Δραματική αντίστροφη μέτρηση για το χαμένο υποβρύχιο: Τελειώνει το μεσημέρι της Πέμπτης το οξυγόνο, ελπίδες ότι τα σινιάλα κινδύνου είναι ανθρώπινα… [videos]

FILE PHOTO: Το βαθυσκάφος Τitan. Photo via OceanGate @Twitter




Χωρίς σαφείς ενδείξεις για την πηγή των υποβρυχίων ήχων και με τα αποθέματα οξυγόνου για το πενταμελές πλήρωμα του «Τιτάνα» να εκπνέουν το μεσημέρι της Πέμπης, η επιχείρηση διάσωσης του αγνοουμένου υποβρυχίου εισχέρχεται στην τελική και πλέον δραματική φάση της.

Η αμερικανική ακτοφυλακή περιγράφει την έρευνα ως «περίπλοκη» και «δύσκολη», καθώς διεξάγεται σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία περίπου 900 μίλια από την ακτή του Κέιπ Κοντ στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ.

«Εχουμε δώσει προτεραιότητα στις προσπάθειές μας τόσο στην επιφανειακή όσο και στην υποβρύχια έρευνα», είπε ο εκπρόσωπός της, προσθέτοντας ότι οι άνδρες της Ακτοφυλακής συνεργάζονται πολύ στενά με τους ειδικούς της ακουστικής για να κατανοήσουν τους θορύβους που ανιχνεύθηκαν.

Οι εμπειρογνώμονες και ο εξοπλισμός έχουν υποδείξει ότι δυνητικά ο θόρυβος που ανιχνεύθηκε προκαλείται από τους επιβαίνοντες του υποβρυχίου και ως εκ τούτου τα ρομποτικά οχήματα που μπορούν να λειτουργήσουν εξ αποστάσεως (ROV) έχουν πιάσει δουλειά στο συγκεκριμένο σημείο.

Ωστόσο δεν έχει ακόμη υπάρξει επιβεβαίωση για το τι είναι στα σίγουρα ο συγκεκριμένος θόρυβος.

«Έχουμε συλλέξει ηχητικά σινιάλα και εργαζόμαστε για την ανάλυσή τους», είπε ο εκπρόσωπος.

Μάλιστα όταν ρωτήθηκε από το BBC αν οι θόρυβοι ήταν πολλοί, το επιβεβαίωσε, λέγοντας ότι «υπήρχαν πολλλά σινιάλα».

Οι ελπίδες στο Victor

Ισως μία από τις τελευταίες ελπίδες εναπόκειτα ιστο γαλλικό ρομπότ Victor που μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 6.000 μέτρων και είναι καθ’ οδόν ώστε να βοηθήσει στον εντοπισμό του τουριστικού βαθυσκάφους.

Το μη επανδρωμένο ρομπότ Victor 6000 μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση του βαθυσκάφους, εάν έχει παγιδευτεί σε κάποιο σημείο, ανέφερε ο χειριστής του.

Το γαλλικό ρομπότ έχει τηλεκατευθυνόμενους βραχίονες με το οποίους μπορεί να κόψει καλώδια ή να κάνει άλλες μανούβρες για να απελευθερώσει κάποιο ακινητοποιημένο σκάφος. Μπορεί επίσης να καταδυθεί σε μεγαλύτερο βάθος από όλον τον άλλον εξοπλισμό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο σημείο του ναυαγίου, στον βόρειο Ατλαντικό.

Το Victor 6000 αναμένεται να φτάσει αργά το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει ένα περιορισμένο χρονικό παράθυρο για να παράσχει βοήθεια. Το οξυγόνο στο αγνοούμενο βαθυσκάφος αναμένεται ότι θα τελειώσει το πρωί της Πέμπτης, τοπική ώρα (μεσημέρι, ώρα Ελλάδας).

«Το Victor δεν είναι ικανό να σηκώσει το βαθυσκάφος από μόνο του», εξήγησε ο Ολιβιέ Λεφόρ, ο επικεφαλής των θαλάσσιων επιχειρήσεων του Ifremer, του γαλλικού ωκεανογραφικού ινστιτούτου στο οποίο ανήκει το ρομπότ. Θα μπορούσε όμως να συνδέσει τον «Τιτάνα», το αυτοκαταδυόμενο σκάφος βάρους 10 κιλών, με κάποιο πλοίο που θα το έβγαζε στη συνέχεια στην επιφάνεια.

Στην ανάλυσή του στο ΒΒC ο συντάκτης επιστημονικών θεμάτων Pallab Gosh σημειώνει:

Ο ωκεανός είναι γεμάτος ήχους, αλλά από όσα γνωρίζουμε φαίνεται ότι το σινιάλο που έλαβε η ομάδα διάσωσης είναι «επαναλαμβανόμενο» και έτσι είναι πιθανό να παράγεται από ανθρώπινη πηγή.

Στο αγννούμενο σκάφος βρίσκεται ένας βετεράνος Γάλλος δύτης, ο οποίος προφανώς ξέρει το πρωτόκολλο για να ειδοποιήσει τις ομάδες αναζήτησης: Να χτυπούν δηλαδή τρία λεπτά κάθε μισή ώρα.

Οι διασώστες θα έχουν προσπαθήσει να εντοπίσουν τη θέση των ήχων χρησιμοποιώντας μια σειρά από σημαδούρες εξοπλισμένες με μικρόφωνα, προκειμένου να περιορίσουν την περιοχή αναζήτησης.

Το επόμενο βήμα είναι να βυθίσουν ένα τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV) για να εντοπιστεί ο Τιτάνας με σόναρ και κάμερες.
Εάν βρίσκεται στον πυθμένα της θάλασσας, το πιθανότερο ειναι το όχημα να έχει μπλέξει, πιθανώς στα συντρίμμια του Τιτανικού. Το ROV έχει λογικά κάποια ικανότητα να μετακινεί συντρίμμια χρησιμοποιώντας ρομποτικούς βραχίονες. Αλλά η πιθανότητα επιτυχίας θα εξαρτηθεί από το πόσο μπλεγμένος είναι ο Τιτάνας και σε τι προσανατολισμό βρίσκεται το βαθυσκάφος.

Έτσι, ενώ οι ελπίδες για διάσωση έχουν αυξηθεί ελαφρώς – εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και προκλήσεις – κυρίως η έλλειψη χρόνου για την παροχή οξυγόνου έκτακτης ανάγκης του Τιτάνα που πρόκειται να εξαντληθεί σε λίγο περισσότερο από 20 ώρες….

Με πληροφορίες από BBC 

Σούπερ ρομπότ από τη Γαλλία σπεύδει στον Ατλαντικό για το εξαφανισμένο υποβρύχιο Titan – «Βουτάει» στα 6.000 μέτρα βάθος [videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: