Δεν το πιστεύουν οι Ρώσοι: Πλήρης ανατροπή δεδομένων με τα νέα δυτικά υπερόπλα αεράμυνας στα χέρια των Ουκρανών [videos]

FILE PHOTO: A file photograph showing a Patriot missile system unveiled by the US military. EPA/STRINGER




Είναι το μεγάλο ερώτημα που κάνει τους Ρώσους στρατιωτικούς διοικητές να ξύνουν τα κεφάλια τους: Τι έκανε την αεράμυνα της Ουκρανίας τόσο αδιαπέραστη ξαφνικά;

Μόνο αυτόν τον μήνα, η Ρωσία εξαπέλυσε οκτώ κύματα πυραυλικών επιθέσεων στην ουκρανική πρωτεύουσα, το τελευταίο εκ των οποίων ήταν ένας βομβαρδισμός τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης που περιλάμβανε τουλάχιστον 18 πυραύλους διαφόρων τύπων και ένα σμήνος drones.

Ωστόσο, το Κίεβο υποστηρίζει ότι ξέφυγε με αμυχές …, αρνούμενο ότι οι πύραυλοι ή τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν τους στόχους τους.

  •  Αυτό μπορεί να είναι υπερβολή – Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ένα αμυντικό σύστημα Patriot κατασκευής των ΗΠΑ πιθανότατα υπέστη ζημιά – αλλά ακόμη και αν επιτραπεί η υπερβολή, οι ειδικοί λένε ότι είναι σαφές ότι κάτι αξιοσημείωτο συμβαίνει.

Μέχρι πρόσφατα, οι περισσότεροι αναλυτές και ακόμη και αξιωματούχοι της άμυνας των ΗΠΑ απλώς αμφέβαλλαν κατά πόσον η αεράμυνα της Ουκρανίας θα ήταν σε θέση να αποκρούσει μια συνεχή ρωσική επίθεση.

Μόλις τον περασμένο μήνα, έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης που διέρρευσαν περιγράφουν πώς τα ουκρανικά αποθέματα πυραύλων αεράμυνας μέσου βεληνεκούς της Σοβιετικής εποχής εξαντλήθηκαν , ενώ ακόμη και ο Αλεξάντερ Ροντνιάνσκι, οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παραδέχτηκε πρόσφατα στο CNN ότι η αεράμυνα της χώρας του «δεν τα κατάφερε αρκετά καλά».

Αυτές οι εκτιμήσεις είχαν γίνει ύστερα από μια επίθεση της 9ης Μαρτίου κατά την οποία η Ρωσία εκτόξευσε 84 πυραύλους σε μεγάλες πόλεις σε όλη την Ουκρανία. Σε εκείνη την περίπτωση, ακόμη και το Κίεβο παραδέχεται ότι έξι βαλλιστικοί πύραυλοι Kinzhal κατάφεραν να ξεφύγουν από την αεράμυνα του.

Τι άλλαξε λοιπόν μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες;

 

Ο παράγοντας Patriot

 

Η προφανής απάντηση, τουλάχιστον στην περιοχή του Κιέβου, είναι η ανάπτυξη των αμερικανικών συστημάτων αεράμυνας Patriot, που έφθασαν στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα.

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία έχουν προμηθεύσει η κάθε μία από μία μπαταρία Patriot στην Ουκρανία.

Οι πύραυλοι αναχαίτισης Patriot μπορούν να χτυπήσουν αεροσκάφη μεγάλου και μεσαίου ύψους, πυραύλους κρουζ και ορισμένους βαλλιστικούς πυραύλους, σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS).

Είναι τόσο τρομερές οι άμυνες των Patriot που οι Ρώσοι έχουν  υποσχεθεί να τις συντρίψουν. Πράγματι, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το κύμα επιθέσεων αυτού του μήνα έχει σχεδιαστεί ειδικά για να τους κατακλύσει.

  • Και οι επιθέσεις της Τρίτης στο Κίεβο πιθανότατα επέφεραν ζημιές, αλλά δεν κατέστρεψαν, ένα από τα συστήματα Patriot της Ουκρανίας, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN.

Αλλά δεν είναι μόνο οι Patriots που υπερασπίζονται τους ουρανούς της Ουκρανίας.

Το Κίεβο έχει λάβει περισσότερους πυραύλους αεράμυνας μικρού και μεσαίου βεληνεκούς από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το CSIS.

Αυτά περιλαμβάνουν μερικά από τα πιο προηγμένα διαθέσιμα συστήματα, όπως οι γερμανικές συστοιχίες IRIS-T, και λιγότερο προηγμένα, όπως το αντιπυραυλικό σύστημα Hawk, πρόδρομο του Patriot.

«Οι Ουκρανοί ηγέτες δήλωσαν ότι το σύστημα IRIS-T πέτυχε στο 90%  των εμπλοκών», έγραψε ο Ian Wiliams του Missile Defense Project στο CSIS σε αναφορά  αυτόν τον μήνα, προσθέτοντας ότι μια άλλη δυτική δωρεά, τα αμερικανικά NASAMS, είχε 100% επιτυχία.

Έπειτα, υπάρχουν τα όπλα που είχε ήδη η Ουκρανία πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, κυρίως συστήματα σοβιετικής εποχής που περιλαμβάνουν τους αντιαεροπορικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς S-300 και Buk M1Αυτά τα συστήματα είχαν ποσοστό επιτυχίας περίπου 80% να χτυπήσουν ρωσικούς πυραύλους κρουζ, αναφέρει η έκθεση CSIS.

Πόλεμος φθοράς

Ωστόσο, το Κίεβο εξαντλεί γρήγορα τα πυρομαχικά για τα συστήματα της σοβιετικής εποχής, σύμφωνα με τα αμερικανικά έγγραφα που διέρρευσαν και την έκθεση CSIS.

«Με περιορισμένο αριθμό πυραύλων να απομένει, οι Ουκρανοί θα χρειαστεί να τους κρατήσουν για τους στόχους υψηλότερης προτεραιότητας – ρωσικά αεροσκάφη ή πύραυλους που κατευθύνονται προς τους πιο ευαίσθητους στόχους», αναφέρει η έκθεση CSIS.

Κάποιοι αναρωτιούνται εάν η εξάντληση των αποθεμάτων αντιαεροπορικών πυραύλων της Ουκρανίας είναι η όλη ουσία της τρέχουσας επίθεσης.

Την Τρίτη, η Ρωσία εξαπέλυσε ένα μπαράζ από πολλές πλευρές: βαλλιστικοί πύραυλοι Kinzhal που εκτοξεύτηκαν από μαχητικά αεροσκάφη, πύραυλοι κρουζ Kalibr που εκτοξεύτηκαν από τη Μαύρη Θάλασσα και πύραυλοι Iskander που εκτοξεύτηκαν από τη στεριά, δήλωσε ο επικεφαλής του στρατού της Ουκρανίας. Η επίθεση ήρθε από τα βόρεια, τα νότια και τα ανατολικά.

  • Βίντεο από το Κίεβο έδειξαν ίχνη πυραύλων στον νυχτερινό ουρανό.

Με τον τρέχοντα ρυθμό χρήσης πυρομαχικών –και από τις δύο πλευρές– ο πόλεμος θα μπορούσε να εξαρτηθεί από το  ποιος θα στερέψει πρώτος στον αεροπορικό πόλεμο, πιστεύουν ορισμένοι αναλυτές.

«Ο μεγάλος όγκος της αεροπορικής άμυνας έχει αναμφίβολα καταπονήσει την ικανότητα της ουκρανικής αεράμυνας και οι ρωσικές τακτικές φαίνεται να στοχεύουν ακριβώς στην εξάντληση της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας», έγραψε ο Oυίλιαμς του CSIS.

Ωστόσο, ο Oυίλιαμς σημείωσε επίσης ότι τα υπολείμματα ορισμένων από τους ρωσικούς πυραύλους που έπληξαν την Ουκρανία φαίνεται να υποδηλώνουν ότι ήταν νέο απόθεμα, υποδηλώνοντας ότι τα οπλοστάσια τους μπορεί να έχουν εξαντληθεί.

  • Και υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την ικανότητα της Μόσχας να παράγει νέα όπλα σε όγκο, καθώς οι δυτικές κυρώσεις εμποδίζουν την πρόσβασή της σε κρίσιμα μέρη.

Οι δυτικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας, από την άλλη πλευρά, φαίνεται να έχουν την πρόθεση να διατηρήσουν το Κίεβο εφοδιασμένο.

Ενισχύσεις καθ’ οδόν

Στις 9 Μαΐου, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πακέτο 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της αεράμυνας και των αποθεμάτων πυροβολικού της Ουκρανίας.

Η αμερικανική βοήθεια θα περιλαμβάνει «πρόσθετα συστήματα αεράμυνας και εξοπλισμό πυρομαχικών για την ενοποίηση δυτικών εκτοξευτών αεράμυνας, πυραύλων και ραντάρ με τα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας», σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου.

«Το πακέτο περιέχει επίσης πυρομαχικά για την κατάρριψη μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων, εμπορικές υπηρεσίες, υπηρεσίες δορυφορικών εικόνων και υποστήριξη για δραστηριότητες εκπαίδευσης, συντήρησης και υποστήριξης», ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε ότι θα στείλει εκατοντάδες πυραύλους αεράμυνας στην Ουκρανία.

Ο Ουίλιαμς είπε ότι η δυτική υποστήριξη θα είναι κρίσιμη τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, επειδή ένα μέρος που η Ρωσία έχει επαρκή αποθέματα είναι οι βόμβες βαρύτητας χαμηλής τεχνολογίας που πέφτουν από αεροσκάφη.

Εάν η ρωσική αεροπορία μπορέσει να επιχειρήσει πάνω από την Ουκρανία, μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά.

«Εάν η Ρωσία καταφέρει να φθείρει την αεράμυνα της Ουκρανίας και να αποκτήσει αεροπορική υπεροχή, ο πόλεμος γίνεται πολύ πιο δύσκολος για την Ουκρανία», έγραψε ο Ουίλιαμς.

«Στο μέτρο του δυνατού, η αναπλήρωση των αναχαιτιστών και του σχετικού εξοπλισμού αεράμυνας πρέπει να παραμείνει υψηλή προτεραιότητα για τα δυτικά πακέτα στρατιωτικής βοήθειας για το άμεσο μέλλον», έγραψε.

 

 

Με πληροφορίες από CNN

Η Βρετανία θα προμηθεύσει το Κίεβο με μαχητικά αεροσκάφη F-16: Θέλει να οικοδομηθεί «διεθνής συνασπισμός» για την Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: