Όχι, δεν θα κάνει ακραία ζέστη φέτος το καλοκαίρι: Θερινές μπόρες στην Ελλάδα βλέπει αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία [χάρτες]

Photo by Pexels via Pixabay




Η θερινή σεζόν θα σπάσει το σερί διαδοχικών ρεκόρ καυτών καλοκαιριών στην Ευρώπη; Θα ανακουφιστούν ίσως κάπως οι περιοχές με ξηρασία:

Οι μετεωρολόγοι της αμερικανικής υπηρεσίας AccuWeather δίνουν απαντήσεις σε όλα αυτά και πολλά άλλα στην πρόγνωση που έδωσαν στην δημοσιότητα.

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και η ομάδα ειδικών μακροπρόθεσμης μετεωρολογίας της AccuWeather έχει όλες τις λεπτομέρειες για το πώς θα εξελιχθεί η νέα σεζόν σε όλη την Ευρώπη.

  • Το καλοκαίρι θα ξεκινήσει επίσημα στο βόρειο ημισφαίριο στο ηλιοστάσιο την Τετάρτη 21 Ιουνίου, περίπου τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του μετεωρολογικού καλοκαιριού την Πέμπτη 1 Ιουνίου.

Ο Tyler Roys και ο Alan Reppert, μετεωρολόγοι στο AccuWeather που έχουν μελετήσει τα καιρικά μοτίβα σε όλη την ήπειρο για περισσότερες από τρεις δεκαετίες συλλογικά, εξέτασαν τα προηγούμενα χρόνια και τα καιρικά μοτίβα σε όλο τον κόσμο για να καθορίσουν τα κύρια χαρακτηριστικά της επερχόμενης σεζόν.

Οι μετεωρολόγοι της AccuWeather λένε ότι ο καλοκαιρινός καιρός θα ξεκινήσει γρήγορα σε όλη την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, ενώ οι νοτιοανατολικές περιοχές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μια πιο αργή μετάβαση στη νέα σεζόν.

Όπως φαίνεται και στον χάρτη, η Ελλάδα εντάσσεται στις περιοχές με την πιο αργή μετάβαση στις καλοκαιρινές συνθήκες.

Πηγή χάρτη: ΑccuWeather
  • Αν και η επερχόμενη σεζόν μπορεί να μην είναι τόσο αποπνικτική όσο τα προηγούμενα καλοκαίρια, οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί εξίσου επικίνδυνη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες λόγω των πυρκαγιών, της αυξανόμενης ξηρασίας και των έντονων καιρικών συνθηκών.

Θα έχει υπερβολική ζέστη η Ευρώπη; 

Η Ευρώπη μπαίνει στη νέα σεζόν, έχοντας αντιμετωπίσει αλλεπάλληλα καλοκαίρια βίαιης ζέστης που συνέτριψε τα ρεκόρ.

Νωρίτερα αυτό το έτος, έκθεση που κυκλοφόρησε από την ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus περιγράφει λεπτομερώς πώς το καλοκαίρι του 2022 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί μόλις ένα χρόνο πριν, το καλοκαίρι του 2021 .

Οι επικίνδυνα καυτές συνθήκες επηρέασαν σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής, στοίχισαν χιλιάδες ζωές και επιδείνωσαν τις συνθήκες ξηρασίας.

  • Ο ακραία ζεστός καιρός επικράτησε γρήγορα σε τμήματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας αυτή την άνοιξη. Στις 27 Απριλίου 2023, η Κόρδοβα της Ισπανίας σημείωσε νέο ρεκόρ για την υψηλότερη θερμοκρασία Απριλίου που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη, καθώς το θερμόμετρο εκτοξεύτηκε σε ύψη Αυγούστου. 

Πάντως για φέτος, γενικά, τα φαινόμενα ακραίας ζέστης αναμένεται να είναι λιγότερο συχνά σε ολόκληρη την ήπειρο σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον Roys.

«Θα υπάρξουν φορές που κάνει ζέστη, ειδικά από την Ιβηρική Χερσόνησο μέχρι τη νότια Γαλλία και τη βόρεια Ιταλία, αλλά η ακραία ζέστη του περασμένου καλοκαιριού που σπάει ρεκόρ είναι απίθανο να επαναληφθεί», είπε ο Ρόις.

Ένα ρεύμα υγρασίας από τον Ατλαντικό Ωκεανό θα αυξήσει την νεφοκάλυψη σε αυτές τις περιοχές, κάτι που θα βοηθήσει στη διατήρηση της θερμοκρασίας υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια της ημέρας, λένε οι μετεωρολόγοι.

 Τη νύχτα, ωστόσο, η νεφοκάλυψη μπορεί να λειτουργήσει σαν μια κουβέρτα, μονώνοντας τον αέρα από κάτω και καταλήγοντας σε υψηλότερες θερμοκρασίες από αυτές που συνήθως παρατηρούνται.

Ηπιότερες συνθήκες κατά τη διάρκεια της νύχτας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θερμοκρασίες πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο για το καλοκαίρι συνολικά σε αυτήν την περιοχή. Οι ειδικοί της AccuWeather λένε ότι θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε κινδύνους για την υγεία.

Οι μετεωρολόγοι της AccuWeather λένε ότι η ανατολική Ευρώπη είναι μια περιοχή της ηπείρου που είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσει συχνά κύματα καύσωνα την ερχόμενη σεζόν. Συνολικά, οι θερμοκρασίες είναι πιθανό να κυμανθούν κοντά στον ιστορικό μέσο όρο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε όλη την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία.

Το ξηρό, ζεστό καλοκαίρι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιών στη Σκανδιναβία
Το καλοκαίρι αναμένεται να είναι περισσότερο ξηρό και ζεστό  —σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο— στο βόρειο μισό της ηπείρου, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σκανδιναβίας.  

«Υπάρχει κίνδυνος για τη Σκανδιναβία να βιώσει μια επανάληψη του 2018 όταν ο επίμονος ζεστός, ξηρός καιρός προκάλεσε πυρκαγιές σε ολόκληρη την περιοχή», είπε ο Ρόις. «Η περιοχή δεν είναι φτιαγμένη για να χειρίζεται τέτοιου είδους καιρικά μοτίβα».

Κατά τη διάρκεια εκείνου του καλοκαιριού, η Σουηδία καταστράφηκε από καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες θυμούνται ως μία από τις χειρότερες πυρκαγιές της χώρας στη σύγχρονη ιστορία.

Οι μετεωρολόγοι της AccuWeather λένε ότι η Σκανδιναβία δεν αναμένεται να δει ξηρασία όλο το καλοκαίρι. Κατά διαστήματα ενδέχεται να σημειωθούν βροχές και καταιγίδες στην περιοχή.

Πιο δυτικά, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπομείνουν πιθανότατα κι εκεί ένα μέρος ξηρασίας, αλλά όχι τόσο σοβαρό όσο πέρσι.

  • «Υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψει η ξηρασία, ειδικά στην Αγγλία και τα Μίντλαντς, αλλά οι συνθήκες δεν αναμένεται να είναι τόσο σοβαρές όσο πέρυσι», είπε ο Ρόις.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2022, η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε την πρώτη της δήλωση ξηρασίας στην Αγγλία από το 2018, καθώς η περιοχή βίωσε το πιο ξηρό καλοκαίρι των τελευταίων 50 ετών .

Διάσπαρτες στις ξηρές περιόδους μπορεί να είναι περίοδοι κατά τις οποίες αναπτύσσονται βροχές και καταιγίδες – ειδικά σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία – που μπορεί να προκαλέσουν τοπικές έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Οι ειδικοί μετεωρολόγοι της AccuWeather λένε ότι ο Ιούνιος και ο Ιούλιος προβλέπονται να είναι οι πιο ξηροί μήνες του καλοκαιριού σε αυτήν την περιοχή προτού φθάσει ενδεχομένως η ανακούφιση αργότερα κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Θυελλώδεις περίοδοι από τη βόρεια Γαλλία έως τα Βαλκάνια 

Η καλοκαιρινή πρόβλεψη της AccuWeather για την Ευρώπη υπογραμμίζει τη ζώνη από τη βόρεια Γαλλία έως τη Γερμανία, την Πολωνία και τα βαλκανικά κράτη ως τον πιο πιθανό διάδρομο για να αντιμετωπίσει συχνότερες περιόδους βροχοπτώσεων και ίσως ακόμη και έντονες καιρικές συνθήκες σε σύγκριση με την υπόλοιπη ήπειρο.  

  • Η βροχόπτωση θα πρέπει να φτάσει κοντά στον ιστορικό μέσο όρο για μεγάλο μέρος αυτής της περιοχής, κάτι που θα είναι καλά νέα για τις καλλιέργειες στα Βαλκάνια, σύμφωνα με τον Roys.

«Η ζώνη από τη βόρεια Γαλλία έως τα Βαλκάνια διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για έντονες καιρικές συνθήκες όσον αφορά τις καταιγίδες που μπορούν να προκαλέσουν καταστροφικούς ανέμους και χαλάζι», δήλωσε ο Roys.

Στα Βαλκάνια, οι γύροι της καταιγίδας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικό κίνδυνο ξαφνικών πλημμυρών, καθώς η βροχόπτωση αυξάνεται πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο της εποχής.

  • Ωστόσο, δεν χάνεται κάθε ελπίδα για τα καλοκαιρινά σχέδια και τις διακοπές , καθώς «αναμένονται ωραίες περίοδοι» όλο το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον Roys. 

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι σχεδόν ελαφρώς πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο σε όλη την περιοχή κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου.  

  • «Αναμένουμε ότι ο αριθμός των ημερών με 32 βαθμούς Κελσίου ή υψηλότερες θα είναι ελαφρώς πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο αυτό το καλοκαίρι», είπε ο Ρόις. «Θα είναι όμως τόσο συχνά όσο τα τελευταία χρόνια; Όχι.” 

Η δοκιμασία της ξηρασίας

Η ανακούφιση από την ξηρασία μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί στη νοτιοδυτική Ευρώπη .

  • Οι περιοχές που έχουν πιο απελπιστική ανάγκη βροχοπτώσεων σε όλη την Ευρώπη είναι απίθανο να λάβουν βοήθεια από τη Μητέρα Φύση αυτό το καλοκαίρι, λένε οι μετεωρολόγοι.

Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα στο μεγαλύτερο μέρος της Ιβηρικής Χερσονήσου, στη νότια Γαλλία και στη βόρεια Ιταλία, όπου η ξηρασία είναι συνεχής.

Πηγή χάρτη: ΑccuWeather

«Τον Απρίλιο, η στάθμη του νερού του ποταμού Πάδου της Ιταλίας ήταν ήδη συγκρίσιμη με αυτή που ήταν το περασμένο καλοκαίρι», είπε ο Ρόις, σημειώνοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης που μπαίνει στη νέα σεζόν.

Ο ποταμός Po, ο μεγαλύτερος ποταμός της Ιταλίας με μήκος 405 μίλια, είναι επίσης η μεγαλύτερη δεξαμενή γλυκού νερού που διατίθεται στη χώρα.

Το λιώσιμο του χιονιού στις Άλπεις έχει προσφέρει λίγη υγρασία στο ασυνήθιστα ξηρό έδαφος, καθώς τα βουνά έλαβαν το 50% ή λιγότερο της ιστορικής μέσης χιονοκάλυψης τους κατά τη χειμερινή περίοδο.

«Αν και θα υπάρχουν βροχοπτώσεις γύρω από κατά καιρούς αυτό το καλοκαίρι, καθημερινές καταιγίδες ή τέτοια πράγματα, η βροχόπτωση δεν πρόκειται να είναι εκτεταμένη ή πολύ σημαντική», είπε ο Roys.

Ο Ρόις έσπευσε να επισημάνει ότι η θανατηφόρα πλημμύρα που ακολούθησε στη βόρεια Ιταλία όταν έπεσε μια περίοδος μεγάλης βροχής στα μέσα Μαΐου ήταν αναποτελεσματική στην άμβλυνση της ξηρασίας, ούτε δίνει καμία ένδειξη για το τι πρόκειται να έρθει αυτό το καλοκαίρι.

Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η νότια Γαλλία μπορεί να καταλήξουν με βροχοπτώσεις όχι πολύ μακριά από τις κανονικές για την εποχή, αλλά αυτό δεν λέει πολλά δεδομένου του πόσο ξηρές είναι συνήθως, σύμφωνα με το Reppert.

Οι ξηρές καταιγίδες, οι οποίες είναι καταιγίδες που παράγουν λίγη, έως καθόλου, βροχή, αλλά εξακολουθούν να δημιουργούν άφθονες επικίνδυνες αστραπές, θα μπορούσαν να αποτελούν απειλή σε αυτές τις περιοχές.

  • Αυτό το καιρικό φαινόμενο είναι διαβόητο για την πρόκληση πυρκαγιών που προκαλούνται από κεραυνούς που μπορεί να ανθίσουν σε περιοχές ξηρασίας.

H Eλλάδα, όπως φαίνεται στον χάρτη κατατάσσεται στις χώρες με τον χαμηλότερο κίνδυνο για για πυρκαγιές.

Πηγή χάρτη: ΑccuWeather

«Το κύριο θέμα του καλοκαιριού για αυτό το μέρος της ηπείρου είναι ότι οποιαδήποτε βροχή θα φέρει μόνο βραχυπρόθεσμη ανακούφιση και η ξηρασία που επιδεινώθηκε το περασμένο καλοκαίρι δεν θα εξαφανιστεί σε καμία από αυτές τις τοποθεσίες», είπε ο Roys.

Η επίμονη ξηρασία μπορεί να επιβαρύνει την παροχή νερού, τη μεταφορά με πλωτές οδούς και τις καλλιέργειες, με το καλαμπόκι να είναι το πιο ευαίσθητο στην ξηρασία.

Με πληροφορίες από AccuWeather

Τον πιο ψυχρό Μάιο των τελευταίων 14 ετών βίωσε η Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: