Αυτό το κείμενο δεν θα έπρεπε να έχει γραφτεί για κανέναν Αμερικανό Πρόεδρο: Ένα συντριπτικό νομικό έγγραφο για τον Τραμπ

FILE PHOTO: epa10503816 Former US President Donald Trump speaks at the Conservative Political Action Conference (CPAC), billed as the largest conservative gathering in the world, at the Gaylord National Resort & Convention Center in National Harbor, Maryland, USA. EPA, JIM LO SCALZO




Της RUTH MARCUS*, Washington Post

Η δίωξη εναντίον του τέως Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τα έχει όλα, με κάθε λεπτομέρεια, σε 49 σελίδες και 38 κατηγορίες. Πρόκειται για ένα συντριπτικό νομικό έγγραφο, αλλά και μία μελέτη του χαρακτήρα ενός ανθρώπου ο οποίος εξακολουθεί να έχει τη δύναμη να σοκάρει.

Στην ουδέτερη γλώσσα των δικηγόρων και 96 παραγράφους, το έγγραφο αποκαλύπτει την εγωπαθή συμπεριφορά του Τραμπ. Ο πρώην και επίδοξος Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ψέματα στους δικηγόρους του, τους ώθησε να κρύψουν στοιχεία που τον αφορούσαν και ύστερα τους παρακολούθησε να καταθέτουν ψευδώς στις ομοσπονδιακές Αρχές, ενώ εκείνος χαρακτήριζε τον εαυτό του «ανοιχτό βιβλίο».

O Tραμπ στοίβαξε τα πιο απόρρητα κυβερνητικά μυστικά -για θέματα τόσο ευαίσθητα όσο η άμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους απέναντι σε μία στρατιωτική επίθεση- σε μία αίθουσα χορού του Μαρ-α-Λάγκο. Πέταξε υλικό με την ένδειξη «Πέντε Μάτια» στο πάτωμα ενός δωματίου όπου υπήρχε πρόσβαση από την πισίνα.

  • Ο άνθρωπος που κατηγόρησε την αντίπαλό του, Χίλαρι Κλίντον, για κακοδιαχείριση απορρήτων πληροφοριών έκανε πολύ χειρότερα πράγματα.

«Δεν μπορούμε να έχουμε στο Οβάλ Γραφείο κάποιον που δεν καταλαβαίνει το νόημα της λέξης “απόρρητο” ή “χαρακτηρισμένο”», έλεγε ο Τραμπ καθώς πλησίαζαν οι εκλογές του 2016 για να προσθέσει: «Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνουμε είναι να επιβάλουμε την τήρηση όλων των κανόνων που αφορούν τη διαχείριση απορρήτων πληροφοριών».

Είναι φανερό ότι αυτός ο άνθρωπος συνιστά κίνδυνο για τη χώρα του. Είναι ψεύτης. Είναι υποκριτής. Είναι απατεώνας. Δεν θα πρέπει να του επιτραπεί ούτε να ξαναπλησιάσει τους μοχλούς της εξουσίας.

Αυτό που λείπει από τη δικογραφία -νομικά δεν είναι αναγκαίο, είναι όμως χρήσιμο ως στοιχείο της ανθρώπινης ψυχολογίας- είναι το κίνητρο: Γιατί το έκανε ο Τραμπ;

Πώς εξηγείται η μανία του να κρατήσει τα συγκεκριμένα έγγραφα όταν τα ζήτησαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι; Μία εξήγηση είναι ότι ο Τραμπ είναι ένα αιώνιο νήπιο: Θέλει αυτό που θέλει. Τα χαρτιά είναι τα παιχνίδια του και δεν θα τα δώσει πίσω. «Δεν θέλω να κοιτάζει κανείς τα κουτιά μου», είπε στον δικηγόρο του. Τα κουτιά μου. Δικά μου, δικά μου, δικά μου.

Όποιος διαβάσει τη δικογραφία έρχεται αντιμέτωπος με τον ναρκισσισμό του Τραμπ: Οι άλλοι υπάρχουν μόνο για να εκπληρώνουν τις ανάγκες του και πρέπει να θυσιάζονται για το γενικότερο καλό του. Σε μία συνομιλία του τον Μάιο του 2022 με έναν από τους δικηγόρους του, του προτείνει να πάρει στο ξενοδοχείο του τα προβληματικά έγγραφα και, αν χρειαστεί, να τα καταστρέψει.

Όταν ανακοίνωσε τη δίωξη, ο ειδικός σύμβουλος Τζακ Σμιθ είπε: «Σας καλώ όλους να διαβάσετε το πλήρες κείμενο για να καταλάβετε τη σοβαρότητα των κατηγοριών».

Αυτό το κείμενο δεν θα έπρεπε να έχει γραφτεί για κανέναν Αμερικανό Πρόεδρο. Αλλά η συμπεριφορά του Τραμπ έκανε κάτι τέτοιο αναπόφευκτο.

(*) H Ρουθ Μάρκους είναι αρθρογράφος της Washington Post – Πηγή: Washington Post μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το σύστημα ράβει κοστούμι στους νεοφασίστες Το φάντασμα της ακροδεξιάς πλανιέται πάνω από την Ευρώπη, στοχεύει την Ελλάδα και την Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: