το πολιτικό και διπλωματικό πλαίσιο, όπου θα πορευτούμε με ειλικρίνεια, ρεαλισμό, αποφασιστικότητα, αλλά και με αυτοπεποίθηση, πίστη και διεκδικητικότητα.

Η προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, διότι ακούω τέτοιες φωνές με τις οποίες διαφωνώ, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να διοργανώνουμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις που αφορούν τον ηρωικό αγώνα της ΕΟΚΑ.

Και έχουμε υποχρέωση να μιλάμε στα παιδιά μας για τον αγώνα της ΕΟΚΑ, και αυτό δεν απομακρύνει σε καμία απολύτως περίπτωση μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, γιατί μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού για να μπορεί να σταθεί, δεν θα οδηγηθούμε στην αυτοκατάργηση, αλλά θα μπορεί να σταθεί μόνο μέσα από τον σεβασμό και τις πραγματικότητες των Ελληνοκυπρίων, αλλά και των Τουρκοκυπρίων.

Καταλήγοντας, θέλω να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά την οικογένεια του Νίκου Σοφοκλέους για την πολύ τιμητική πρόσκληση να συμμετέχω στην αποψινή εκδήλωση, ιδιαίτερα τον ανιψιό του ήρωα, που φέρει και το όνομά του, τον πολύ καλό φίλο Νίκο Σοφοκλέους, ο οποίος εργάστηκε για την έκδοση του βιβλίου και εργάστηκε ανιδιοτελώς για να τιμήσει τη μνήμη του ήρωα μας.

Εύχομαι να’ ναι καλοτάξιδο το βιβλίο. Είμαι βέβαιος ότι θα προστεθεί στους ογκώδεις τόμους του ένδοξου ηρωικού Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ, ο οποίος καταγράφεται στις πιο ηρωικές σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου μας και παραμένει διαχρονικό υπόδειγμα αυτοθυσίας, λεβεντιάς, άδολου πατριωτισμού και αγάπης για την Ελευθερία.

Και καταλήγω με αυτό που ανέφερα προηγουμένως. Δεν θα υπήρχε σήμερα Κυπριακή Δημοκρατία αν δεν υπήρχε ο αγώνας της ΕΟΚΑ.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος νουθετεί τον κατοχικό ηγέτη: Είναι …ανοιχτός, λέει ο άθλιος, για διάλογο που θα αφορά το φυσικό αέριο της Κύπρου!

Σκηνικό διάλυσης στο ΔΗΣΥ: Η Αννίτα Δημητρίου προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ομιλεί για απωθημένα, ανθρώπινα λάθη και περιρρέουσα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: