Τι θα άλλαζε μια ήττα του Ταγίπ Ερντογάν για τους Ευρωπαίους; Δεν θα επηρεαστούν ριζικά οι σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε. και της κατοχικής Τουρκίας!

Islamist President and Justice and Development (AK) Party Chairman Recep Tayyip Erdoğan addressed citizens in Mardin. Photo via Turkish Presidency




Στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, περιμένουν τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών με την ελπίδα μιας νίκης της αντιπολίτευσης… παραμένοντας ωστόσο προσεκτικοί, σημειώνει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Les Echos  Vincent Collen.

Ο Benjamin Couteau, ερευνητής στο Ινστιτούτο Jacques Delores, εκτιμά, ότι «είτε ο Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) διατηρήσει την εξουσία, είτε κερδίσει η αντιπολίτευση, αυτό δεν θα αλλάξει ριζικά τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον αρχικά.»

Κατά τον δημοσιογράφο, μια νίκη της αντιπολίτευσης υπό τον Kemal Kilicdaroglu θα σήμαινε αναμφίβολα μια βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και των 27, οι οποίες έχουν γίνει αξιοθρήνητες, μετά την αυταρχική στροφή του Erdogan.

Την άποψη εκφράζει και  ο Luigi Scazzieri σε σημείωμα για το Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης, υποστηρίζοντας, ότι «τα εκλογικά αποτελέσματα θα επηρεάσουν τη σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και της Τουρκίας, η οποία έχει επιδεινωθεί βαθιά την τελευταία δεκαετία.»

Σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, την οποία ζητούσε η αντιπολίτευση, επισημαίνεται η μη προβολή του αιτήματος αυτού κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, με τον Benjamin Couteau να σημειώνει, ότι «οι περισσότεροι Τούρκοι δεν πιστεύουν πλέον σε αυτό», το οποίο, κατά τον δημοσιογράφο  ταιριάζει πολύ στους Ευρωπαίους, που δεν έχουν καμία επιθυμία να ανοίξουν ξανά αυτόν τον ευαίσθητο φάκελο.

«Κανείς δεν σκέφτεται, ότι θα επανέλθει στο τραπέζι η ένταξη της Τουρκίας», αναφέρουν στο Παρίσι. «Για την Ευρώπη, η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι επίσημα θαμμένη, αλλά δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. Όποιος και να κερδίσει, είναι απίθανο να βγούμε από αυτή την ασάφεια», προσθέτει διπλωματικός σύμβουλος μεγάλης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.

Ως προς την επαναδιαπραγμάτευση που ζητά ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου (Kemal Kilicdaroglu), προς μια κατεύθυνση πιο ευνοϊκή για την Τουρκία της τελωνειακής ένωσης, εκτιμάται, ότι πρόκειται για ένα στόχο, που  είναι λιγότερο δύσκολο να επιτευχθεί, υπό την προϋπόθεση, ότι η νέα κυβέρνηση θα μειώσει την ένταση με τη Γηραιά Ήπειρο σε πολλά μέτωπα.

Οι διμερείς σχέσεις με πολλά κράτη μέλη είναι εξαιρετικά τεταμένες: Ελλάδα και Κύπρος (και έμμεσα η Γαλλία, σταθερός σύμμαχος της Αθήνας), αλλά και η Σουηδία, της οποίας η είσοδος στο ΝΑΤΟ εξακολουθεί να εμποδίζεται από την Τουρκία, τονίζει ο δημοσιογράφος.

«Δεν πρέπει φυσικά να περιμένουμε να εξαφανιστούν οι εντάσεις, αλλά δικαιούμαστε να περιμένουμε βελτίωση. Θα πρέπει τουλάχιστον να προσπαθήσουμε, θα είναι μια ευκαιρία να αδράξουμε», εκμυστηρεύεται ο Ευρωπαίος διπλωματικός σύμβουλος, με τον Luigi Scazzieri να υποστηρίζει, ότι «οι 27 θα πρέπει να εντατικοποιήσουν τον διάλογο με την Άγκυρα και να επιδιώξουν να σταθεροποιήσουν τη νέα κυβέρνηση, βοηθώντας τη να λύσει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της χώρας.»

«Σε αυτό το σενάριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της τελωνειακής ένωσης, χαλάρωσης της πολιτικής βίζας για τους Τούρκους ή ακόμη και ένταξη της Τουρκίας στα έργα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου», εκτιμά υπουργός σκανδιναβικής χώρας.

Ωστόσο, για τον Luigi Scazzieri, «ακόμα κι αν η αντιπολίτευση κερδίσει την Κυριακή, οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να περιμένουν από την Τουρκία να συμπεριφερθεί όπως πριν από την εποχή του Erdogan», καθώς, όπως παρατηρεί, «η χώρα είναι πλουσιότερη από ό,τι πριν από είκοσι χρόνια και πιο ισχυρή σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο και  το πλαίσιο έχει αλλάξει, με την Δύση να μην είναι πλέον τόσο κυρίαρχη, όσο ήταν στις αρχές του αιώνα». 

Κατά τον ίδιον, «η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως δεν είναι πλέον τόσο σημαντική για την Άγκυρα», ενώ «μια επιτυχημένη Τουρκία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ πιο εύκολο να φανταστεί κανείς, από ό,τι πριν».

ΠΗΓΗ: Les Echos  Vincent CollenElections en Turquie : ce que changerait une défaite d’Erdogan pour les Européens

Είναι οι Έλληνες και οι Ούγγροι ευάλωτοι στο ρωσικό αφήγημα; Δυστυχώς ναι… Μελέτη για τον πόλεμο της Ουκρανίας και την Ε.Ε.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: