Συννεφιασμένη η “επόμενη μέρα” μετά τις εκλογές στα Σκόπια: Το εθνικιστικό κόμμα σάρωσε την εξουσία, είναι οπισθοδρόμηση για τα “όνειρα” ένταξης στην Ε.Ε.;

epa11331298 Gordana Siljanovska Davkova (bottom), North Macedonia’s President elect, walks past her campaign billboard without entourage or security in Skopje, Republic of North Macedonia, 10 May 2024. EPA, GEORGI LICOVSKI




Του MARTON DUNAI – Financial Times

Η δεξιά αντιπολίτευση της Βόρειας Μακεδονίας κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές και τον δεύτερο γύρο στις προεδρικές εκλογές την Τετάρτη, μια νίκη που απειλεί να περιπλέξει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.).

Με καταμετρημένες σχεδόν όλες τις ψήφους, το VMRO πρόκειται να ελέγξει τις 58 από τις 120 έδρες του κοινοβουλίου, σύμφωνα με την κρατική εκλογική επιτροπή.

Η Gordana Siljanovska-Davkova, μια 70χρονη καθηγήτρια νομικής που υποστηρίζεται από το VMRO, θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας αφού κέρδισε το σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικό αξίωμα στον δεύτερο γύρο εναντίον του αριστερού υποψηφίου και νυν προέδρου Stevo Pendarovski.

  • Το βαλκανικό έθνος, μέλος του ΝΑΤΟ, επιδιώκει να ενταχθεί στην Ε.Ε., αλλά η είσοδός του στο μπλοκ έχει μπλοκαριστεί εδώ και χρόνια από την Ελλάδα και πιο πρόσφατα από τη Βουλγαρία.

Το VMRO και η Siljanovska-Davkova είπαν ότι θα αντισταθούν στις εξωτερικές πιέσεις για αλλαγή του συντάγματος προκειμένου να συμπεριληφθεί αναφορά στην εθνική βουλγαρική μειονότητα της χώρας, προϋπόθεση για να άρει η Βουλγαρία το βέτο της στις ενταξιακές συνομιλίες στην ΕΕ.

Απαντώντας σε ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X από τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ Olivér Várhelyi, η Siljanovska-Davkova είπε την Πέμπτη ότι «οι πολίτες της πΓΔΜ παραμένουν βαθιά προσηλωμένοι στην πλήρη ενσωμάτωση της χώρας μας στην ΕΕ» — αποκαλώντας τη χώρα με το ανεπίσημο όνομά της.

Η νέα πρόεδρος έχει αμφισβητήσει στο παρελθόν μια συμφωνία του 2019 που έληξε μια διαμάχη με την Ελλάδα και είδε τη βαλκανική χώρα να αλλάζει το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία, αλλά κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής συζήτησης διευκρίνισε ότι θα εμμένει στη συμφωνία.

Το VMRO ήταν για τελευταία φορά στην εξουσία το 2017. Ένα χρόνο νωρίτερα, η πρωθυπουργία του Nikola Gruevski έληξε εν μέσω ενός σκανδάλου διαφθοράς που τον ανάγκασε να εξοριστεί στην Ουγγαρία και του επέβαλε ερήμην ποινή φυλάκισης επτά ετών.

«Υπάρχει ένα σενάριο Gruevski», είπε ο Dimitar Bechev, αναλυτής στο Carnegie Europe, αναφερόμενος στην επιστροφή σε μια εθνικιστική και αυταρχική προσέγγιση. «Υπήρξαν υποσχέσεις κατά τη διάρκεια της εκστρατείας να αντιστραφούν τα πράγματα για να επιτευχθεί καλύτερη συμφωνία από την ΕΕ».

Με τη σειρά του ο Branimir Jovanović, ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Μελετών της Βιέννης, είπε ότι η «δυνατότερη από το αναμενόμενο» νίκη ενίσχυσε την ικανότητα του VMRO να θέτει την ατζέντα τόσο στις συνομιλίες της ΕΕ όσο και στις εσωτερικές πολιτικές.

«Μπορούν να επιλέξουν τους συνεργάτες τους. [Ο εισερχόμενος πρωθυπουργός Hristijan] Mickovski είπε ότι πιθανότατα θα επέλεγε ένα φιλοευρωπαϊκό αλβανικό κόμμα, γεγονός που δείχνει ότι δεν είναι ενάντια στις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές».

  • Ανέφερε ότι το ερώτημα ήταν πότε η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να εισαγάγει τη συνταγματική τροποποίηση για τη βουλγαρική μειονότητα που ήταν προϋπόθεση για την ένταξη στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι τα Σκόπια ενδέχεται να περιμένουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις εκλογές σε ορισμένα κράτη μέλη αργότερα αυτό το έτος.

Ο Jovanović σημείωσε ότι η συνταγματική τροποποίηση απαιτούσε πλειοψηφία δύο τρίτων, η οποία απαιτούσε ευρύτερη συνεργασία από τον συνασπισμό που χρειάζεται για να προωθήσει τη νομοθετική του ατζέντα και προειδοποίησε ότι η πορεία της ΕΕ παραμένει γεμάτη προκλήσεις.

«Η συνταγματική αλλαγή είναι μόνο το πρώτο πράγμα», είπε. «Τότε μπορείς να ξεκινήσεις διαπραγματευτικές συνομιλίες, αλλά για να μπεις στην ΕΕ πρέπει να εκπληρώσεις αρκετούς ακόμη βουλγαρικούς όρους και η Σόφια έχει δικαίωμα βέτο σε όλη τη διαδρομή», υπογράμμισε με νόημα.

Εάν ο Mickovski  συμφωνούσε σε μια συνταγματική αλλαγή για να συμπεριλάβει τη βουλγαρική μειονότητα, θα έπρεπε να «βρεί ένα φύλλο συκής» για να μην δώσει την αίσθηση ότι είναι ενδοτικός απέναντι στην Βουλγαρία, εκτίμησε από την πλευρά του ο Bechev.

ΠΗΓΗ: Financial Times, Marton Dunai – North Macedonia’s rightwing party sweeps to power in setback for EU talks

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Εάν φύγει ο Ερντογάν δεν θα αλλάξει η τουρκική επεκτατικότητα: Ας ακούσουν οι ελληνόφωνοι οπαδοί της “όποιας λύσης” τι λέει ο αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: