Στον ΔΗ.ΣΥ καταφεύγουν ανάμεσα σε άλλα στην «Κληριδική Σχολή Σκέψης» όπως την αποκαλούν: Φυσικά την ερμηνεύουν όπως οι ίδιοι θα ήθελαν να ήταν!

FILE PHOTO: Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου σε εκδήλωση στο χωριό Δευτερά. Φωτογραφία via ΔΗΣΥ, Annita Demetriou, @AnnitaDemetriou




Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ, Λευκωσία

Πολλά κείμενα, και απόψεις γύρω από τη νέα κατάσταση πραγμάτων στον Δημοκρατικό Συναγερμό )ΔΗ.ΣΥ).  Μεγάλη προσπάθεια ανάλυσης των νέων δεδομένων τα οποία έχουν προκύψει.

Την ίδια ώρα και μια σκόπιμη προσπάθεια ορισμένων να καθοδηγήσουν τον ΔΗ.ΣΥ προς ποια κατεύθυνση οφείλει να κινηθεί για να  του δώσουν, την έγκριση τους!  Και φυσικά ο καθένας θέλει να τον οδηγήσει στο πλαίσιο των δικών του απόψεων, τόσον στο κυπριακό όσον και στα υπόλοιπα θέματα.

  • Να  προσπαθεί κάποιος να ερμηνεύσει τα νέα δεδομένα στον ΔΗ.ΣΥ είναι θεμιτό.
  • Να προσπαθεί να τον οδηγήσει εκεί που θα ήθελε ο ίδιος είναι παρέμβαση.

Απαγορεύονται οι παρεμβάσεις προς οργανωμένα σύνολα;  Όχι φυσικά.  Είναι όμως παράδοξο να γίνονται μόνο, μετά που οι παρεμβένοντες δεν ικανοποιήθηκαν από το αποτέλεσμα των εκλογών που διεξήχθησαν στον ΔΗ.ΣΥ.

Μια ομάδα ατόμων έχει κάνει το ίδιο στο παρελθόν και με άλλα Κόμματα και οργανωμένα σύνολα.  Γιατί;  Διότι, αφού απέτυχαν κατ΄ επανάληψη να δημιουργήσουν ένα οργανωμένο πολιτικό σύνολο, των δικών τους αντιλήψεων, προσπαθούν να ποδηγετήσουν  υφιστάμενα οργανωμένα σύνολα.

΄Η το ελάχιστον να τα εμβολιάσουν αποφασιστικά με τις ιδέες και ομοϊδεάτες τους.  Το αποτέλεσμα πάντα το ίδιο.  Από φτωχό έως ελάχιστο.

Στην περίπτωση του ΔΗ.ΣΥ καταφεύγουν ανάμεσα σε άλλα στην «Κληριδική σχολή σκέψης» όπως την αποκαλούν και την οποία φυσικά ερμηνεύουν όπως οι ίδιοι θα ήθελαν να ήταν.

Ποια όμως θεωρούν Κληριδική σχολή σκέψης;  Στο κυπριακό π.χ.  θεωρούν Κληριδική σχολή σκέψης, τη θέση του αείμνηστου Γλ. Κληρίδη υπερ του Σχεδίου Ανάν.  Ξεχνώντας επι σκοπού την τελική στάση του Γλ. Κληρίδη έναντι της Δέσμης Ιδεών Γκάλι.

Είναι οι ίδιοι κύκλοι που αφόριζαν τον Κληρίδη για τη θέση την «Πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω» ή την αγορά των S-300.

Είναι αυτοί που έκαναν τα αδύνατα, δυνατά, να αναδείξουν τον Νίκο Αναστασιάδη στην Προεδρία και στη συνέχεια τον έριξαν στο «πυρ το εξώτερο» γιατί δεν ακολούθησε πιστά τις δικές τους θέσεις.

  • Σήμερα χειρίζονται τη νέα ηγεσία του ΔΗ.ΣΥ με τον ίδιο καθοδηγητικό τρόπο.  Αρνούνται σκοπίμως να αποδεχτούν  τις αλλαγές στην κυπριακή κοινωνία σε όλα τα πεδία και επίπεδα.

Αρνούνται να αντιληφθούν ότι το κύριο για τον κυπριακό λαό είναι η ανάκτηση  της ελευθερίας του. Ο τερματισμός της κατοχής και αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας του νησιού, της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας του κράτους.  Τα ίδια επιθυμεί και η πλειοψηφία των μελών και ψηφοφόρων όλων των Κομμάτων.

Ο ΔΗ.ΣΥ έχει μια νέα ηγεσία, η οποία θα κάνει για όλα τα ζητήματα τις δικές της επιλογές και θα κριθεί από αυτές και όχι από τις σκόπιμες υποδείξεις.

Φυσικά ούτε και η ίδια η ηγεσία του ΔΗ.ΣΥ μπορεί να στηρίζεται μόνο σε αυτά που θεωρεί ως κληρονομιά και υποθήκη του ιδρυτή της.  Διότι φαντάζει περίεργο τις ίδιες παρακαταθήκες να επικαλούνται στελέχη που έχουν πολύ διαφορετικές έως συγκρουόμενες μεταξύ τους αντιλήψεις.

Θα κριθούν κυρίως από τις θέσεις και προτάσεις για το σήμερα και το αύριο και όχι από το πώς ερμηνεύουν τις θέσεις των προηγούμενων πολιτικών ηγετών. Είναι βέβαια σοβαρό κομμάτι της άσκησης πολιτικής, η ερμηνεία του παρελθόντος, όχι όμως προς αντιγραφή.

Είναι αναγκαίο κομμάτι ενάσκησης πολιτικής για να αντληθούν διδάγματα για το μέλλον.  Από την άλλη δεν μπορεί να συγχέονται οι πολιτικές του παρελθόντος, πολύ περισσότερο να ταυτίζονται, με τις βασικές αρχές ενός Κόμματος.  Οι βασικές αρχές ενός Κόμματος είναι σταθερές και είναι λογικά ενσωματωμένες στο καταστατικό του.

Αλλάζουν μόνο εφόσον υπάρξουν ιστορικά  αντικειμενικές αλλαγές, στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.  Αλλά και πάλιν για να υπάρξει αλλαγή αυτών των αρχών χρειάζεται να συζητηθούν και ενσωματωθούν στο Καταστατικό και το βασικό πρόγραμμα ενός Κόμματος.  Το αν ο ΔΗ.ΣΥ είναι π.χ. «λαϊκή δεξιά» , «εθνικιστικό ή ευρωπαϊκό» Κόμμα κ.ο.κ, θα κριθεί από τις πολιτικές θέσεις και πράξεις του και όχι από τις ταμπέλες που θα του αποδοθούν.  Όπως φυσικά και τα άλλα Κόμματα.

  • Χρειάζεται ως εκ τούτου να ξεδιπλωθεί η πολιτική φιλοσοφία, οι θέσεις και οι προσεγγίσεις του Κόμματος υπο τη νέα ηγεσία του, για να μπορούν να κριθούν.

Φυσικά ουδενός μπορεί να διαφεύγει το γεγονός ότι εντός του ιδίου Κόμματος βρίσκονται άτομα και κοινωνικές ομάδες με διαφορετικά οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα ενίοτε αλληλοσυγκρουόμενα.  Μέσα στο ίδιο Κόμμα αντιπαρατίθενται διαχρονικά δύο βασικές αντιλήψεις στο Κυπριακό, οι οποίες καταγράφηκαν χαρακτηριστικά στο δημοψήφισμα του 2004.

Ενυπάρχουν δυνάμεις με έντονους ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς και άλλες με έντονα φιλοατλαντικούςς προσανατολισμούς.  Δυνάμεις με διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τον ρόλο και τον λόγο της Εκκλησίας, της Ελλάδας και αρκετών άλλων θεμάτων.

Και μένω ως εδώ για να πω ότι ως εκ των προαναφερθέντων και άλλων δεδομένων, που ο χώρος δεν επιτρέπει να αναφερθούν, δεν μπορεί να υπάρξει αυτό που ορισμένοι θεωρούν «καθαρές θέσεις».  Όπως φυσικά οι ίδιοι τις αντιλαμβάνονται.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι πρώτες επισημάνσεις μετά την ήττα και το συνέδριο του ΔΗΣΥ: Επιρρίπτουν τις ευθύνες σε όλους τους άλλους, εκτός των εαυτών τους…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: