Στην εξουσία για τρίτη δεκαετία το καθεστώς Ερντογάν: Βαθιά διχασμένη η χώρα σε κλίμα έντονης οικονομικής αβεβαιότητας [videos, live]

Στιγμιότυπο από βίντεο του SKY NEWS




Μέσα σε μια βαθιά διχασμένη και πολωμένη Τουρκία που μετρά ακόμη συντρίμμια από τους καταστροφικούς σεισμούς και αναμένει τα επώδυνα οικονομικά αποτελέσματα των ανορθόδοξων erdogan-omics, o ισλαμιστής ηγέτης της γείτονος αξιοποιώντας ένα πολύπλοκο σύστημα πατρονείας σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό των FT ,  εξσφάλισε τη είσοδό του σε μια τρίτη δεκαετία εξουσίας καθιστάμενος ο ισχυρότερος ηγέτης της μεταοθωμανικής Τουρκίας μετά τον Ατατούρκ.

Ισως επειδη έπεισε τους Τούρκους ήΑπό αύριο κιόλας η τουρκική οικονομία αναμένεται να υποστεί περαιτέρω κλυδωνισμούς με τις προβλέψεις των οικονομολόγων να προεξοφλούν κατάρρευση της λίρας  στο 30/1 έναντι του δολαρίου.

Ενώ εάν η πρώτη επινίκια ομιλία Ερντογάν προσφέρεται για συμπεράσματα, τότε το ομοφοβικό παραλήρημά του παρέχει δείγματα για περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση της ισλαμικής ατζέντας του Ερνοτγάν.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε οτι ο μισαλλόδοξος ηγέτης της Τουρκίας, ανάμεσα στα όντως περίτεχνα και περικαλλή, γνησίως ισλαμικά τεμένη της Κωνσταντινούπολης, επέλεξε την Αγία Σοφία, ένα βυζαντινό, και παγκόσμιο μνημείο πολιστικής κληρονομίας, πλην όμως αιώνιο προπύργιο της Ορθοδοξίας, για να κηρύξει από τη Δευτέρα τη νέα εποχή της άφρονος δυναστείας του.      

Ως προς τα αποτελέσματα: Με καταμετρημένο το 99,7% των ψήφων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε 52.13% και ο Κιλιτσντάρογλου 47,87 % με την συμμετοχή να φθάνει το 85%.




Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επικράτησε στην Κωνσταντινούπολη με 51,75% , στην Αγκυρα με 50,5%, στην Σμύρνη με 67,13%, στην Αδριανούπολη, στο Καρς με 56,59% στο Ντιγιαρμπακίρ , στην Μερσίνη με 60,27%, στο Τσανάκαλε με 58%, στα τουρκικά παράλια και στην ανατολική Τουρκία.




Ο Ερντογάν μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος, αφού ευχαρίστησε τους οπαδούς του, μίλησε για νίκη της Τουρκίας και ανέφερε πως το μήνυμα του σημερινού αποτελέσματος των εκλογών είναι η χώρα να μην παρεκκλίνει από τους στόχους της και το έθνος να φροντίσει για την ενότητά του . «Κανείς δεν μπορεί να κουνήσει το δάχτυλό του στην Τουρκία και κανείς δεν μπορεί να παρέμβει στα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας» είπε ο Ερντογάν και αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη για την Άγκυρα.




Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος μέχρι την τελευταία στιγμή καλούσε τους ψηφοφόρους να πάνε να ψηφίσουν διότι το μέλλον είναι σε κοντινή απόσταση, δήλωσε μετά το εκλογικό αποτέλεσμα πως «η πορεία μας συνεχίζεται είμαστε εδώ, συνεχίζουμε τον αγώνα για την δημοκρατία, αυτοί που μας ψήφισαν να παραμείνουν στο ανάστημά τους μέχρι να έρθει πραγματική δημοκρατία στην χώρα μας».

 

Ευχαρίστησε τους περισσότερους από 25 εκατομμύρια ψηφοφόρους που τον στήριξαν σε αυτές τις εκλογές και ανέφερε πως «η βούληση του λαού να αλλάξει η αυταρχική κυβέρνηση αναδείχθηκε ξεκάθαρα, αλλά ζήσαμε την πιο άδικη εκλογική εκστρατεία και δεχθήκαμε πολλές πιέσεις . Ο κύριος λόγος για την θλίψη μου είναι ότι από αύριο περιμένουν την χώρα πολύ μεγαλύτερα προβλήματα και θα είμαστε οι πρώτοι που θα σταθούμε μπροστά σε αυτά το προβλήματα», είπε ο Κιλιτσντάρογλου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε τα συγχαρητήρια για την εκλογική νίκη του από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν , τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Σ. Σαρίφ, τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν, τον εμίρη τοιυ Κατάρ , τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Αλίεφ κ.α.

Οριστικά τα αποτελέσματα

Ο Ταγίπ Ερντογάν επανεξελέγη στην προεδρία της Τουρκίας, κερδίζοντας στον δεύτερο γύρο των εκλογών με 52,14% των ψήφων, ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ ο επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου Αχμέτ Γενέρ, επισημοποιώντας τα αποτελέσματα.

Με καταμετρημένο το 99,43% των ψηφοδελτίων, ο αντίπαλος του Ερντογάν, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έλαβε το 47,86% των ψήφων, είπε ο Γενέρ. Με μια διαφορά άνω των 2 εκατομμυρίων ψήφων μεταξύ των υποψηφίων, οι υπόλοιπες ψήφοι που δεν έχουν καταμετρηθεί δεν θα αλλάξουν το αποτέλεσμα, πρόσθεσε ο Γενέρ, τον οποίο επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Τα επίσημα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην αρχή της εβδομάδας.

Συγχαίρει η Ακσενέρ

Η αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος IYI της Τουρκίας Μεράλ Ακσενέρ συνεχάρη τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα, ενώ δήλωσε ότι θα συνεχίσει την πορεία της ως αντιπολίτευση.

 

Μιλώντας από την Άγκυρα, η Ακσενέρ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει ένα μεγάλο μάθημα που πρέπει να μάθει ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι ελπίζει ο Ερντογάν να ενεργήσει ως ο πρόεδρος όλων των Τούρκων.

Εξέφρασε την απογοήτευσή της για τη νικητήρια ομιλία του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε έντονα τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης για την προεδρία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Τό’ ριξε στους αμανέδες: Επινίκια του λαϊκιστή Ερντογάν με τραγούδια πάνω σε λεωφορείο, ομοφοβικό παραλήρημα και προειδοποιήσεις κατά Δύσης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: