Times: Αβεβαιότητα και καθυστέρηση της επενδυτικής βαθμίδας εάν επανέλθει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (2Δ) παρακολουθεί την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα (Δ) στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της πέμπτης μέρας της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023», Αθήνα, Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022. AΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Σε άρθρο γνώμης που υπογράφει Σάιμον Νίξον, οι Times του Λονδίνου κάνουν λόγο για “οικονομικό θαύμα” της Ελλάδας των τελευταίων ετών συσχετίζοντας την συνέχιση ή την ματαίωσή του με το αποτέλεσμα των εκλογών στη χώρα μας.

“Το κατά πόσον η Ελλάδα θα παραμείνει στο δρόμο που ακολουθεί μέχρι σήμερα, είναι το ερώτημα στην καρδιά των εκλογών της Κυριακής” αναφέρει το δημοσίευμα, έχοντας ήδη κάνει τον απολογισμό της πορείας της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι “η διάσωση της Ελλάδας από μια χώρα στο χείλος της πτώχευσης σε μια χώρα στο κατώφλι της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα είναι μια από τις πλέον αξιοσημείωτες οικονομικές ιστορίες της σύγχρονης εποχής”.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι “σήμερα είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες της ευρωζώνης, το επίπεδο του χρέους της πέφτει γοργά, και εφόσον η Ελλάδα επιμείνει στην τρέχουσα οικονομικής της πορεία, η πιστοληπτική της ικανότητας μάλλον θα αναβαθμιστεί σε ΒΒΒ, ξανακερδίζοντας το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας”.

Εισερχόμενο στο θέμα του ενδεχόμενου αποτελέσματος των εκλογών της Κυριακής, το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα “εύσημα για τις εντυπωσιακές αποδόσεις” στην ελληνική οικονομία πρέπει να αποδοθούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη  ο οποίος ήταν ο πρώτος από το βαθιά πελατειακό πολιτικό σύστημα”  που αναγνώρισε την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Και το δημοσίευμα επισημαίνει: “Όμως, η εντυπωσιακή του πορεία στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο εάν οι εκλογές οδηγήσουν στην επιστροφή μιας αριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, τον πρώην πρωθυπουργό”, για τον οποίο το άρθρο αναφέρει:

“Αν και τώρα εμφανίζεται περισσότερο μετριοπαθής, εξακολουθεί να υπόσχεται μεγάλες αυξήσεις στις κοινωνικές δαπάνες, την ανατροπή ορισμένων εργασιακών μεταρρυθμίσεων και έναν αριθμό εθνικοποιήσεων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια περίοδο αβεβαιότητας, καθυστερώντας οποιαδήποτε θετική αναβάθμιση”.

Πηγή: The Times

 

Στα ναυπηγεία Ελευσίνας ο Αμερικανός Πρέσβης Τζορτζ Τσούνης: Εργαζόμαστε με την Ελλάδα για να γίνουν ναυτιλιακό κέντρο παγκόσμιας κλάσης [photos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: