Αρχαία ρωμαϊκή «πίτσα» σε τοιχογραφία 2.000 ετών ανακαλύφθηκε στην Πομπηία

Στιγμιότυπο από βίντεο via Youtube @ Pompei




Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην Πομπηία μία ζωγραφική αναπαράσταση ενός εδέσματος που… δικαίως πιστεύουν ότι αποτελεί την πρόδρομη μορφή της σύγχρονης ιταλικής πίτσας.

Το πλατύ ψωμάκι που απεικονίζεται σε αυτήν την ηλικίας 2.000 ετών νωπογραφία «μπορεί να είναι ένας μακρινός πρόγονος του σύγχρονου πιάτου», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας, παρότι δεν φαίνεται να έχει τα κλασικά συστατικά ώστε να θεωρηθεί και τεχνικώς «πίτσα».

Η τοιχογραφία βρέθηκε στο χωλ ενός σπιτιού δίπλα σε ένα αρτοποιείο κατά τη διάρκεια πρόσφατων ανασκαφών στο Regio IX, στο κέντρο της Πομπηίας, μιας από τις εννέα συνοικίες στις οποίες χωρίζεται η αρχαία τοποθεσία.

Το κτίριο είχε ανασκαφεί εν μέρει τον 19ο αιώνα προτού οι ανασκαφές αρχίσουν ξανά φέτος τον Ιανουάριο, σχεδόν 2.000 χρόνια μετά την ηφαιστειακή έκρηξη που κατέκλυσε την πόλη.

Αρχαιολόγοι στο τμήμα Παγκοσμίου Κληρονομιάς της Unesco λένε ότι η προσφάτως αποκαλυφθείσα τοιχογραφία που απεικονίζει το λόγω ψωμάκι δίπλα σε ένα κύπελλο κρασιού, υποδεικνύει ότι το γεύμα μπορεί να περιελάμβανε ακόμη φρούτα όπως ρόδια και χουρμάδες είτε να σερβίρονταν με μπαχαρικά και ένα είδος σάλτσας πέστο.

Ο διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου της Πομπηίας Γκάμπριελ Ζούχτρίγκελ είπε ότι η νωπογραφία δείχνει την αντίθεση μεταξύ ενός «οικονομικού και απλού γεύματος» με την «πολυτέλεια των ασημένιων δίσκων».

«Πώς μπορεί να μην μας έλθει στο μυαλό λοιπόν η πίτσα. Που επίσης γεννήθηκε ως ένα «φτωχό» πιάτο στη νότια Ιταλία και έχει πλέον κατακτήσει τον κόσμο ενώ σερβίρεται ακόμη και σε βραβευμένα εστιατόρια», είπε.

Κοντά στον φούρνο και τους χώρους εργασίας του σπιτιού βρέθηκαν επίσης οι σκελετοί τριών ανθρώπων, προσθέτει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.
• Η έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. έθαψε την Πομπηία στην στάχτη, αφήνοντας θαρρείς «παγωμένους» την πόλη και τους κατοίκους της μέσα στον χρόνο. Η τοποθεσία παραμένει μια πλούσια πηγή πληροφοριών για τους αρχαιολόγους από την ανακάλυψή της τον 16ο αιώνα έως και σήμερα. Απέχει περίπου 23 χιλιόμετρα από την Νάπολης – το σύγχρονο σπίτι της ιταλικής πίτσας που έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Με πληροφορίες από BBC

Καταζητείται για παραδειγματική τιμωρία τουρίστας στη Ρώμη: Χάραξε με κλειδί το όνομά του στο Κολοσσαίο * Γέλαγε όταν τον έβριζαν…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: