Στο Ευρωπαϊκό Newsroom εντάσσεται το ΑΠΕ-ΜΠΕ μαζί με ακόμη 16 παρακτορεία ειδήσεων




Στο European Newsroom (ENR) εντάσσεται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενισχύοντας αφενός τους δεσμούς του με τα ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων, αφετέρου προσφέροντας έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για τα ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστικοποιηθεί και τυπικά η συμφωνία και θ’ ακολουθήσουν οι επίσημες ανακοινώσεις. Σε πρώτη φάση, το ΑΠΕ-ΜΠΕ θα συμμετέχει στο ENR ως συνεργαζόμενο μέλος, αλλά από το 2024, όταν θα ξεκινήσει η 2η φάση χρηματοδότησης του έργου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα είναι πλήρες και ισότιμο μέλος, μαζί με τα 16 ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων που συνέστησαν το 2021 την κοινοπραξία, αλλά και όσα συμμετέχουν αυτή τη στιγμή ως συνεργαζόμενα μέλη ή παρατηρητές.

Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αιμίλιος Περδικάρης επισκέφθηκε τα γραφεία του ENR στις Βρυξέλλες, τα οποία φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του βελγικού πρακτορείου ειδήσεων (Belga) και είχε συνάντηση με τα στελέχη του, συζητώντας τις λεπτομέρειες για την ένταξη του ΑΠΕ-ΜΠΕ και την οριστικοποίηση της συμφωνίας. Το ENR χρηματοδοτείται από την Κομισιόν και μέσα από αυτό, τα ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων αναπτύσσουν κοινά δημοσιογραφικά πρότυπα και παράγουν ποιοτικό περιεχόμενο που εστιάζει στα ευρωπαϊκά θέματα, ενώ αποκτούν ευκαιρίες για την εκπαίδευση και την κατάρτιση των δημοσιογράφων τους και τη χρήση σύγχρονων πρακτικών για τη διασταύρωση των ειδήσεων (factchecking). Το όλο έργο συντονίζει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa), ενώ «εταίρος αλληλεγγύης» του ENR είναι μετά τη ρωσική εισβολή και το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων (Ukrinform).

Στις εγκαταστάσεις του Belga φιλοξενήθηκε την Παρασκευή και η εαρινή σύνοδος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων (ΕΑΝΑ), στην οποία η Ελλάδα και το ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπροσωπήθηκαν θεσμικά από τον κ. Περδικάρη. Βασικό θέμα της συνόδου ήταν η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, ενώ κεντρική ομιλήτρια ήταν Βιέρα Γιούροβα. Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφερόμενη στην κατάσταση των Μέσων Ενημέρωσης στην Ευρώπη και την ελευθερία του Τύπου, έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην πρόοδο που, όπως είπε, έχει σημειώσει η Ελλάδα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τη δημιουργία της task force για την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

«Κλειδώνουν» οι λεπτομέρειες για το ντιμπέιτ: Νέα συνεδρίαση της Διακομματικής, επί τάπητος η επιστολή των έξι δημοσιογράφων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: