Ο Ερντογάν μπλόκαρε την καταμέτρηση των προεδρικών για να μείνει πρώτος: Αλλά κέρδισε με τους… φίλους του καθαρά τις βουλευτικές [πίνακες, χάρτες]

epa10628707 Supporters of Turkish President Recep Tayyip Erdogan react after early election results were announced in Istanbul, Turkey, 14 May 2023, as the country holds simultaneous parliamentary and presidential elections. EPA/TOLGA BOZOGLU




Μικτά μηνύματα έδωσαν προς κάθε κατεύθυνση οι εκλογείς της Τουρκίας. Και προς τον απερχόμενο πρόεδρο Ερντογάν αλλά και προς τον ηγέτη της ενωμένης αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο Ερντογάν και μόνο από το γεγονός ότι αναγκάζεται για πρώτη φορά να πάει σε δεύτερο γύρο έχει υποστεί ήττα. Προηγείται μεν, αλλά η καταμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς την έχει μπλοκάρει με ενστάσεις για πολλά εκατομμύρια ψήφους σε περιοχές όπου σαρώνει ο Κιλιτσντάρογλου. Ενώ έχουν καταμετρηθεί και περίπου ένα στα τρια ψηφοδέλτια από το εξωτερικό.

Αυτές οι ψήφοι προφανώς δεν αλλάζουν το γεγονός ότι η προεδρική εκλογή θα πάει στο δεύτερο γύρο, το αποδέχθηκαν άλλωστε και οι δύο υποψήφιοι αλλά αλλάζει ίσως τη θέση εκκίνησης.

Συγκεκριμένα έως τις 8 το πρωί της Δευτέρας τα ποσοστά που είχαν καταγραφεί ήταν

  • Ερντογάν 49,25% – 26.050.578 ψήφοι
  • Κιλιτσντάρογλου 45,05% – 23.827.319 ψήφοι
  • Ογκάν 5,28% – 2.793.208 ψήφοι
  • Ιντζέ (έχει αποσυρθεί) 0,42% – 221.577

Η πραγματικότητα είναι όμως ότι έχουν καταμετρηθεί και ενσωματωθεί στο αποτέλεσμα μόλις 54.978.172 ψήφοι από το σύνολο των 64.190.651. Περίπου 10 εκατομμύρια ψηφοδέλτια τα οποία μαζί με τα περίπου 2.500.000 των ψηφοφόρων του εξωτερικού που δεν έχουν καταμετρηθεί (3.416.086 ψήφισαν – 995.956 έχουν ενσωματωθεί) είναι ικανός αριθμός όχι μόνο να κλείσει κι άλλο η ψαλίδα αλλά ίσως και να περάσει οριακά μπροστά ο Κιλιτσντάρογλου.

Και από αυτό μόνο το γεγονός είναι προφανές γιατί ο μηχανισμό του Ερντογάν έχει λάβει εντολή να μπλοκάρει και να καθυστερήσει όσο μπορεί την καταμέτρηση προκειμένου να παγιωθεί η αίσθηση της καθαρής διαφοράς υπέρ του.

Άλλωστε το ίδιο έκανε και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων με τον μηχανισμό του καθεστωτικά ελεγχόμενου πρακτορείου Anadolu το οποίο υποκατέστησε το υπουργείο Εσωτερικών και την κεντρική εκλογική επιτροπή δίνοντας στη ροή τον ρυθμό που βόλευε τον Ερντογάν για να φτιάξει το κατάλληλο κλίμα.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν πολιτικό θρίλερ καθώς κανείς δεν γνωρίζει σήμερα το σημείο εκκίνησης των δύο υποψηφίων για τις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές.

Στις βουλευτικές εκλογές

Αν οι προεδρικές έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα στον Ερντογάν, το ίδιο έκαναν και οι βουλευτικές προς την αντιπολίτευση.

Ενώ ο Κιλιτσντάρογλου είχε βάλει το πήχη ψηλά μιλώντας ακόμη και για αυξημένη πλειοψηφία προκειμένου να αλλάξει το Σύνταγμα, πέρασε από κάτω και μάλιστα καθαρά.

Ο συνασπισμός που στηρίζει τον Ερντογάν πέτυχε καθαρά να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή και αυτό δεν αλλάζει.

Συγκέντρωσε 322 έδρες χάνοντας μόλις 22 σε σχέση με το 2019, ενώ η ενωμένη αντιπολίτευση πήρε 212 και το κουρδικό κόμμα 66.

Ειδικότερα, το κόμμα του Ερντογάν AKP συγκέντρωσε 35,42% και εξέλεξε 266 βουλευτές ενώ το κόμμα του Κιλιτσντάρογλου συγκέντρωσε 25,4% εκλέγοντας 168 βουλευτές.

Με τον τρόπο αυτό ακόμη κι αν εκλεγεί πρόεδρος ο Κιλιτσντάρογλου στο δεύτερο γύρο θα έχει για μια πενταετία απέναντί του το κοινοβούλιο για να του δημιουργεί προβλήματα. Τότε, βέβαια το υπερσυγκεντρωτικό προεδρικό σύστημα του Ερντογάν θα γυρίσει μπούμερανγκ στο δημιουργό του.

Συμπέρασμα

Είναι προφανές ότι με τη βοήθεια του εκλογικού νόμου και εκ του γεγονότος ότι η σύμπραξη ήταν μόνο για την προεδρική εκλογή καθώς τα κόμματα έλαβαν αυτόνομα μέρος στην εκλογική διαδικασία, αποδεικνύεται ότι το AKP είναι βαθιά ριζωμένο πλέον και χρειάζεται πολύς χρόνος και μεγάλη προσπάθεια για να ανατραπεί στην πλειοψηφία του λαού.

Ίσως και ένας νεότερος και λιγότερο φθαρμένος ηγέτης που θα αντικαταστήσει τον Κιλιτσντάρογλου.

Και δεν μοιάζει καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στις τρεις σημαντικότερες πόλεις της χώρας, την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη όπου υπάρχουν δήμαρχοι των κεμαλιστών, νέοι και άφθαρτοι σε σχέση με τον ίδιο, τελικά επικράτησε.

Η “μάνα” των συγκρούσεων στην Τουρκία: Έτοιμοι για τον δεύτερο γύρο ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δηλώνουν σίγουροι για τη νίκη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: