Το ναυάγιο της Πύλου επαναφέρει με δραματικό τρόπο και τις ανάγκες σε μέσα έρευνας και διάσωσης: Ειδικά για αεροναυαγωσωστικά ελικόπτερα [video]

Η πολεμική αεροπορία σε επίπεδο επιτελείου δεν αποκλείεται να λάβει αποφάσεις για το επόμενο ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης εντός τους Ιουλίου. Πηγή εικόνας: ΓΕΕΘΑ/ Πολεμική Αεροπορία




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Το ναυάγιο στο όριο του νοτίου Ιονίου με τη δυτική Μεσόγειο, σχεδόν 50 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Πύλου, ανεβάζει και πάλι ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας την ανάγκη που υπάρχει για πτητικά μεταφορικά μέσα αλλά και για αεροναυαγωσωστικά ελικόπτερα.

Η καθημερινή αγωνία που υπάρχει σε στρατιωτικό επίπεδο επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο τις τελευταίες ώρες, που ναι μεν η Αθήνα ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις, αλλά οι γνωρίζοντες την κατάσταση ξέρουν καλύτερα από τον καθένα ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται στο ευρύ κοινό.

Οι διαθεσιμότητες εδώ και χρόνια περιορίζονται μέρα με την μέρα τόσο στα μεταφορικά αεροσκάφη, όσο και στα ελικόπτερα που αφορούν την έρευνα και διάσωση.

Μάλιστα η αρμοδιότητα που έχει η χώρα μας σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών είναι αυτή που ενοχλεί πολλές φορές τη γείτονα. Υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά στο παρελθόν όπου η Τουρκία έχει επιχειρήσει να προβοκάρει την έρευνα και διάσωση ως αρμοδιότητα της Ελλάδας.




Η γείτονα κάθε φορά που τίθεται θέμα έρευνας και διάσωσης αναζητά τον τρόπο για να εμπλακεί και εκείνη μήπως έτσι φανερωθούν τυχόν αδυναμίες της ελληνικής πλευράς. Και μάλιστα η ίδια δεν θέλει σε καμία περίπτωση δεν δέχεται να συντονιστεί με τον ελληνικό θάλαμο έρευνας και διάσωσης, παρουσιάζοντας τον τουρκικό ως την λύση που υπάρχει για τέτοιου είδους επιχειρήσεις στο Αιγαίο.

Ωστόσο σε δύσκολες αποστολές έρευνας και διάσωσης που έχουν γίνει είτε στο Αν. Αιγαίο ή ακόμη και στη Μεσόγειο, δεκάδες ναυτικά μίλια από ακτές, η Τουρκία όλως τυχαίως ήταν άφαντη από τέτοιες επιχειρήσεις.

Αντιθέτως η χώρα μας δήλωνε το παρόν και επιχειρούσε με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις ήταν η πτώση αεροσκάφους στο όριο του FIR με την Αίγυπτο το 2015, όταν τα ελληνικά ελικόπτερα τόσο της Πολεμικής Αεροπορίας, όσο και του Πολεμικού Ναυτικού βρέθηκαν στον τόπο των ερευνών.

Παρά τα δυσεπίλυτα προβλήματα για τα C-130/ C-27 & Super Puma, οι ένοπλες δυνάμεις στάθηκαν γι’ ακόμη μια φορά παρούσες και στο ύψος τους. Η εντολή της στρατιωτικής ηγεσίας ήταν σαφής για την υποστήριξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης στο λιμενικό σώμα.

Με επικεφαλής την φρεγάτα Κανάρης ως OSC (On Scene Coordinator), C-130 S-70 Aegean Hawk Sikorsky και Super Puma δίνουν τον δικό τους αγώνα στην μάχη ανθρώπινων ζωών.

Το μεταφορικό αεροσκάφος θα επιχειρεί και τη νύχτα με την ρίψη φωτοβολίδων ώστε να δίνει φως στην περιοχή των ερευνών για τα πλωτά μέσα του λιμενικού και του πολεμικού ναυτικού. Οι διαθεσιμότητες στον συγκεκριμένο τύπο του μεταφορικού αεροσκάφους είναι εδώ και πολλά χρόνια ιδιαίτερα περιορισμένες, την στιγμή μάλιστα που οι προσπάθειες «ανάστασης» του στόλου των μεταφορικών δεν έχει σταματήσει.

Παρόμοια μπορεί να θεωρηθεί η εικόνα και για τα Super Puma που κι εκεί οι τεχνικοί στην βάση των ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης δίνουν τη δική τους μάχη ώστε να βρίσκονται σε διάθεση ελικόπτερα με κύρια αποστολή τους την έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο.

Η αναζήτηση ελικοπτέρου που θα καλύψει τις τεράστιες ανάγκες για το εύρος του FIR Αθηνών, δεν έχει σταματήσει από την πλευρά της πολεμικής αεροπορίας και η απόφαση για το νέο
αεροναυαγωσωστικό ελικόπτερο δεν αποκλείεται να ληφθεί σε επίπεδο αεροπορικού επιτελείου περίπου στα μέσα Ιουλίου.

Για τις ανάγκες του SAR αλλά και για την διάσωση μάχης η πολεμική αεροπορία έχει υπολογίσει ότι χρειάζεται 14 ελικόπτερα νέας τεχνολογίας που παράλληλα θα είναι ικανά να μετέχουν και σε περιπτώσεις αεροδιακομιδών από τα νησιά του Αιγαίου.

Οι αμφίβιοι καταδρομείς των νησιών αποκτούν από μέρα σε μέρα τα νέα τους σκάφη (Munin S-1200 Armored): Θα απλωθούν σε όλο το μήκος του Αιγαίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: