Το πρωί της Δευτέρας θα πάει να προσευχηθεί στην Αγιά Σοφιά, προαναγγέλλει: Βέβαιος για τη “σίγουρη” νίκη ο Ερντογάν, είναι ο κύριος αφηγητής του θριάμβου του!

FILE PHOTO: Islamist President and Justice and Development (AK) Party Chairman Recep Tayyip Erdoğan delivered a speech at the party’s rally in the Beykoz district of Istanbul. Photo via Turkish Presidency




Η προετοιμασία του Εrdogan να προσευχηθεί την Δευτέρα 29 Μαΐου, στην Αγιά Σοφιά, για τον εορτασμό της τρίτης θητείας του, θα είναι μια ευκαιρία να γιορτάσει την εκδίκηση «του» και ιδιαίτερα αυτή των Τούρκων της καταγωγής του, από μέτρια και παραδοσιακή αγροτική καταγωγή, στους οποίους πιστεύει, ότι έχει αποκαταστήσει την «υπερηφάνεια», μετά το 1923.

Τα παραπάνω, αναφέρει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Le Figaro, στην Κωνσταντινούπολη, Delphine Minoui.

Παραθέτει άποψη του Mahmut Nedim, από τη συντηρητική περιοχή Φατίχ και πιστό ψηφοφόρο του AKP, ο οποίος αναφέρει:. «Ο Ατατούρκ ήθελε να μας εξαλείψει. Ο Erdogan μας πρόβαλε. Αντίθετα, η αντιπολίτευση δεν έχει τίποτα να μας προσφέρει, εκτός από τον κίνδυνο να ξαναβυθιστεί στην ίδια αστάθεια και ανασφάλεια της δεκαετίας του 1990»

«Όλη η ιστορία του Erdogan βασίζεται στην ιδέα, ότι το κράτος πρόκειται να ανασυσταθεί, αλλά αυτή τη φορά ως κράτος που διεκδικεί εκ νέου τις αξίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συμφιλιώνοντάς τες με τις αξίες της νεωτερικότητας και της τεχνολογίας», παρατηρεί ο πολιτικός επιστήμονας Zeynep Gambetti, αναφέροντας τα μεγάλα έργα υποδομής και στρατιωτικής ανάπτυξης των τελευταίων ετών.

Αλλά στην Τουρκία του Erdogan,  ο νεοοθωμανισμός, όπως και η πολιτική, είναι μια άσκηση μεταβλητής γεωμετρίας, σημειώνει η δ/φος, υπογραμμίζοντας τις ανά περίσταση αναφορές του  Erdogan, στο Μωάμεθ τον Πορθητή, στο Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή ή ακόμα και τον Αμπντούλ Χαμίτ  II.  Επισημαίνει ταυτόχρονα την άποψη του  Αμερικανού ιστορικού και μελετητή της Τουρκίας Howard Eissenstat, ότι «αν ο Erdogan έγραφε ένα βιβλίο, θα μπορούσε να το ονομάσει «Ιστορία ενός απορριφθέντος έθνους, ιστορία ενός αναβιώσαντος έθνους», χαρακτηρίζοντας τον «ικανό να υποστηρίξει τέλεια θύματός του, παίζοντας τις χορδές μιας συναισθηματικής άρπας, όπως κάθε καλός λαϊκιστής».

Χαρακτηρίζει τον Recep Tayyip Erdogan  «οπαδό του παρελθόντος» και περήφανο «εγγυητή της συνέχειας», με υποσχέσεις, όπως και τονίζει το πανό στην πλατεία Ταξίμ, προβάλλοντας στους ψηφοφόρους του στον «νέο αιώνα» που έρχεται,  η δ/φος τονίζει, ότι σε μια Τουρκία πιο πολωμένη από ποτέ, όπου η αβεβαιότητα για το μέλλον προδιαθέτει να ενδώσει εύκολα στις καθησυχαστικές σειρήνες της προπαγάνδας, το σύνθημα μιλά στη βάση της καθώς και στους ακροδεξιούς συμμάχους της.

Κατά την Delphine Minoui  το μήνυμα του πρόσφατα ανεγερθέντος τεράστιου τζαμιού στο πάρκο Γκεζί,  ακριβώς μπροστά από ένα πολύ κεμαλικό σύμβολο, το Μνημείο της Δημοκρατίας, δεν συνίσταται στη διαγραφή του «μοναδικού ανθρώπου» (tek adam), όπως αποκαλούσε μερικές φορές τον εαυτό του ο Atatürk, αλλά στο να τον υπερβεί. «Μια τέλεια μεταφορική σύνθεση του ισλαμο-εθνικισμού που βαδίζει στα μπουμπούκια μιας ημιτελούς άνοιξης», αναφέρει χαρακτηριστικά η δ/φος.

ΠΗΓΗ: Recep Tayyip Erdogan, narrateur en chef de sa victoire quasi assurée

Ο Ερντογάν “δεν είναι πολιτικός αλλά προφήτης”, γράφει η εφημερίδα Times: Εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία και παίζει με κάθε φόβο, ο πιθανός πρόεδρος της Τουρκίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: