Ο Ερντογάν “δεν είναι πολιτικός αλλά προφήτης”, γράφει η εφημερίδα Times: Εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία και παίζει με κάθε φόβο, ο πιθανός πρόεδρος της Τουρκίας

Islamist President and Justice and Development (AK) Party Chairman Recep Tayyip Erdoğan delivered a speech at the party’s rally in the Beykoz district of Istanbul. Photo via Turkish Presidency




Ο Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει τον αντίπαλό του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (Kemal Kilicdaroglu), στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Η δημοτικότητά του Erdogan έχει πέσει και οι μέθοδοί του έχουν γίνει πιο αυταρχικές, γράφει στη βρετανική εφημερίδα Times η δημοσιογράφος Hannah Lucinda Smith.

Αλλά για τους πιο σκληρούς υποστηρικτές του, ο Erdogan δεν είναι πολιτικός αλλά προφήτης: ένας άνθρωπος που ήρθε από τις παρυφές, που αναδύθηκε από μια από τις φτωχότερες γειτονιές της Κωνσταντινούπολης για να γίνει ο ισλαμιστής που κατέκτησε τη χώρα.

Ο ενθουσιασμός της Τουρκίας για έναν ισλαμιστή μπορεί να φαίνεται περίεργος. Είναι μια κοσμική χώρα συνταγματικά και από ορισμένες οπτικές γωνίες αυτό ισχύει. Οι εστίες υποστήριξης του Erdogan είναι κρυμμένες στο τεράστιο συντηρητικό εσωτερικό της Ανατολίας και στα περιφερειακά προάστια των πόλεων.

Είναι τα πιο φτωχά μέρη της χώρας, τα μέρη που, κατά ειρωνικό τρόπο, αναπτύχθηκαν λιγότερο κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες της διακυβέρνησης του. Περιλαμβάνουν επαρχίες που καταστράφηκαν από τους σεισμούς του Φεβρουαρίου, που σκότωσαν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους.

Ο εκλογικός χάρτης της Τουρκίας  αποκαλύπτει την εξής εικόνα: προπύργια της αντιπολίτευσης που καλύπτουν τη δυτική ακτή,  ένα κομμάτι στα ανατολικά πλειοψηφία των Κούρδων, και μια μεγάλη ζώνη στη μέση που υποστηρίζει τον Erdogan. Η Κωνσταντινούπολη, ένας μικρόκοσμος της Τουρκίας, είναι διχασμένη.

Η Τουρκία είναι μια χώρα με ρήγματα: ρήγματα μεταξύ Τούρκων και Κούρδων, Τούρκων και άλλων μειονοτήτων, εθνικιστών και αριστερών και άλλων που χωρίζουν την πολιτική της σε ανταγωνιστικές φατρίες.

Ο διχασμός μεταξύ των κοσμικών Τούρκων και των συντηρητικών συμπατριωτών τους είναι από τους πιο βαθείς και έχει ενταθεί επί Erdogan στη δημόσια σφαίρα.

Τα τελευταία χρόνια ο Erdogan μοιάζει επίσης περισσότερο με παλαιού τύπου Τούρκο εθνικιστή. Έχει συμμαχήσει με την ακροδεξιά και επανεκκίνησε τον πόλεμο κατά της κουρδικής αντίστασης. Έχει οξύνει τις εντάσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο. Ισχυρίζεται ότι έχει κάνει την Τουρκία μεγάλη παγκόσμια δύναμη, παρόλο που η διεθνής της θέση έχει διολισθήσει.

Σε μια χώρα όπου τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης έχουν σχεδόν φιμωθεί, του είναι εύκολο να χρησιμοποιεί την εθνικιστική ρητορική για να πετύχει νίκη στις κάλπες.

Κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών του ως ηγέτης της Τουρκίας, ο Erdogan έμαθε πώς να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία και να παίζει με κάθε φόβο για να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για να συνεχίσει να κερδίζει.

ΠΗΓΗ: Times, Hannah Lucinda Smith – How Turkeys second century is being shaped by Erdogan

Σήμερα θα μάθουμε το νέο Πρόεδρο: Στεφάνι στον τάφο του κρεμασμένου σφαγέα των Ελλήνων, Αντάν Μεντερές κατέθεσε ο Ερντογάν: Τα δίνει όλα χωρίς αιδώ και όρια [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: