Oρκίζεται υπηρεσιακός πρωθυπουργός o Ιωάννης Σαρμάς: Τα επικρατέστερα ονόματα για τα υπουργεία «κλειδιά»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνοδεύει τον Ιωάννη Σαρμά κατά την αποχώρησή του από το Προεδρικό. Ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι τις εκλογές. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ




Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ορκίζεται σήμερα 25 Μαΐου και ώρα 16:00, υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Επεται η συγκρότηση της υπηρεσιακής κυβέρνησης με συγκεκριμένα ονόματα να «ακούγονται» ήδη για τα βασικά υπουργεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα επικρατέστερα ονόματα για τα υπουργεία «κλειδιά» της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι:

  • Στο υπουργείο Άμυνας, ο επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός εν αποστρατεία, Αλκιβιάδης Στεφανής, για το υπουργείο Αμυνας (είχε διατελέσει υφυπουργός Αμυνας στο παρελθόν).
  • Στο υπουργείο Εσωτερικών θα παραμείνει η νυν υπηρεσιακή υπουργός, Καλλιόπη Σπανού, η οποία στο παρελθόν έχει θητεύσει στη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη.
  • Το υπουργείο Εξωτερικών είναι πιθανό να αναλάβει ο πρέσβης ε.τ. Βασίλης Κασκαρέλης που έχει υπηρετήσει σε Ουάσιγκτον, Άγκυρα και Λευκωσία.
  • Το υπουργείο Παιδείας ο Χρήστος Κίττας, πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ, υπηρεσιακός υπουργός Υγείαςτο 2012
  • Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ακούγεται το όνομα του Χαράλαμπου Λαλούση, πρώην αρχηγού του ΓΕΣ,
  • Στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας φαίνεται πως οδεύει ο απόστρατος πτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς (Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας το 2021)
  • Το υπουργείο Υγείας είναι πιθανό να αναλάβει η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Εντατικολόγος στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Αναστασία Κοτανίδου.
  • Στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο Φίλιππος Σπυρόπουλος, καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
  • Στο υπουργείο Ανάπτυξης η Ελένη Λουρή, υποδιοικήτρια Τράπεζας της Ελλάδος 2008 -2014. Υπήρξε και σύμβουλος οικονομικών του Κώστα Καραμανλή
  • Στο υπουργείο Τουρισμού η Ιωάννα Δρέττα, διευθύνουσα σύμβουλος Marketing Greece
  • Στο υπουργείο Πολιτισμού ο Γιώργος Κουμεντάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής λυρικής Σκηνής

Χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με τον κ. Σαρμά, στον οποίο ανέθεσε την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει τις εκλογές στις 25 Ιουνίου σύμφωνα με την σχετική πρόβλεψη του Συντάγματος.

Απευθυνόμενη στον κ. Σαρμά η κ. Σακελλαροπουλου τόνισε: «Ανακοίνωσα ήδη στους πολιτικούς αρχηγούς ότι σκοπεύω να προτείνω εσάς εκ των τριών Προέδρων (Ανώτατων Δικαστηρίων), να σας αναθέσω την εντολή πλέον σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει τις εκλογές».

Από την πλευρά του, ο κ. Σαρμάς, αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο υπογράμμισε ότι είναι μεγάλη τιμή και πρόσθεσε «είναι συνταγματική μου υποχρέωση να αποδεχθώ και συγχρόνως και καθήκον μου ως πολίτη».

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Προηγήθηκε, χθες, σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που κάλεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την κατάθεση των τριών διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και έδειξε το δρόμο της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης. «Οι διερευνητικές εντολές έδειξαν ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωράει στον σχηματισμό υπηρεσιακής. Οι υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης είναι έτοιμοι να παραδώσουν στους υπηρεσιακούς και να τους παράσχουν πλήρη ενημέρωση» ανέφερε.

«Πρέπει να ακολουθηθούν όσα προβλέπει το Σύνταγμα για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Καλό είναι να υπάρξει μέριμνα ώστε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό και όχι μονομέρεια. Και στα κρίσιμα υπουργεία να τοποθετηθούν άνθρωποι με εμπειρία ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τυχόν έκτακτα γεγονότα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε ότι οι υπηρεσιακοί υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών που θα οριστούν, πρέπει να είναι πρόσωπα με γνώση των εν λόγω κρίσιμων χαρτοφυλακίων και υπογράμμισε περαιτέρω ότι και ο υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Το στίγμα του κόμματος του για την κάλπη της 25ης Ιουνίου έδωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας: «Οδηγούμαστε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση 25 Ιουνίου. Ισχυρό ΚΚΕ».

Και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ζήτησε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του νέου υπουργού εξωτερικών και του υπουργού άμυνας λόγω πιθανής έντασης με Τουρκία.

Πηγή: ertnews

Συνεχείς συσκέψεις στη ΝΔ, ξεκινά περιοδείες ο Μητσοτάκης: Κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: