To Χόλυγουντ απεργεί: Οι σεναριογράφοι κατεβάζουν τα μολύβια, ζητούν αυξήσεις-Streaming και τεχνητή νοημοσύνη απειλούν θέσεις εργασίας [videos]

File photo Το σήμα κατατεθέν του Χόλυγουντ στο Λος ΄Αντζελες EPA/MIKE NELSON




Απειλή για τα «μεταμεσονύχτια σόου» και τις σειρές; Απεργία χιλιάδων αμερικανών σεναριογράφων τηλεόρασης και κινηματογράφου για αύξηση μισθού πλησιάζει στο Χόλιγουντ λόγω έλλειψης συμφωνίας, λίγες ώρες πριν από τη λήξη της προειδοποίησης.

Τα κύρια στούντιο και πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Disney και Netflix, βρίσκονται σε συνομιλίες με την ισχυρή ένωση συγγραφέων, Writers Guild of America (WGA), η οποία απειλεί ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία θα προχωρήσει σε απεργία μετά τα μεσάνυχτα.

Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν αμέσως οι επιτυχημένες εκπομπές, όπως και τα μεταμεσονύχτια σόου και να καθυστερήσουν σημαντικά οι τηλεοπτικές σειρές και οι ταινίες που πρόκειται να κυκλοφορήσουν φέτος. Το τελευταίο μεγάλο κοινωνικό κίνημα στο Χόλιγουντ χρονολογείται από την απεργία των σεναριογράφων που παρέλυσε την αμερικανική οπτικοακουστική βιομηχανία το 2007-2008. Μια σύγκρουση 100 ημερών που είχε κοστίσει στον κλάδο δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

Eπίμαχο θέμα το streaming 

Οι σεναριογράφοι απαιτούν υψηλότερη αμοιβή και μεγαλύτερο μερίδιο στα κέρδη ροής καθώς τα στούντιο λένε ότι πρέπει να μειώσουν το κόστος λόγω οικονομικών πιέσεων. «Όλοι αισθάνονται ότι θα γίνει απεργία», είπε ένας τηλεοπτικός σεναριογράφος από το Λος Άντζελες που δεν ήθελε να κατονομαστεί. Διακυβεύεται «μια συμφωνία που θα καθορίσει τον τρόπο πληρωμής μας» για τη ροή, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον, πρόσθεσε.

Οι σεναριογράφοι δηλώνουν ότι παλεύουν να ζήσουν από τη δουλειά τους, με τους μισθούς να παραμένουν στάσιμοι ή και να πέφτουν λόγω του πληθωρισμού, ενώ οι εργοδότες τους βγάζουν κέρδη και αυξάνουν τους μισθούς των στελεχών τους. Πιστεύουν ότι ποτέ δεν ήταν τόσο πολλοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό που καθορίζουν τα συνδικάτα, ενώ τα τηλεοπτικά δίκτυα προσλαμβάνουν λιγότερους ανθρώπους για να γράφουν όλο και πιο μικρές σειρές.

Μία από τις κύριες διαφωνίες είναι το πώς πληρώνονται οι σεναριογράφοι για τις σειρές οι οποίες σε πλατφόρμες όπως το Netflix συχνά “παίζονται” για χρόνια μετά τη συγγραφή τους. Για δεκαετίες, οι σεναριογράφοι έχουν συλλέξει «υπολειπόμενα δικαιώματα» για την επαναχρησιμοποίηση των έργων τους, για παράδειγμα σε τηλεοπτικές επαναλήψεις ή πωλήσεις DVD. Απαιτούν είτε ένα ποσοστό των εσόδων που κερδίζουν τα στούντιο για την ταινία ή την εκπομπή, είτε ένα σταθερό ποσό που καταβάλλεται για κάθε επανάληψη ενός επεισοδίου.

Με το streaming, οι σεναριογράφοι λαμβάνουν ένα σταθερό ποσό κάθε χρόνο, ακόμη και σε περίπτωση παγκόσμιας επιτυχίας της δουλειάς τους, όπως η σειρά Bridgerton ή Stranger Things, την οποία βλέπουν εκατοντάδες εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο. Η WGA ζητά την επανεκτίμηση αυτών των ποσών που θεωρεί σήμερα «πολύ χαμηλά εν όψει της μαζικής διεθνούς επανάληψης αυτών των προγραμμάτων. Θέλει επίσης να συζητήσει τη μελλοντική επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στο επάγγελμα του σεναριογράφου.

Τα στούντιο, που εκπροσωπούνται από τη Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP) επισημαίνουν ότι τα «υπολειπόμενα δικαιώματα» που καταβάλλονται στους σεναριογράφους έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ των 494 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021, σε σύγκριση με 333 εκατομμύρια δολάρια δέκα χρόνια νωρίτερα, χάρη σε μεγάλο βαθμό στην έκρηξη στις θέσεις σεναριογράφων που συνδέονται με την αύξηση της ζήτησης για streaming.

Έχοντας γίνει σπάταλοι τα τελευταία χρόνια, όταν οι ανταγωνιστικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς προσπάθησαν να αυξήσουν τον αριθμό των συνδρομητών με κάθε κόστος, τα αφεντικά λένε ότι βρίσκονται τώρα υπό μεγάλη πίεση από τους επενδυτές να περικόψουν τις δαπάνες και να αποκομίσουν κέρδη. Και αρνούνται τις προσχηματικές οικονομικές δυσκολίες για να ενισχύσουν τη θέση τους στις διαπραγματεύσεις με τους σεναριογράφους.

«Πιστεύετε ότι η Disney θα απέλυε 7.000 ανθρώπους μόνο για διασκέδαση;» είπε μια πηγή κοντά στο AMPTP. “Υπάρχει μόνο μία πλατφόρμα που είναι κερδοφόρα αυτή τη στιγμή, και αυτή είναι το Netflix». Η κινηματογραφική βιομηχανία «είναι επίσης ένας πολύ ανταγωνιστικός τομέας».

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Νέα τροπή στο μυστήριο με την κληρονομιά της Λολομπριτζίτα: Σκληρή μάχη κληρονόμων και εκατομμύρια που έκαναν φτερά…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: