Ενώπιον του ανακριτή σήμερα οι επίορκοι εφοριακοί της ΔΟΥ Χαλκίδας: Αποκαλυπτικές οι συνομιλίες των μελών του κυκλώματος* «Δρούσαν σαν μαφία», λέει θύμα τους [βίντεο]

FILE PHOTO: Eργαζόμενοι σε Εφορία. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ




Ενώπιον του ανακριτή αναμένεται να βρεθούν σήμερα Παρασκευή (24/5) για να απολογηθούν για τις βαριές κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι συλληφθέντες εφοριακοί και οι δυο ιδιώτες που συνελήφθησαν από την υπηρεσία Εσωτερικών υποθέσεων στη Χαλκίδα.

Πρόκειται για την 50χρονη Προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας, τον 52χρονο Υποδιευθυντή, τρεις υπαλλήλους 67, 54 και 50 ετών, μία 56χρονη που είχε τον ρόλο της διεκπεραιώτριας καθώς και έναν 62χρονο λογιστή.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα ένας υπάλληλος της εφορίας, τέσσερις λογιστές και ένας ιδιώτης που δεν συνελήφθησαν καθώς είχε παρέλθει το αυτόφωρο.




Η προϊσταμένη της εφορίας που περιγράφεται ως Αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης , φέρεται να υποστήριξε στους αστυνομικούς: «πριν ακόμα λάβω τη θέση μου ως προϊσταμένη στη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας το Σεπτέμβριο 2023, γνώριζα ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν παράνομα χρηματικά ποσά για την παροχή φορολογικών “διευκολύνσεων” σε εταιρείες

Όταν ανέλαβα τη θέση της Προϊσταμένης, με προσέγγισαν η …. (ανέφερε το όνομα της 67χρονης υπαλλήλου που συνελήφθη) και η … (ανέφερε το όνομα της 56χρονης διεκπεραιώτριας που επίσης συνελήφθη), αναφέροντας ότι με τον τρόπο που ενεργούν τόσα χρόνια, όλοι είναι ικανοποιημένοι και θα μπορούσα να έχω και εγώ έξτρα εισόδημα ως βοήθημα για τις δικές μου ανάγκες, πείθοντάς με να συμμετέχω ως Προϊσταμένη στις παράνομες ενέργειες».

Στο μεταξύ αποκαλυπτικές συνομιλίες, και ένα σημειωματάριο, που πιθανότατα ανήκει στην προϊσταμένη της ΔΟΥ, και το οποίο περιέχει ονόματα, ημερομηνίες και χρηματικά ποσά, καταμαρτυρούν τη δράση του κυκλώματος. Τα μέλη του κυκλώματος απαιτούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά, για φορολογικές διευκολύνσεις.

  Επανελέγχονται όλες οι ύποπτες υποθέσεις

«Φύλλο και φτερό» κάνουν από το πρωί (23/5) τα αρχεία της ΔΟΥ Χαλκίδας οι ελεγκτές της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με βάση το πόρισμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ήδη, οι διωκόμενοι προϊστάμενοι παύθηκαν από τις θέσεις τους, ενώ το σύνολο των διωκόμενων υπαλλήλων απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του. Ταυτόχρονα, άρχισε η διαδικασία για να τεθούν σε αργία μέσα σε 30 ημέρες, όπως προβλέπει ο νόμος.

Σχετικά με την ΔΟΥ Χαλκίδας, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε εντολή για

• Επανέλεγχο όλων των ύποπτων υποθέσεων, και ιδίως αυτών που αφορούν επιστροφές ΦΠΑ

• Πλήρη διαχειριστικό έλεγχο σε βάθος πενταετίας και

• Μεταφορά των υποθέσεων ελέγχου από την ΔΟΥ Χαλκίδας, στα ελεγκτικά κέντρα της Αττικής, με τους ελεγκτές της συγκεκριμένης υπηρεσίας να εντάσσονται στα ΕΛΚΕ Αττικής, χωρίς όμως να ελέγχουν υποθέσεις φορολογουμένων της Εύβοιας, όπως και το σύνολο των υπαλλήλων της συγκεκριμένης Εφορίας.

Ταυτόχρονα, οι διαδικασίες είσπραξης εσόδων θα ενταχθούν στο ΚΕΒΕΙΣ Αττικής και του κεφαλαίου στο ΚΕΦΟΚ Αττικής.

Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό που έχει ήδη ανακοινωθεί και ξεκινήσει να υλοποιείται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη για την αποσύνδεση των ελεγκτικών και εισπρακτικών διαδικασιών από την επαφή με τις εφορίες.

Ο διάλογος της διευθύντριας με τον λογιστή

Σε μία από τις φερόμενες τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε η διευθύντρια με τον λογιστή που συμμετείχε στο κύκλωμα, συζητούν ενδεχομένως αναφέρονται μεταξύ άλλων πως ο … έχει στην τράπεζα 75.000 ευρώ κι ότι «Α, έχει λεφτουδάκια».

Λογιστής: Ο … ήταν να έρθει, να πάρουμε τηλέφωνο τον … δεν ήρθε. Οπότε…

Διευθύντρια: Ο … έχει στην τράπεζα τώρα 75.000, ανοίξαμε τους λογαριασμούς.

Λογιστής: Πόσα έχει;

Διευθύντρια: 75

Λογιστής: Α, έχει λεφτουδάκια.

Διευθύντρια: Έχει λεφτουδάκια.

Λογιστής: Και 600 που θα πάρει;

Διευθύντρια: Ναι, έχει.

Λογιστής: Μήπως πρέπει να την πάρουμε την υπόθεση;

Διευθύντρια: Δεν ξέρω. Γι’ αυτό σου κρατάω ακόμα.

Λογιστής: Το ξανασκέφτομαι τώρα.

Διευθύντρια: Ναι, δεν ξέρω.

Λογιστής: Και εγώ αυτές τις επιφυλάξεις έχω.

Η επιχείρηση των Εσωτερικών Υποθέσεων και οι συλλήψεις έγιναν το πρωί της Τρίτης.

Σε άλλη συνομιλία καταγράφεται και ο πολυδάπανος τρόπος ζωής του Υποδιευθυντή της ΔΟΥ, ο οποίος έκανε ακριβές αγορές και ακριβά ταξίδια που δεν συμβάδιζαν με τον μισθό ενός δημοσίου υπαλλήλου και μάλιστα τόσο η «εγκέφαλος» όσο και άλλα μέλη του κυκλώματος είχαν αρχίσει να φοβούνται ότι θα γίνουν αντιληπτοί από τις δικές τους κραυγαλέες σπατάλες:

Διευθύντρια ΔΟΥ: Τι ευχάριστο; Δεν μου λες, ο Υποδιευθυντής τι δουλειά έχει στο Σικάγο;

Υπάλληλος ΔΟΥ: Σικάγο πήγε;

Διευθύντρια ΔΟΥ: Ναι

Υπάλληλος ΔΟΥ: Εσύ να τα δεις και εγώ

Διευθύντρια ΔΟΥ: Ναι

Υπάλληλος ΔΟΥ: Εσύ να τα δεις και εγώ

Διευθύντρια ΔΟΥ: Έχει πάει σε ένα ξενοδοχείο που κάνει 500 ευρώ την ημέρα.

Υπάλληλος ΔΟΥ: Πω και θέλεις να του δώσεις και πολλά ε; Χίλια δώσε του. Θα σε πνίξω άμα του δώσεις περισσότερα.




Οι συλλήψεις

«Έγιναν κάποιες συλλήψεις με την αυτόφωρη διαδικασία. Έβγαινε ένας πολίτης από εφορία που λίγο πριν άφησε έναν φάκελο, σε ένα πρόσωπο σε ένα γραφείο και μετά μπήκαμε μέσα και τους συλλάβαμε» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» η εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου.

Ο φορολογούμενος-θύμα του κυκλώματος- ανέφερε αργότερα στους αστυνομικούς: «παρέδωσα στην Προϊσταμένη, εντός του γραφείου της, έναν κλειστό φάκελο, λευκού χρώματος, ο οποίος περιείχε 10.000 ευρώ, κατόπιν εκβίασης από υπαλλήλους της ανωτέρω Υπηρεσίας για βλάβη της επιχείρησής μου.

Δεν είναι η πρώτη φορά καθώς και στις 17-05-2024, ημέρα Παρασκευή είχε ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο».

Κατά την έρευνα στο γραφείο της προϊσταμένης βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ, και ο φάκελος που περιείχε τα χαρτονομίσματα.

Στο στόχαστρο των αρχών έχουν μπει τέσσερα σημειωματάρια που κατασχέθηκαν. Στο γραφείο της προϊσταμένης της εφορίας βρέθηκε σημειωματάριο στο οποίο αναγράφονται ονόματα μελών της οργάνωσης και εμπλεκομένων, ημερομηνίες και χρηματικά ποσά.

Η καταγγελία που οδήγησε σε συλλήψεις

Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από τηλεφώνημα στις εσωτερικές υποθέσεις, θύματος της οργάνωσης, στα τέλη Νοεμβρίου του 2023, ο οποίος φέρεται να κατονόμασε την προϊσταμένη και μία υπάλληλο αποκαλύπτοντας πως και ο ίδιος είχε δώσει χρήματα.

Φέρεται να είπε «παρέδωσα το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ για να απεγκλωβιστώ από τον εκβιασμό τους. Οι συνεννοήσεις έγιναν στο γραφείο της υπαλλήλου …».

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 17 περιπτώσεις εκβιασμών φορολογουμένων , από τις οποίες η οργάνωση αποκόμισε τουλάχιστον 95.600 ευρώ, σε διάστημα τριών μηνών.

Μαρτυρία: «Δρούσαν σαν μαφία»

Αποκαλυπτική για τον τρόπο της δράσης του κυκλωματος, ήταν η συνέντευξη που παραχώρησε ένας επιχειρηματίας, ο οποίος έπεσε θύμα του κυκλώματος στην εκπομπη “Καλημέρα Ελλάδα”.




Όπως δήλωσε ο επιχειρηματίας, οι εφοριακοί δρούσαν σαν την μαφία. «Ειλικρινά δρούσαν σαν μαφία, εγώ το ένιωσα ότι ήτανε μαφία αυτό το πράγμα. Όταν έφυγα από εκεί έφυγα με το σκεπτικό ότι εδώ είναι μαφία.»

Αποκάλυψε τι συνέβη όταν τους συνάντησε, και τα λόγια που χρησιμοποίησαν για να τον απειλήσουν. “Πριν πάω εκεί δεν είχα νιώσει φόβο ότι πρέπει να φοβάμαι την εφορία. Επειδή ήμουν πρωτάρης έπρεπε να με τρομοκρατήσουν. Έπρεπε να μου δώσουν να καταλάβω που έχω πάει, που έχω μπλέξει. Ότι  από την στιγμή που μπήκες εδώ, θα παίξεις με τους δικούς μας κανόνες. Δεν αισθάνθηκα να απειλούμαι…με απείλησαν! Μου είπαν μην τολμήσεις και μιλήσεις, εδώ δεν είμαστε καλά παιδιά. Δεν υπήρχε πιο ξεκάθαρο μήνυμα. Δεν είχε κάτι άλλο να μου πει. Εκεί τελειώνουν όλα. Πώς μπορώ μετά εγώ να σκεφτώ το οτιδήποτε πέρα από αυτά που μου λένε να κάνω”.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr, ΑΝΤ1

Σε τεράστια μείωση φόρου εισοδήματος προχωράει η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας για να συγκρατήσει τη μετανάστευση των νέων της: Ευρεία συναίνεση

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: