«Πλοία-φαντάσματα» της Ρωσίας εντοπίστηκαν κοντά στον τόπο των εκρήξεων στον Nord Stream: Ανεξάρτητη έρευνα [videos]

FILE PHOTO: Αεροφωτογραφία από τη διαρροή αερίου μετά τις εκρήξεις στον Νord Stream. EPA, SWEDISH COAST GUARD




Ρωσικά πλοία ικανά να εκτελούν υποβρύχιες επιχειρήσεις ήταν παρόντα κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκαν εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream, σύμφωνα με  ερευνητικό ντοκιμαντέρ.

Τα πλοία φέρεται να εντοπίστηκαν με την υποκλοπή επικοινωνιών του ρωσικού ναυτικού.

Οι υποβρύχιες εκρήξεις τον περασμένο Σεπτέμβριο έβγαλαν εκτός λειτουργίας τους δύο αγωγούς Nord Stream – που κατασκευάστηκαν για να μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Η αιτία των εκρήξεων είναι ασαφής.

Επίσημες έρευνες εξακολουθούν να διεξάγονται σε χώρες κοντά στην περιοχή της έκρηξης. Μέχρι στιγμής, έχουν πει μόνο ότι πιστεύουν ότι οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς και όχι οποιουδήποτε είδους ατυχήματος.

Ωστόσο, ένα πιθανό στοιχείο που δείχνει ρωσική εμπλοκή έχει προκύψει από λεπτομέρειες για ύποπτες κινήσεις ρωσικών πλοίων εν όψει των εκρήξεων του Nord Stream, που αναφέρθηκαν από τέσσερις σκανδιναβικούς δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και ένα συνοδευτικό αγγλόφωνο podcast Cold Front .

Και η Διοίκηση Άμυνας της Δανίας επιβεβαίωσε  ότι ένα δανικό περιπολικό σκάφος που ονομάζεται Nymfen τράβηξε 26 φωτογραφίες ενός ρωσικού υποβρυχίου στην περιοχή λίγες μέρες πριν από τις εκρήξεις.

  • Ο ιστότοπος Information ανέφερε ότι το SS-750 απέπλευσε από το Καλίνινγκραντ και βρισκόταν κοντά στο νησί Bornholm στις 22 Σεπτεμβρίου 2022 .Η έρευνα από το DR της Δανίας, το NRK της Νορβηγίας, το SVT της Σουηδίας και το Yle της Φινλανδίας επικεντρώνεται στις κινήσεις και τις ενέργειες των πλοίων μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, τις οποίες περιγράφουν ως εξαιρετικά ασυνήθιστες.
    Τα πλοία πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν το ρωσικό ερευνητικό σκάφος Sibiryakov, το ρυμουλκό SB-123 και ένα τρίτο πλοίο από τον ρωσικό ναυτικό στόλο που τα μέσα ενημέρωσης δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν ονομαστικά.Επρόκειτο για τα λεγόμενα «πλοία-φαντάσματα», που είχαν κλειστούς τους πομπούς τους. 

Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, ωστόσο, λένε ότι μπόρεσαν να παρακολουθούν τις κινήσεις τους, χρησιμοποιώντας υποκλαπείσες  ραδιοεπικοινωνίες που έστειλαν τα σκάφη σε ρωσικές ναυτικές βάσεις.

Το πρώτο σκάφος αναχώρησε από μια ρωσική ναυτική βάση στο Καλίνινγκραντ πριν φτάσει κοντά στον αγωγό στις 7 Ιουνίου .

Ένα ραδιοφωνικό μήνυμα το τοποθετεί ακριβώς πάνω από το Nord Stream 2 πριν κινηθεί βορειότερα, κοντά στους αγωγούς Nord Stream 1, περνώντας ώρες στην περιοχή όπου ο αγωγός τρέχει περίπου 80 μέτρα κάτω από την επιφάνεια και όπου θα εμφανίζονταν αργότερα κάποιες από τις διαρροές.

Το Sibiryakov έφτασε στις 14 Ιουνίου και πήγε στην ίδια θέση με το πρώτο σκάφος, κοντά στο Nord Stream, και παρέμεινε εκεί μέχρι την επόμενη μέρα.

Οι κινήσεις παρακολουθήθηκαν από έναν πρώην αξιωματικό πληροφοριών του βρετανικού ναυτικού, ο οποίος εργάστηκε για την αναχαίτιση του ρωσικού στόλου της Βαλτικής έως ότου συνταξιοδοτήθηκε το 2018. Ο ανώνυμος αξιωματικός λέει ότι χρησιμοποίησε πληροφορίες ανοιχτού κώδικα και ραδιοεπικοινωνίες για να πραγματοποιήσει την έρευνά του.

Λέει ότι το μοτίβο των ραδιοεπικοινωνιών τον Ιούνιο έδειξε ότι βρίσκονταν σε “επιχειρησιακή φάση” σε ορισμένα σημεία.

Το ρυμουλκό, το SB-123, απέπλευσε στην περιοχή το βράδυ της 21ης ​​Σεπτεμβρίου. Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς αναφέρουν ότι υποκλαπείσες επικοινωνίες υποδηλώνουν ότι λειτουργούσε κοντά στους αγωγούς και τις περιοχές της έκρηξης από αργά εκείνο το απόγευμα μέχρι περίπου τις 14:00 στις 22 Σεπτεμβρίου .

Οι δορυφορικές εικόνες που εξετάστηκαν από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς λέγεται ότι υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς σχετικά με τις ασυνήθιστες διαδρομές, ενώ άλλες αναφορές στη Γερμανία ισχυρίστηκαν ότι ήταν στην περιοχή στις 21-22 Σεπτεμβρίου.

Το Sibiryakov πιστεύεται ότι είναι ικανό για υποβρύχια επιτήρηση και χαρτογράφηση καθώς και εκτόξευση ενός μικρού υποβρύχιου οχήματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη και τη διάσωση υποβρυχίων και έχει την ικανότητα να εκτελεί επιχειρήσεις στον βυθό της θάλασσας, σύμφωνα με ειδικούς που πήραν συνέντευξη από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς.

Οι σκανδιναβικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς δεν αναφέρουν ότι υπάρχει αδιαμφισβήτητη απόδειξη για το τι έκαναν τα πλοία ή ότι η Ρωσία βρισκόταν πίσω από την έκρηξη.

  • Αλλά το ντοκιμαντέρ εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασυνήθιστη φύση της δραστηριότητας.

Τον περασμένο μήνα αποκαλύφθηκε ότι τα ρωσικά πλοία φαινόταν να χαρτογραφούν αιολικά πάρκα στη Βόρεια Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων των ακτών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Ρωσία αρνείται επανειλημμένα οποιαδήποτε ανάμειξη στις εκρήξεις.

Αμέσως μετά, ορισμένοι στη Δύση έδειξαν τη Ρωσία, ενώ η Μόσχα κατηγόρησε τις δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πιο πρόσφατα, υπήρξαν αναφορές ότι οι μυστικές πληροφορίες κατευθύνονταν προς φιλο-ουκρανούς πράκτορες, αλλά όχι την ίδια την ουκρανική κυβέρνηση.

 

 

 

Με πληροφορίες από BBC

Μυρίζει άσχημα μπαρούτι για τον Πούτιν: Φωτιές, εκρήξεις, εκτροχιασμοί τρένων εντός Ρωσίας * Και «πρεμιέρα» για 8 νέες Ουκρανικές ταξιαρχίες «εφόδου» [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: