Τώρα δείχνουν τα δόντια τους τα δυτικά υπερόπλα: Κατέρριψαν 29 στους 30 ρώσικους πυραύλους οι Ουκρανοί * Και στο Μπαχμούτ υποχωρούν οι μισθοφόροι [videos]

FILE PHOTO: Άνδρας της αντιαεροπορικής αντιπυραυλικής ταξιαρχίας της 57ης Μεραρχίας της Ουκρανίας σε θέση έξω από το Μπαχμούτ, 23 Απριλίου 2023. EPA, Maria Senovilla




Κατά τα φαινόμενα η ανατροπή των δεδομένων στην αεράμυνα της Ουκρανίας όχι μόνο είναι γεγονός αλλά, καθώς το Κίεβο εφοδιάζεται με νέα υπερόπλα από τη Δύση, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και μάλιστα διαρκείας.

Σήμερα, για τρίτη συνεχή μέρα, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε επιτυχίες στην αεράμυνά της, καθώς κατέρριψε 29 από τους 30 πυραύλους που εκτόξευσε την νύκτα η Ρωσία.

Ωστόσο, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε κατά την κατάρριψη πυραύλου στην πόλη της Οδησσού, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός.

Φλεγόμενα συντρίμμια πυραύλων που αναχαιτίσθηκαν από την ουκρανική άμυνα έπεσαν σε περιοχές του νοτίου Κιέβου προκαλώντας μικρές πυρκαγιές, χωρίς θύματα και χωρίς σημαντικές υλικές ζημίες.

  • Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι για την ρωσική πυραυλική επίθεση χρησιμοποιήθηκαν και πύραυλοι Κρουζ θαλάσσης-εδάφους, εδάφους-εδάφους και αέρος-εδάφους, καθώς και δύο ιρανικά επιθετικά drones Shahed και δύο αναγνωριστικά drones, τα οποία καταρρίφθηκαν.

«Ολοι ο στόχοι πάνω από το Κίεβο καταρρίφθηκαν», ανακοίνωσε ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι, αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο Telegram

Αξιωματούχοι στην Οδησσό δήλωσαν ότι βιομηχανική εγκατάσταση επλήγη όταν ρωσικός πύραυλος συνετρίβη στο έδαφος αφού αναχαιτίσθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας δύο.

Η Ρωσία έχει κλιμακώσει τις αεροπορικές επιδρομές κατά της Ουκρανίας την ώρα που το Κίεβο ετοιμάζει μεγάλη αντεπίθεση για την ανακατάληψη των κατεχομένων εδαφών.

Επειτα από τις ιδιαιτέρως σφοδρές αεροπορικές επιδρομές της Τρίτης κατά του Κιέβου, η Ουκρανία είχε ανακοινώσει ότι κατέρριψε έξι ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal, τους οποίους η Μόσχα διαφημίζει ως αήττητους και αρνείται ότι έχασε έξι από αυτούς.

  • Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε ένα αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα Patriot. Το Κίεβο το διαψεύδει. Εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, ο Γιούρι Ιχνάτ, δήλωσε ότι το σύστημα Patriot παραμένει σε λειτουργία στο Κίεβο.

«Κατά συνέπεια, ζητώ από όλους να διατηρήσουν την ηρεμία τους. Η αντιαεροπορική άμυνα λειτουργεί και θα συνεχίσει να παρέχει προστασία», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση.

Κατάληψη νέων εδαφών στο Μπαχμούτ

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέλαβε νέα εδάφη εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων γύρω από την πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, παρόλο που οι ρωσικές δυνάμεις υπερτερούν σε αριθμό και σε οπλισμό.

Την περασμένη εβδομάδα, το Κίεβο δήλωσε ότι αύξησε την πίεση στα στρατεύματα της Μόσχας στα βόρεια και τα νότια του Μπαχμούτ.

Ρωσικές δυνάμεις μισθοφόρων υποστηρίζουν ότι έχουν προωθηθεί εντός της πόλης, ενώ το Κίεβο έχει παραδεχθεί ότι έχουν κάποιες μικρές επιτυχίες.

Βίντεο στο διαδίκτυο ωστόσο επιβεβαιώνουν την εγκατάλειψη θέσεων από τους μισθοφόρους της Wagner:

 

«Παρά το γεγονός ότι οι μονάδες μας δεν έχουν πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό… και το προσωπικό, συνεχίζουν να προελαύνουν στις (ρωσικές) πτέρυγες και έχουν καλύψει απόσταση 150 έως 1.700 μέτρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ουκρανικού στρατού Σέρχιι Τσερεβάτι σε σχόλια που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

 

Η Μόσχα θεωρεί το Μπαχμούτ, μια πόλη με περίπου 70.000 κατοίκους πριν από την εισβολή της Ρωσίας πέρυσι, ως εφαλτήριο για την κατάληψη της υπόλοιπης περιοχής του Ντονμπάς.

Τα “χώνει”…. πάλι στη Μόσχα ο Πριγκόζιν

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο επικεφαλής της  Βάγκνερ, κατηγόρησε σήμερα τις μονάδες του τακτικού ρωσικού στρατού ότι οπισθοχώρησαν 570 μέτρα βόρεια από την πόλη Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, επιτρέποντας έτσι να πλευροκοπηθούν οι δυνάμεις της Βάγκνερ.

Ο Πριγκόζιν, ο οποίος έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τα ανώτερα στρατιωτικά κλιμάκια της Ρωσίας ότι δεν κάνουν αρκετά για να στηρίξουν τους άνδρες του, ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας να κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τις δυνάμεις στο Μπαχμούτ μετά την οπισθοχώρηση, όπως την χαρακτήρισε, των μονάδων του τακτικού ρωσικού στρατού.

  • “Δυστυχώς, μονάδες του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας έχουν αποσυρθεί έως και 570 μέτρα προς τα βόρεια του Μπαχμούτ, επιτρέποντας έτσι να πλευροκοπηθούν οι δυνάμεις μας”, είπε ο Πριγκόζιν σε ηχητικό του μήνυμα.

“Κάνω έκκληση στην ανώτερη ηγεσία του υπουργείου Άμυνας -δημοσίως γιατί τις επιστολές μου δεν τις διαβάζουν”, είπε ο Πριγκόζιν.

“Σας παρακαλώ, μην εγκαταλείπετε τις πλευρές των δυνάμεών μας”, είπε ο Πριγκόζιν, απευθυνόμενος στον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και στον Βαλέρι Γκεράσιμοφ, αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του ρωσικού στρατού.

 

 

Με πληροφορίες από Reuters/AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Κίεβο, Ουκρανία

Δεν το πιστεύουν οι Ρώσοι: Πλήρης ανατροπή δεδομένων με τα νέα δυτικά υπερόπλα αεράμυνας στα χέρια των Ουκρανών [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: