Αντικαρκινικό φάρμακο μειώνει κατά 25% τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου στον μαστό

Photo by Leeloo Thefirst by Pexels




Χιλιάδες γυναίκες στον κόσμο που πάσχουν από την πιο κοινή μορφή καρκίνου -του μαστού- θα μπορούσαν να επωφεληθούν από ένα νέο φάρμακο που βοηθά να ζήσουν περισσότερο και μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου κατά ένα τέταρτο.

Μια «πολλά υποσχόμενη» έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (Asco), (πρόκειται για το μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στον κόσμο) προτείνει ότι η Ριμποσικλίμπη (Ribociclib) θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα. Τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ότι μπορεί να ενισχύσει την επιβίωση και να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου.

H Ριμποσικλίμπη είχε προηγουμένως δείξει οφέλη επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού των οποίων η ασθένεια έχει εξαπλωθεί.

Αλλά στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορεί επίσης να ενισχύσει τα αποτελέσματα σε ασθενείς με τη νόσο σε πολύ πρώιμο στάδιο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με καρκίνο που δεν έχει εξαπλωθεί ακόμη στους λεμφαδένες.

Τα ευρήματα εντυπωσίασαν ερευνητές και ογκολόγους στην ετήσια συνάντηση του Asco στο Σικάγο, σημειώνει ο Guardian επειδή τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το φάρμακο, γνωστό και ως Kisqali, θα μπορούσε να αποτρέψει την απειλή της επανεμφάνισης του καρκίνου σε έναν ευρύ πληθυσμό και να αλλάξει ως ένα βαθμό την παγκόσμια πρακτική αντιμετώπισης της νόσου.

Oι δοκιμές έδειξαν ότι το φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής κατά 25% όταν χρησιμοποιείται με την καθιερωμένη ορμονοθεραπεία.

Η ουσία έχει ήδη εγκριθεί από ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης , για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού που έχει κάνει μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος.

Αλλά η δυνατότητα του φαρμάκου στη ρύθμιση του αρχικού σταδίου καρκίνου, όταν οι όγκοι δηλαδή μπορούν ακόμα να αφαιρεθούν χειρουργικά, θεωρείται πολύ μεγαλύτερη ανακάλυψη λόγω του τεράστιου αριθμού ασθενών που θα μπορούσε να βοηθήσει.

Στους ασθενείς με καρκίνο του μαστού προσφέρεται συνήθως χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία πριν λάβουν φάρμακα που αναστέλλουν την ορμόνη για να προσπαθήσουν να σταματήσουν την επανεμφάνιση της νόσου.

Η προσθήκη του Ribociclib στην ορμονοθεραπεία έδειξε «σημαντική βελτίωση» στους χρόνους επιβίωσης χωρίς νόσο για ασθενείς με θετικό στους ορμονικούς υποδοχείς, αρνητικό σε HER2 καρκίνο του μαστού πρώιμου σταδίου, διαπίστωσε η μελέτη.

Ο θετικός σε ορμονικούς υποδοχείς, αρνητικός σε HER2 καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός υποτύπος της νόσου, που αποτελεί σχεδόν το 70% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού στις ΗΠΑ.

Στη μελέτη (Natalee) συμμετείχαν 5.101 ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε είτε Ribociclib για τρία χρόνια μαζί με πενταετή ορμονική θεραπεία είτε μόνο ορμονική θεραπεία.

Μετά από τρία χρόνια, το 90,4% όσων γυναικών έλαβαν Ριβοσικλίμπη παρέμειναν χωρίς νόσο, σε σύγκριση με το 87,1% στην ομάδα της ορμονικής θεραπείας μόνο. Η ουσία πέτυχε επίσης πιο ευνοϊκά αποτελέσματα στη συνολική επιβίωση, στην επιβίωση χωρίς υποτροπές και στην μακρινή επιβίωση χωρίς νόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Αν και νωρίς, τα αποτελέσματα είναι πολύ ελπιδοφόρα» δήλωσε η Dr Rita Nanda.

Η Dr Kotryna Temcinaite, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στο Breast Cancer Now, χαιρέτισε τα αποτελέσματα ως θετικά νέα για τους ασθενείς. «Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν συνδυάζεται με ορμονοθεραπεία, η ριβοσικλίμπη μείωσε σημαντικά τις πιθανότητες επανεμφάνισης της νόσου»

«Γνωρίζουμε ότι πολλές γυναίκες και τα αγαπημένα τους πρόσωπα ανησυχούν για την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού μετά τη θεραπεία, επομένως νέες θεραπείες όπως το Ribociclib, που μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο, είναι ευπρόσδεκτες.

Με πληροφορίες από The Guardian 

Όχι, δεν θα κάνει ακραία ζέστη φέτος το καλοκαίρι: Θερινές μπόρες στην Ελλάδα βλέπει αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία [χάρτες]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: