Κλειδώνει το νέο Ελληνο-Ινδικό αεροπορικό «ραντεβού» ενώ το Δελχί κοιτάζει διαρκώς προς τη Δύση…

Μια από τις ξεχωριστές στιγμές στον Ηνίοχο ήταν η ανταλλαγή ιπταμένων, όπου Ινδοί βρέθηκαν στην πίσω θέση ελληνικών F-16 και Έλληνες αεροπόροι στο ρωσικής προέλευσης και ινδικής κατασκευής Sukhoi 30. Πηγή εικόνας: Twitter Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας (https://twitter.com/IAF_MCC) Μια από τις ξεχωριστές στιγμές στον Ηνίοχο ήταν η ανταλλαγή ιπταμένων, όπου Ινδοί βρέθηκαν στην πίσω θέση ελληνικών F-16 και Έλληνες αεροπόροι στο ρωσικής προέλευσης και ινδικής κατασκευής Sukhoi 30. Πηγή εικόνας: Twitter Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

-Το Cross Fighters program του ΣΟΤ που τραβά το ενδιαφέρον…

Οι Ινδοί που ήρθαν και έζησαν την εμπειρία της άσκησης «Ηνίοχος», σύμφωνα με πληροφορίες, ανανεώνουν το ραντεβού τους με τα «μπλε φτερά». Και μετά την μεγάλη Ευρωπαϊκή διασυμμαχική άσκηση το επόμενο τετ α τετ της HAF με την IAF θα είναι όπως πληροφορούμαστε σε σειρά του ελληνικού Σχολείου Όπλων Τακτικής ή και στο νέο πρόγραμμα που προωθεί για τους συμμάχους το ΣΟΤ.

Στα τέλη Απριλίου η Hellasjournal είχε γράψει ότι ανάμεσα στα στελέχη της πολυμελούς αποστολής από το Νέο Δελχί βρισκόταν και ο επικεφαλής του Ινδικού «Top Gun». Ήταν το πρόσωπο «κλειδί» που αποκρυπτογραφούσε ορισμένα από τα τακτικά κομμάτια της διεθνούς άσκησης. Και ήταν αυτός που έκανε επαφές με στελέχη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας αλλά και με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Το κομβικό αυτό πρόσωπο δεν σταμάτησε να επεξεργάζεται πληροφορίες που συζητούσε με ομολόγους του από την Ανδραβίδα καθώς στη συγκεκριμένη αεροπορική βάση βρίσκεται το τρίτο κατά σειρά «φυτώριο» της πολεμικής αεροπορίας όπου συνήθως δυο φορές τον χρόνο βγαίνει από τις τάξεις του η ελίτ των ιπταμένων, αξιωματικών πληροφοριών και αεράμυνας.

Οι Ινδοί «έβαλαν στο μάτι» το Σχολείο Όπλων Τακτικής που πολλοί το έχουν ονοματίσει και ως το ελληνικό «Top Gun». Την πόρτα του την περνούν «γεράκια» που ήδη έχουν γνωρίσει από πρώτο χέρι τις αεροπορικές τακτικές. Και παράλληλα έχουν γράψει δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες ώρες αναχαίτισης, απέναντι στους Τούρκους αεροπόρους και τα τουρκικά μαχητικά που παραβιάζουν το FIR Αθηνών και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο.

Οι αεροπόροι και οι μηχανικοί από την μακρινή Ινδία με όλους όσοι μίλησαν, ακόμη και με εκπροσώπους του Τύπου κατά τη διάρκεια της άσκησης «Ηνίοχος», δεν σταμάτησαν να δηλώνουν τον ενθουσιασμό που αισθάνθηκαν για την συμμετοχή τους στα σενάρια που σχεδίασαν οι ίδιοι μαζί με τους Έλληνες αεροπόρους και στελέχη των άλλων αποστολών.

Κάτι που τους άφησε ιδιαίτερα θετική εντύπωση ήταν ο τρόπος με τον οποίο γίνονταν οι απενημερώσεις. Ακόμα και το γεγονός πως δεν έχασαν την ευκαιρία για την ανταλλαγή θέσεων στα μαχητικά με Έλληνες ιπταμένους στην Ανδραβίδα και την Γαλλία που Ινδία και Ελλάδα μετείχαν στην άσκηση Orion23.

Το Cross Fighters program του ΣΟΤ

  • Και εκείνο που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον για το ελληνικό «Top Gun» στην Ανδραβίδα είναι το λεγόμενο ταχύρρυθμο πρόγραμμα περίπου ενός μήνα που έχει σχεδιάσει το τελευταίο διάστημα το Σχολείο Όπλων Τακτικής.

Αυτό μάλιστα επικοινωνήθηκε από την πολεμική αεροπορία στο πλαίσιο της έκθεσης αμυντικού υλικού DEFEA 2023. Όπως εξηγούσαν σε ξένους επιτελείς τα έμπειρα στελέχη, που έχουν φοιτήσει στο Σχολείο Όπλων Τακτικής, είναι πως η κάθε σύμμαχος χώρα μπορεί να στείλει ιπταμένους, μηχανικούς και μαχητικά στην Ανδραβίδα και να περάσει το ταχύρρυθμο σχολείο.

Κάθε σύμμαχος χώρα που θα δηλώσει συμμετοχή πρέπει να περάσει το θεωρητικό σκέλος και στη συνέχεια ξεκινούν πτήσεις στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται κάθε σενάριο εναέριας αποστολής και μάχης. Και ξεκαθάρισαν προς όλους πως το πρόγραμμα θα είναι βαρύ και εξαντλητικό, ενώ θα προσομοιάζει ξεκάθαρα μια πολεμική περίοδο.

Οι Ινδοί φαίνεται πως εξετάζουν τόσο το σενάριο παραμονής τους σε κανονική μεικτή σειρά του ΣΟΤ, η οποία διαρκεί περίπου τρεις μήνες. Ανοιχτό όμως είναι και το δεδομένο να περάσουν από το μηνιαίο πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει η πολεμική αεροπορία.

Παράλληλα στο πλαίσιο της αμυντικής έκθεσης ζήτησαν περισσότερα στοιχεία για το συγκεκριμένο ταχύρρυθμο σχολείο οι Ιορδανοί και οι Σαουδάραβες. Πρόκειται για αεροπορικές δυνάμεις που κι αυτές πήραν μέρος στον φετινό «Ηνίοχο» και είχαν την ευκαιρία στην Ανδραβίδα να ζήσουν την διαφορετική εμπειρία της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης με τους διασυνδεδεμένους δέκα εξομοιωτές.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

Tέλος εποχής με τον εξωπραγματικό αριθμό 430.000 ωρών πτήσης με Τ-2 και το όραμα της Αεροπορίας για διεθνές κέντρο εκπαίδευσης με τα Μ-346

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: