Όταν οι Αμερικανοί βάζουν τα χέρια τους και βγάζουν τα μάτια τους: Καλύπτουν ασύστολα τον αντιαμερικανό Ερντογάν… Και ένα υστερόγραφο για τον σφαγέα Κίσιγκερ (video)

Secretary of State Antony J. Blinken participates in the U.S.-Pacific Islands Forum meeting at the APEC House in Port Moresby, Papua New Guinea on May 22, 2023. State Department photo by Chuck Kennedy




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι οι Αμερικανοί χάνουν τα όποια δίκια έχουν όταν επιμένουν να προστατεύουν τους αυταρχικούς ηγέτες, όπως, παραδείγματος χάριν, τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και τον ψεκασμένο πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

Και μάλιστα όταν το θέμα αφορά την ίδια την Αμερική και τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Και οι δύο αυταρχικοί ηγέτες εναντιώνονται στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εξυπηρετώντας καταφανέστατα την εισβολέα Ρωσία και την ίδια στιγμή αντιστέκονται στις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

Δεν μπορούμε να φανταστούμε τι θα συνέβαινε εάν μικρότερες χώρες-μέλη της Συμμαχίας τολμούσαν να μιμηθούν την Άγκυρα και τη Βουδαπέστη. Θα είχαν νοιώσει την οργή της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών.

Μία φορά τόλμησε η Λευκωσία, όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν ο σημερινός πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να καθυστερήσουν -πόσο μάλλον να σταματήσουν- τις ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον του δικτάτορα της Λευκορωσίας, και έπεσε ολόκληρη η γη στο κεφάλι τους.

  • Τι ζητούσε τότε ο Νίκος Χριστοδουλίδης; Μα να αποφασίσει η άβουλη Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) μία κάποια τιμωρία της Τουρκίας, που εκείνο το καλοκαίρι απειλούσε ασύστολα την Ελλάδα στο Καστελόριζο και την Κύπρο στην ΑΟΖ της.

Τι δεν είπαν και τι δεν χαρακτήρισαν τότε τον Νίκο Χριστοδουλίδη… Από …”ρωσόφιλο” μέχρι και “εθνικιστή”, που βεβαίως ΔΕΝ είναι. Προφανώς δεν έπρεπε να ενοχληθεί η Τουρκία, όπως αποφάσισαν τότε οι μονίμως ανθέλληνες Γερμανοί. Και οι Ευρωπαίοι εταίροι προτίμησαν να «σταυρώσουν» μία χώρα μέλος της Ε.Ε., η οποία είναι υπό μόνιμη τουρκική απειλή.

ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ (ΠΑΝΩ) ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΣΤΟ ΛΕΠΤΟ 24:40

Ευτυχώς η Αμερική παραμένει μία δημοκρατική χώρα και επιτρέπει στους δημοσιογράφους να ασκούν το επάγγελμά τους χωρίς πιέσεις, παρεμβάσεις και απαγορεύσεις. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ μας έδωσε το δικαίωμα, όπως κάνει κάθε ημέρα, να υποβάλουμε τις ερωτήσεις μας, όποιες και αν είναι αυτές, φιλικές ή «εχθρικές».

Θέσαμε στον κ. Μίλερ τα προβλήματα που δημιουργεί το δίδυμο Ερντογάν και Όρμπαν στο ΝΑΤΟ απαγορεύοντας στην ουσία την ένταξη της Σουηδίας, η οποία θεωρείται στρατηγικά αναγκαία για τη Δυτική Συμμαχία.

  • Ακούσαμε πάλι τη μεγαλύτερη αναλήθεια. Ότι δήθεν η Τουρκία και η Ουγγαρία «είναι και οι δύο σημαντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών». Ακόμα και τα νήπια γνωρίζουν πως αυτό ΔΕΝ συμβαίνει. Άλλωστε είδε κανείς τους δυο αυτούς αυταρχικούς ηγέτες να κρύβονται; Πρόκειται για δημόσιες δηλώσεις τους, οι οποίες χαρακτηρίζονται από αντιαμερικανισμό.

Δεν έχουν τιμήσει ποτέ τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Και μόλις τις προάλλες η Ουγγαρία απείλησε να μπλοκάρει όλες τις διαδικασίες της Ε.Ε. που είχαν αναφορά σε κυρώσεις κατά της Μόσχας. Και ο Βίκτορ Όρμπαν, όπως και ο Ερντογάν, είναι λαλίστατοι. Είναι και φανεροί (και κρυφοί) συνομιλητές του Πούτιν. Και λέμε και κρυφοί διότι δεν ανακοινώνονται όλες οι τηλεφωνικές συνομιλίες με τον εισβολέα της Ουκρανίας.

Ο Όρμπαν έχει μιλήσει με πολύ απαξιωτικά λόγια για τους Ουκρανούς σε μία εποχή κατά την οποία δέχονται ασύμμετρη επίθεση από τη Ρωσία και ένα μέρος του εδάφους της χώρας βρίσκεται υπό κατοχή.

Ειλικρινά, δεν μπορούμε να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι Αμερικανοί. Και στους βετεράνους της δημοσιογραφίας επιστρέφουν πάντα οι μνήμες για τον τρόπο με τον οποίο η Ουάσιγκτον έχασε το Ιράν. Οι ομοιότητες με τη σημερινή Τουρκία τρομάζουν…

  • Ακολουθεί ο διάλογος που είχαμε στη χθεσινή ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι η σειρά μου; Ευχαριστώ. Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε ότι η Τουρκία και τώρα η Ουγγαρία είναι ενάντια στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Όπως καταλαβαίνω, εξαιτίας αυτού, η σουηδική κυβέρνηση σκέφτηκε τώρα να αλλάξει τον στόχο της ένταξης στο ΝΑΤΟ από τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου στο Βίλνιους στη διάσκεψη του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον προσεχή Απρίλιο. Ποιο είναι το σχόλιό σας για το όχι της Σουηδίας από αυτές τις δύο χώρες του ΝΑΤΟ που, όπως καταλαβαίνουμε, ταυτόχρονα συνεργάζονται με τον Πούτιν και τη Ρωσία; Και δεύτερον, τι θα κάνετε για να αποφύγετε την πιθανότητα από ν αποσύρει η Σουηδία το ενδιαφέρον της για ένταξη στο ΝΑΤΟ;

ΜΙΛΕΡ: Θα πω λοιπόν ότι συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Είναι μια κίνηση που συνεχίσαμε να συζητάμε με τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό η Σουηδία να μπορέσει να ενταχθεί στη Συμμαχία το συντομότερο δυνατό. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβεί και – συνεχίζουμε να πιέζουμε με τους Συμμάχους μας (συζητούμε) – με τους Συμμάχους μας μέσα στο ΝΑΤΟ. Και δεν έχω περαιτέρω ενημερώσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, αλλά είναι υψηλή προτεραιότητα για εμάς.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορώ να συνεχίσω; Είναι εντάξει μαζί σας αυτές οι δύο χώρες του ΝΑΤΟ να συνεργάζονται ταυτόχρονα με τη Ρωσία;

ΜΙΛΕΡ: Πιστεύουμε ότι – εγώ – ω, συγγνώμη, με – πείτε το ξανά. Νόμιζα ότι ρωτούσες για τη Σουηδία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είμαι – ναι, ρωτάω, είναι εντάξει με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτοί οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, η Τουρκία και ην Ουγγαρία, να συνεργάζονται ταυτόχρονα και να βάζουν εμπόδια στο ΝΑΤΟ – να συνεργάζονται με τη Ρωσία, εννοώ; Είναι εντάξει μαζί σας;

ΜΙΛΕΡ: Θα πω ότι η Ουγγαρία και η Τουρκία είναι και οι δύο σημαντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών που ήταν μαζί μας στη Συμμαχία για να θέσουμε τη Ρωσία υπόλογη, και είμαστε ενθουσιασμένοι από τις προσπάθειές τους, και δεν έχω κανένα άλλο σχόλιο πέραν αυτού.

ΚΑΙ ΕΝΑ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΣΙΓΚΕΡ: Το Economic Club της Νέας Υόρκης διοργάνωσε ημερίδα με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών ζωής του σφαγέα της Κύπρου, Χένρι Κίσιγκερ. Η αφρόκρεμα της Αμερικής έδωσε το παρόν της. Η έκπληξη ήταν η τούρτα που παρουσιάστηκε ενώπιον του για να σβήσει τα 100 κεράκια με τη βοήθεια της κυρίας που μετέφερε το γλυκό. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ το διπλό έγκλημα του Κίσιγκερ: το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών εναντίον του Μακάριου και την άνανδρη εισβολή της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου. Με την ευκαιρία των γενεθλίων του, Αμερικανοί δημοσιογράφοι και ερευνητές θυμήθηκαν τα εγκλήματα του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Αμερικής. Με λίγα λόγια τον έκαναν με τα …κρεμμυδάκια. Πάντα θα λέω πως είναι ευτύχημα ότι υπάρχει η αμερικανική δημοσιογραφία. Δεν κάνουν πίσω ακόμα και όταν πρόκειται για ένα παντοδύναμο άνθρωπο, όπως ο Κίσιγκερ…

  • ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ, ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

QUESTION: It’s my turn. Thank you. I’m sure you know that Turkey and now Hungary are against Sweden joining NATO. As I understand, because of that, the Swedish Government has contemplated now to change the objective of joining NATO from the July summit in Vilnius to the NATO conference in Washington next April. What is your comment on the block of Sweden from these two NATO countries that, as we understand, at the same time, they cooperate with Putin and Russia? And second, what are you going to do to avoid the possibility from Sweden to withdraw its interest to join NATO?

MR MILLER: So, I will say that we continue to strongly support Sweden’s accession to NATO. It’s a move that we have continued to discuss with our Allies in NATO. We think it’s important that Sweden be able to join the Alliance as soon as possible. We continue to believe that will happen, and it’s – we continue to press it with our Allies in the – with our Allies inside NATO. And I don’t have any further updates on timing, but it is a high priority for us.

QUESTION: Can I follow up? Is it okay with you for these two NATO countries to cooperate at the same time with Russia?

MR MILLER: We believe that – I’m – oh, I’m sorry, with – say that again. I thought you were asking about Sweden.

QUESTION: I’m – yeah, I’m asking, is it okay with the United States for these two NATO Allies, Türkiye and Hungary, to cooperate at the same time and put obstacles to NATO – to cooperate with Russia, I mean? Is it okay with you?

MR MILLER: I will say that Hungary and Türkiye are both important NATO Allies of the United States who have been with us in the Alliance to hold Russia accountable, and we are heartened by their efforts, and I don’t have any further comment than that.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Μα πόσο, τέλος πάντων, φοβούνται τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ οι Τούρκοι; Έθεσαν θέμα στο Λευκό Οίκο για το απαγορευτικό στα F-16 που ζητούν (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: