Στο 48,76% η συμμετοχή έως τις 17:00: Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών από την κάλπη [videos]

FILE PHOTO Μικρό κορίτσι περιμένει τη συνοδό της να ψηφίσει, σε εκλογικό τμήμα του Δήμου Αθήνας, Αθήνα Κυριακή 21 Μαΐου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Νεότερα στοιχεία για τη συμμετοχή των εκλογέων στις κάλπες έδωσε ο γγ Εσωτερικών και Οργάνωσης, Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση, η συμμετοχή των εκλογέων μέχρι τις 17:00 ήταν 48,76%.

Η προηγηθείσα ενημέρωση από το ΥΠΕΣ για τη συμμετοχή σε 16.520 εκλογικά τμήματα μέχρι στις 1.30μμ εντόπιζε τη συμμετοχή στο 31,52%.

Το ποσοστό αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που απέστειλαν στη βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών οι δικαστικοί αντιπρόσωποι 16.520 εκλογικών τμημάτων σε σύνολο 21.467, δηλαδή ποσοστό 77%, κάνοντας χρήση του Συστήματος Ασφαλούς Μετάδοσης (SRT) της SingularLogic.




Από το σύνολο των ψηφοφόρων για πρώτη φορά έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν σχεδόν 400.000 νέοι εκλογείς. διότι δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023 και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα ενώ, σε όσα εκλογικά τμήματα υπάρχουν μέχρι εκείνη την ώρα ακόμη ουρές ψηφοφόρων, υπάρχει η δυνατότητα να παραταθεί η εκλογική διαδικασία για έως δύο ώρες.

Στην συνέχεια ακολουθεί η καταμέτρηση των ψήφων σε επίπεδο συνδυασμών και μετά την ολοκλήρωσή της κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος μεταδίδει το αποτέλεσμα του εκλογικού του τμήματος απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών μέσω συσκευής τάμπλετ. Το ίδιο πλαίσιο ακολουθείται και με τους σταυρούς προτίμησης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, εικόνα για πάνω από το 10% της επικράτειας θα υπάρχει μέχρι τις 20:30, ενώ έως τις 22:00 αναμένεται να έχει ενσωματωθεί το 80% – 90% των εκλογικών αποτελεσμάτων πανελλαδικά.

Μητσοτάκης – «Ψηφίζουμε για ένα καλύτερο μέλλον και μία ισχυρή και προστατευμένη Ελλάδα»

Στο 7ο δημοτικό σχολείο Κηφισιάς ψήφισε σήμερα, Κυριακή 21 Μαΐου στις 10:45 το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μαζί του βρίσκονταν ο γιος του Κωνσταντίνος, που ψήφισε επίσης, καθώς και η κόρη του, Δάφνη. Ο κ. Μητσοτάκης παρέδωσε την ταυτότητά του σε ηλεκτρονική μορφή, προτού ψηφίσει. Η απερχόμενη υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ήταν επίσης στο πλευρό του πρωθυπουργού.

«Σήμερα ψηφίζουμε για ένα καλύτερο μέλλον, με υψηλότερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες εργασίας, ένα καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας, λιγότερες ανισότητες και μία ισχυρή πατρίδα με ενεργό ρόλο στην Ευρώπη και προστατευμένα σύνορα. Σήμερα, στη γιορτή αυτή της Δημοκρατίας, η ευθύνη περνάει στους πολίτες», είπε ο πρωθυπουργός, εξερχόμενος από το εκλογικό του τμήμα.  Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα πως αύριο θα ξημερώσει μία καλύτερη ημέρα για την πατρίδα και ευχήθηκε «καλή ψήφο» σε όλους.

Αλέξης Τσίπρας – «Η αλλαγή είναι στα χέρια του λαού μας»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ψήφισε στις 10:30 της Κυριακής 21/5 στο εκλογικό του κέντρο στην Κυψέλη. Ο κ. Τσίπρας προσήλθε στο εκλογικό κέντρο, κρατώντας στα χέρια του ένα κόκκινο γαρύφαλλο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλημέρισε αρχικά δημοσιογράφους και πολίτες που ήταν στο σχολείο της Κυψέλης. «Πώς πάει;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας τη δικαστική αντιπρόσωπο, η οποία του απάντησε ότι η προσέλευση των πολιτών «είναι μειωμένη για την ώρα».

Αφότου ψήφισε, ο κ. Τσίπρας ευχήθηκε χρόνια πολλά στους εορτάζοντες την ονομαστική τους εορτή και εξέφρασε την ελπίδα όλοι οι πολίτες να γιορτάσουν απόψε την «έλευση της ελπίδας»

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Σήμερα είναι μια μέρα ελπίδας. Είναι ευκαιρία να αφήσουμε πίσω μια τετραετία ανασφάλειας, αναξιοπρέπειας για τους συνταξιούχους. Είναι ευκαιρία οι πολίτες να αφήσουν πίσω τους μια κυβέρνηση αλαζονική και να ανοίξουν τον δρόμο σε μια προοδευτική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που θα έχει στο επίκεντρο την κοινωνία. Η αλλαγή σήμερα είναι στα χέρια του λαού μας».

 

Στο Αρκαλοχώρι ψήφισε ο Νίκος Ανδρουλάκης 

Στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης ψήφισε στις 10:00 το πρωί της Κυριακής (21/5) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, θα επιστρέψει το απόγευμα στην Αθήνα για να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των εκλογών.




Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε, μετά την κατάθεση της ψήφου του, πως «τώρα ήρθε η ώρα του κυρίαρχου ελληνικού λαού», ενώ κάλεσε τους ψηφορόρους να στηρίξουν την προσπάθεια του κόμματός του για κοινωνικό κράτος και ίσες ευκαιρίες, ενώ τους παρότρυνε να γυρίσουν «πλάτη στην τοξικότητα και τη διχόνοια» και σε όσους δε διστάζουν να γίνουν «ικέτες των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέδειξε εκ νέου το ζήτημα των κατοίκων του πολύπαθου Αρκαλοχωρίου που επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό του 2021, λέγοντας πως οι σεισμόπληκτοι ζουν ακόμη σε κοντέινερ και υπό τραγικές συνθήκες.

«Ήρθα στο Αρκαλοχώρι για να υπογραμμίσω ποιο ήταν το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη. ΄Ήταν ένα περίβλημα του χάους και του πελατεισμού. Δύο χρόνια μετά τον σεισμό, οι άνθρωποι εδώ εξακολουθούν να ζουν υπό δραματικές συνθήκες σε κοντέινερ. Ελληνικέ λαέ σου αξίζει κάτι πολύ καλύτερο, κι είμαστε εδώ στη νέα προσπάθεια να σας το προσφέρουμε», είπε.

Κουτσούμπας: Ο λαός να πάει στις κάλπες και να ψηφίσει, δυναμώνοντας, ενισχύοντας το ΚΚΕ

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας από την Λαμία της Φθιώτιδας, τόπο καταγωγής του. Ο κ. Κουτσούμπας ευχήθηκε χρόνια πολλά στους Έλληνες και τις Ελληνίδες που γιορτάζουν σήμερα (21/5) το όνομά τους και κάλεσε έπειτα όλους τους πολίτες να στηρίξουν το ΚΚΕ, «για να βγει πιο δυνατός ο λαός.




Ο ελληνικός λαός τα έχει δοκιμάσει όλα. Ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, τα έχει δει όλα. Πλέον έχει αποκτήσει μία τεράστια πείρα. Εμείς, καλούμε να έρθει να ψηφίσει σήμερα. Να πάει στις κάλπες και να ψηφίσει, δυναμώνοντας, ενισχύοντας το ΚΚΕ που θα είναι η δύναμη, για να είναι δυνατός ο ίδιος ο ελληνικός λαός, την επόμενη μέρα», δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας.


Γιάνης Βαρουφάκης – «Δεν υπάρχουν αδιέξοδα, κυρίως στην πολιτική»

Στο Πέραμα άσκησε σήμερα (21/5) το εκλογικό του δικαίωμα ο γενικός γραμματέας του ΜέΡα25, Γιάνης Βαρουφάκης. Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για μια «ατελή» και «κολοβή» Δημοκρατία, επισημαίνοντας πως αυτή την στιγμή οι πολίτες δουλεύουμε «με ό,τι καλύτερο έχουμε», ενώ έκλεισε τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν «αδιέξοδα στην πολιτική».




Ο ίδιος ανέφερε: «Μαγική στιγμή πίσω από το μπλε παραβάν. Εξασφαλίζει την ελπίδα της απόφασης του λαού μας. Τα λαΐκά εισόδημα είναι λιγότερο από τα μισά σε σχέση με το παρελθόν. Δεκάδες χιλιάδες νέα παιδιά δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας στα νησιά και σήμερα δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν. Η Δημοκρατία είναι ατελής αλλά είναι ότι καλύτερο έχουμε». Ερωτηθείς αν υπάρχει plan b για το αποτέλεσμα, είπε ότι «πάντοτε η ζωή έχει plan b» και διαμήνυσε πως δεν υπάρχουν αδιέξοδα, κυρίως στην πολιτική.

Ψήφισε στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Βελόπουλος

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, φωνάζοντας «για την Μακεδονία μας».




Στη δήλωση που ακολούθησε, ο κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε στον μηχανισμό καταγραφής των ψήφων αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νοθεία, τονίζοντας ότι «πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το σημαντικότερο για εμάς είναι οι νέοι και οι Έλληνες να ψηφίσουν Ελληνική Λύση, όχι μόνο για τη Μακεδονία, αλλά για όλη την Ελλάδα.
Και να μας δώσουν τη δυνατότητα να βάλουμε στη φυλακή όλους τους κλέφτες και όλους αυτούς που κορόιδεψαν τους Έλληνες. Ακαταδίωκτο για εμάς, δεν υπάρχει. Ψηλά το κεφάλι Έλληνες, ψηλά την Ελλάδα, θα νικήσουμε» τόνισε ο κ. Βελόπουλος λίγο μετά.

Στο 31,52% η συμμετοχή

Στο 31,52% ανέρχεται η συμμετοχή σε 16.520 εκλογικά τμήματα, όπως ανακοίνωσε ο Γ.Γ. υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, προβλήματα παρουσιάστηκαν συνολικά σε λιγότερα από 10-15 τμήματα.

Εξήγησε δε, γιατί δεν πραγματοποιήθηκε η πρώτη ενημέρωση στις 11:00.

«Επιχειρήσαμε να δώσουμε αποτέλεσμα στις 11:00 γιατί το εύρος του χρόνου που δώσαμε στους δικαστικούς αντιπροσώπους ήταν το 10:00 με 10:30. Το δείγμα ήταν μικρό για να αποτελέσει ανακοίνωση προς τα ποια κατεύθυνση είναι η συμμετοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για τις αναφορές ότι περισσότερα από 1.000 τάμπλετ δικαστικών αντιπροσώπων δεν λειτούργησαν, ο κ. Σταυριανουδάκης απάντησε ότι:

«Μιλώντας με την εταιρεία, το σύστημα δεν έχει αλλάξει ως προς τη λειτουργία του σε κάτι.

Έχουν επιβεβαιώσει το σύνολο των δικαστικών αντιπροσώπων την παραλαβή και την έναρξη λειτουργίας της συσκευής. Δεν αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει θέμα μη λειτουργίας. Έρχονται μηνύματα ότι αμφισβητείται το ποσοστό των τάμπλετ που λειτουργεί, η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι λειτουργούν όλα. Δεν τίθεται θέμα ως προς τον χρόνο αποτελεσμάτων. Στις 21:00 θα έχουμε αποτέλεσμα σε μεγάλο ποσοστό. Να μην δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις. Διεξάγεται ομαλά η διαδικασία στα εκλογικά τμήματα και δεν υπάρχει ανησυχία για τη μεταφορά των αποτελεσμάτων όταν κλείσει η κάλπη».

Σχετικά με προβλήματα που παρουσιάστηκαν, ανέφερε ότι:

«Σε ένα τμήμα στην Α’ Πειραιά δεν άνοιξε για μία ώρα στην αρχή, γιατί δεν είχε εφορευτική επιτροπή. Δεν μας αναφέρθηκαν πολλά προβλήματα, όπου υπήρξαν κάποια ζητήματα οι έμπειροι δικαστικοί λειτούργησαν με τους βοηθούς και τους αναπληρωτές».


Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: