Μυρίζει άσχημα μπαρούτι για τον Πούτιν: Φωτιές, εκρήξεις, εκτροχιασμοί τρένων εντός Ρωσίας * Και «πρεμιέρα» για 8 νέες Ουκρανικές ταξιαρχίες «εφόδου» [videos]

FILE PHOTO: Φωτιά σε δεξαμενή καυσίμων στην περιοχή του Κρασνοντάρ. Αποδίδεται σε επίθεση με drone. EPA, RUSSIAN FOREIGN MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Εικοσιτετράωρα αφότου έγινε γνωστό πως –  υποτίθεται “για λόγους ασφαλείας” – το Κρεμλίνο ακυρώνει τους παραδοσιακούς δημόσιους εορτασμούς τόσο για την Πρωτομαγιά όσο και για την 9η Μαϊού, ημέρα της Πατριωτικής Νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας, οι ειδήσεις φαίνεται να επιβεβαιώνουν πως ο Πούτιν έχει λόγους να είναι τρομοκρατημένος και σε παροξυσμό παρανοϊκής φοβίας.

Οι Ουκρανοί στην Χερσώνα ανακοίνωσαν απαγόρευση κυκλοφορίας 58 ωρών στους πολίτες χωρίς να πουν τον λόγο, αλλά προσθέτοντας… ότι έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες για την αναμενόμενη ευρεία αντεπίθεση!

Την ιδια ώρα, στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε παράνομα ο Πούτιν το 2014, σημειώθηκε μια τεράστια έκρηξη σε αποθήκη καυσίμων και μάλιστα όχι κάπου τυχαία, αλλά στην στρατηγικής σημασίας γέφυρα  Κρετς – την γέφυρα που είχαν δει οι Ρώσοι τον Οκτώβριο του 2022 να γίνεται “πυροτέχνημα” από καταφανή επίθεση σαμποτέρ.

Σχεδόν ταυτόχρονα, μια δεύτερη αμαξοστοιχία, και πάλι εντός Ρωσίας και κοντά στην Ουκρανία, εκτροχιάστηκε χωρίς να αναφερθεί η αιτία.

Τέλος, ο ουκρανικός στρατός, μέσα σ’ αυτό το δυσοίωνο για τον Πούτιν σκηνικό, ανακοίνωσε ότι “ετοίμασε” οκτώ νέεες ταξιαρχίες που είναι έτοιμες για πόλεμο, εκπαιδευμένες και πλήρως εξοπλισμένες…

Κατόπιν όλων αυτών, το Κρεμλίνο δικαιολογημένα οδηγείται σε κατάσταση πανικού και ακυρώνει τους εορτασμούς, αφού το “μεγάλο πανηγύρι” φαίνεται πως μόλις τώρα αρχίζει…

Κρατάει “μυστικά” τα σχέδια της αντεπίθεσης η Ουκρανία

Το Κίεβο κρατά τις λεπτομέρειες της εαρινής αντεπίθεσής του σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις θέσεις του στο πεδίο της μάχης, σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους που βρίσκονται σε επαφή με στρατιωτικούς ηγέτες στην Ουκρανία και τους οποίους επικαλείται σε σημερινό δημοσίευμά του το POLITICO.

Ενώ η Ουκρανία εξακολουθεί να μοιράζεται κάποιες βασικές πληροφορίες με τις ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που την έχουν υποστηρίξει με όπλα τον περασμένο χρόνο, αξιωματούχοι στο εσωτερικό της χώρας εργάζονται για να αποτρέψουν την ευρεία διάδοση λεπτομερειών που σχετίζονται με τον σχεδιασμό του πεδίου μάχης, ανέφεραν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ένας Ουκρανός βουλευτής, ο οποίος, όπως και άλλοι, μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει ευαίσθητες συζητήσεις, είπε ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι στο Κίεβο είχαν επίσης αποκρύψει λεπτομέρειες σχετικά με την αντεπίθεση από άλλους πολιτικούς εντός της πρωτεύουσας.

«Υπάρχουν μόνο λίγοι άνθρωποι στη χώρα που γνωρίζουν το σχέδιο», είπε ο βουλευτής.

 

Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Χερσώνα

Οι ουκρανικές τοπικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα απαγόρευση κυκλοφορίας στη Χερσώνα, κοντά στη νότια γραμμή του μετώπου, από μεθαύριο Παρασκευή το βράδυ και για 58 ώρες, με το Κίεβο να λέει πως ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες για την ευρεία επίθεση εναντίον των Ρώσων εισβολέων.

«Από τις 20:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) της 5ης Μαΐου, θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας στη Χερσώνα, και διαρκέσει έως τις 6:00 της 8ης Μαΐου», ανέφερε στο Telegram ο επικεφαλής της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης, Ολεξάντρ Προκούντιν. «Στη διάρκεια αυτών των 58 ωρών θα απαγορεύεται στους πολίτες να μετακινούνται ή να βρίσκονται στους δρόμους της πόλης. (Η Χερσώνα) θα είναι επίσης κλειστή στην είσοδο και στην έξοδο», πρόσθεσε.

Φωτιά σε αποθήκη καυσίμων κοντά στη Γέφυρα Κέρτς

Μια αποθήκη καυσίμων κοντά στην κρίσιμη γέφυρα που συνδέει την ηπειρωτική Ρωσία με την Κριμαία κάηκε ολοσχερώς τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, δήλωσε Ρώσος αξιωματούχος.

Φλόγες και μαύρος καπνός ανέβαιναν στον ουρανό πάνω από κάτι που φαινόταν να είναι μεγάλες δεξαμενές με κόκκινες προειδοποιήσεις για «εύφλεκτο» υλικό σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κόμβος μεταφόρτωσης πετρελαίου της Ταμάν, που βρίσκεται στην απέναντι από την Κριμαία πλευρά του Στενού του Κερτς, στο στόμιο της Αζοφικής και της Μαύρης θάλασσας, έχει δυναμικότητα διαχείρισης 20 εκατ. τόνων αργού πετρελαίου, πετρελαϊκών προϊόντων και υγροποιημένου αέριου πετρελαίου ετησίως.

Η οδική και σιδηροδρομική κυκλοφορία στο Στενό του Κερτς διεξάγεται μέσω της ρωσικής κατασκευής γέφυρας της Κριμαίας η οποία υπέστη σοβαρές ζημίες τον περασμένο Οκτώβριο σε μια επίθεση την ευθύνη για την οποία επέρριψε η Ρωσία στην Ουκρανία, και δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί πλήρως.

 

Δεύτερος εκτροχιασμός ρωσικού τρένου κοντά στην Ουκρανία

Εμπορευματική αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε την Τρίτη στην περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία εξαιτίας ενός «εκρηκτικού μηχανισμού» στις γραμμές, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης.

Η ανακοίνωση του εκτροχιασμού, που είναι ο δεύτερος που σημειώνεται στην περιοχή αυτή την εβδομάδα, ήρθε καθώς η Ρωσία επλήγη από μια σειρά παρόμοιων επιθέσεων.

“Ένας άγνωστος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Snezhestkaya”, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Bryansk, Alexander Bogomaz, την επόμενη μέρα που ένα παρόμοιο τρένο εκτροχιάστηκε στην ίδια περιοχή.

«Μια ατμομηχανή και πολλά βαγόνια του τρένου εκτροχιάστηκαν», είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν θύματα.

  • Ο σταθμός βρίσκεται περίπου δύο χιλιόμετρα έξω από τον περιφερειακό κόμβο του Bryansk, ενώ η έκρηξη που προκάλεσε τον εκτροχιασμό και την πυρκαγιά τρένου τη Δευτέρα σημειώθηκε κοντά στην Unecha, πιο κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. 

Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι εξέδωσαν ανακοίνωση λέγοντας ότι το τρένο εκτροχιάστηκε λόγω «παρέμβασης μη εξουσιοδοτημένων προσώπων στο έργο των σιδηροδρομικών μεταφορών».

Δεν ανέφερε εκρηκτικό μηχανισμό.

Ο κρατικός αερομεταφορέας είπε ότι το περιστατικό σημειώθηκε στις 7:47 μ.μ. τοπική ώρα  μεταξύ της Σνεζέτσκαγια και του κοντινού χωριού Belye Berega.

Ανέφερε ότι η μπροστινή ατμομηχανή του τρένου και «περίπου 20 βαγόνια» εκτροχιάστηκαν και ότι η σιδηροδρομική κυκλοφορία σε αυτό το τμήμα είχε διακοπεί.

Έχουν υπάρξει πολλές αναφορές για δολιοφθορές στους σιδηροδρόμους στη Ρωσία από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την επίθεση στην Ουκρανία, αλλά αυτή την εβδομάδα είναι η πρώτη φορά που αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν επιθέσεις αυτής της κλίμακας.

Ετοιμοπόλεμες οκτώ νέες Ουκρανικές ταξιαρχίες

Οκτώ νέες ουκρανικές ταξιαρχίες στρατιωτών έχουν δημιουργηθεί για να συμμετάσχουν στην επερχόμενη αντεπίθεση.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε την Τρίτη ότι έχει «σχηματίσει πλήρως» τις αρχικές ταξιαρχίες «εφόδου», που αποτελούνταν από έως και 40.000 στρατιώτες, αλλά πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν περαιτέρω εκπαίδευση πριν να είναι έτοιμοι να λάβουν μέρος στις μάχες.

Ο Ιχόρ Κλιμένκο, ο υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι τα στρατεύματα θα επανεξοπλιστούν και η διαδικασία εκπαίδευσης θα διαρκέσει άλλες δύο έως τρεις εβδομάδες προτού τους ανατεθούν “κατάλληλες επιθετικές επιχειρήσεις” μαζί με τον ουκρανικό στρατό.

Τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ υπολόγισαν ότι περισσότεροι από 20.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 80.000 τραυματίστηκαν σε μόλις πέντε μήνες μαχών στην Ουκρανία , κυρίως γύρω από το Μπαχμούτ, όπου οι δυνάμεις της Μόσχας αναγκάζονται να πολεμούν επί εννιά μήνες από κτίριο σε κτίριο.

Οι ΗΠΑ και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι δεν υπολογίζουν δημόσια τις απώλειες της Ουκρανίας, λέγοντας ότι πρόκειται για ευαίσθητες πληροφορίες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τον σύμμαχο. Ωστόσο, τα μυστικά έγγραφα ενημέρωσης που διέρρευσαν υπολόγιζαν ότι ο απολογισμός τον Φεβρουάριο είχε φτάσει από 15.500 έως 17.500 νεκρούς στον πόλεμο μέχρι στιγμής.

Η στρατηγική της Ουκρανίας και οι ταξιαρχίες “καταιγίδας”

Η στρατηγική της Ουκρανίας είναι να προκαλέσει μεγάλες απώλειες στη Ρωσία καθώς προχωρά σταδιακά στο Μπαχμούτ. Τα έγγραφα του αμερικανικού Πενταγώνου που διέρρευσαν πρόσφατα έδειχναν ότι το Κίεβο έχει ρίξει ενισχύσεις για να αποτρέψει την περικύκλωση της πόλης, ενώ σταδιακά δημιουργεί μια δύναμη ικανή να πραγματοποιήσει αντεπίθεση καθώς βελτιώνεται ο καιρός.

Τα ίδια έγγραφα που διέρρευσαν ανέφεραν ότι στρατιωτικές ασκήσεις έδειξαν πως η Ουκρανία  χρειάζεται 12 νέες ταξιαρχίες  που αποτελούνται από τρεις δικές της και εννέα εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες με δυτικά Leopard και άλλα άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλο εξοπλισμό προτύπων του ΝΑΤΟ.

Δεν είναι σαφές εάν η νεοσυσταθείσα δύναμη “εφόδου”, η οποία είναι επιφορτισμένη να βοηθήσει τον τακτικό στρατό, είναι μέρος των ταξιαρχιών που απαιτούνται ή πρόκειται για πρόσθετες εφεδρείες. Αν και συγκροτήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, είπε ο Κλιμένκο, η δύναμη βρίσκεται υπό τον έλεγχο του υπουργείου Άμυνας.

Τα μέλη της δύναμης είναι όλοι εθελοντές, αποτελούμενοι από ένα μείγμα  νεοσυλλέκτων, αστυνομίας και μερικών βετεράνων προηγούμενων συγκρούσεων με τη Ρωσία.

 

 

AFP/ The Guardian  /SkyNews/ The Moscow Times

Απελπισία και παράνοια: Ο Πούτιν ακυρώνει εορτασμούς Πρωτομαγιάς και Πατριωτικής Νίκης για «λόγους ασφαλείας»: Η αλήθεια είναι πολύ πιο ταπεινωτική [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: